Mitt ute på västgötska landsbyggden ligger Knistad med anor från 1300-talet. Till gården hör 17 byggnader och en smula mark. Gården såldes för 46,6 miljoner under 2014.

Mitt ute på västgötska landsbyggden ligger Knistad med anor från 1300-talet. Till gården hör 17 byggnader och en smula mark. Gården såldes för 46,6 miljoner under 2014.

10 knep när du ska sälja din gård

Av Helena Nimbratt
Försäljningen går snabbast och priset blir högst när köparna trivs och känner sig avslappnade. Det gäller även när beslut ska fattas. Här får du designpsykologen Sally Augustins bästa säljknep.

1. Släpp in så mycket dagsljus som möjligt. Dagsljus är ett magiskt elixir för oss människor. Det höjer humöret och sänker stressnivåerna.

2. Utsikt över naturen har en lugnande effekt. Att stimulera den mentala återhämtningen är viktigt vid home styling eftersom det gör att besökarna minns bostaden bättre. Gröna växter är användbara.

3. Möbler och synliga föremål i ett hem ska väljas med omsorg. Ha högst ett par personliga foton i varje rum.

4. Om de potentiella köparna kan förväntas ha formella bjudningar kan man antyda hur väl lämpad bostaden är för detta genom att placera en vit duk på matsalsbordet.

5. Föremål får inte förknippas med politiska partier och liknande som en potentiell köpare kanske inte stödjer eller kan uppleva som provocerande.

6. Människor trivs i miljöer som åldras med stil. Antikviteter är bra element i en homestyling.

7. Naturligt varmt ljus eller varm belysning från glödlampor höjer humöret och minskar stressnivån.

8. Alla möjligheter till att påverka inomhusmiljön vad gäller belysning, temperatur, ventilation och luftfuktighet bör betonas.

9. När vi är varma blir vi mer sociala och generösa mot andra och rent allmänt en bättre. Temperaturen i stylade hem bör därför ligga på 21°C.

10. Behagliga dofter höjer humöret – det är dofter som vi associerar med vackra sommardagar eller semester, men även använda dofter av bakverk och godis får köparna på gott humör.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.