Mitt ute på västgötska landsbyggden ligger Knistad med anor från 1300-talet. Till gården hör 17 byggnader och en smula mark. Gården såldes för 46,6 miljoner under 2014.

Mitt ute på västgötska landsbyggden ligger Knistad med anor från 1300-talet. Till gården hör 17 byggnader och en smula mark. Gården såldes för 46,6 miljoner under 2014.

10 knep när du ska sälja din gård

Av Helena Nimbratt
Försäljningen går snabbast och priset blir högst när köparna trivs och känner sig avslappnade. Det gäller även när beslut ska fattas. Här får du designpsykologen Sally Augustins bästa säljknep.

1. Släpp in så mycket dagsljus som möjligt. Dagsljus är ett magiskt elixir för oss människor. Det höjer humöret och sänker stressnivåerna.

2. Utsikt över naturen har en lugnande effekt. Att stimulera den mentala återhämtningen är viktigt vid home styling eftersom det gör att besökarna minns bostaden bättre. Gröna växter är användbara.

3. Möbler och synliga föremål i ett hem ska väljas med omsorg. Ha högst ett par personliga foton i varje rum.

4. Om de potentiella köparna kan förväntas ha formella bjudningar kan man antyda hur väl lämpad bostaden är för detta genom att placera en vit duk på matsalsbordet.

5. Föremål får inte förknippas med politiska partier och liknande som en potentiell köpare kanske inte stödjer eller kan uppleva som provocerande.

6. Människor trivs i miljöer som åldras med stil. Antikviteter är bra element i en homestyling.

7. Naturligt varmt ljus eller varm belysning från glödlampor höjer humöret och minskar stressnivån.

8. Alla möjligheter till att påverka inomhusmiljön vad gäller belysning, temperatur, ventilation och luftfuktighet bör betonas.

9. När vi är varma blir vi mer sociala och generösa mot andra och rent allmänt en bättre. Temperaturen i stylade hem bör därför ligga på 21°C.

10. Behagliga dofter höjer humöret – det är dofter som vi associerar med vackra sommardagar eller semester, men även använda dofter av bakverk och godis får köparna på gott humör.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.