Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

1700-talets sexiga accessoarer

Av Jonas Dahl

En historisk skatt hindrades från att helt och hållet skingras i och med att Sörmlands museum agerade budgivare under Stockholms Auktionsverks auktion av föremål från Biby Fideikommiss i Södermanland. Länsmuseet köpte i synnerhet en samling kläder från 1700-1960-tal, men även några tavlor och möbler.

Kläderna har mycket att berätta. 1700-talsklänningens utseende med hårt snörd midja säger en hel del om dåtida kroppsideal och könsroller. Herrstrumporna från samma tid berättar om ett manligt ideal där välformade vader ansågs som mycket sexiga. Det var till och med relativt vanligt att bära lösvader för att förstärka effekten.

På lördag, 22 november, öppnar Eskilstuna stadsmuseum en utställning av länsmuseets samtliga inköp från auktionen. Utställningen Ur gård & garderob invigs klockan 14.00 av länsmuseichef Karin Lindvall och invigningstal av Anna Maria von Celsing.

Läs mer här: http://www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Aktiviteter/Kalender/Ur-gard–garderob–foremal-fran-Biby-fideikommiss/

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.