Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

1700-talets sexiga accessoarer

Av Jonas Dahl

En historisk skatt hindrades från att helt och hållet skingras i och med att Sörmlands museum agerade budgivare under Stockholms Auktionsverks auktion av föremål från Biby Fideikommiss i Södermanland. Länsmuseet köpte i synnerhet en samling kläder från 1700-1960-tal, men även några tavlor och möbler.

Kläderna har mycket att berätta. 1700-talsklänningens utseende med hårt snörd midja säger en hel del om dåtida kroppsideal och könsroller. Herrstrumporna från samma tid berättar om ett manligt ideal där välformade vader ansågs som mycket sexiga. Det var till och med relativt vanligt att bära lösvader för att förstärka effekten.

På lördag, 22 november, öppnar Eskilstuna stadsmuseum en utställning av länsmuseets samtliga inköp från auktionen. Utställningen Ur gård & garderob invigs klockan 14.00 av länsmuseichef Karin Lindvall och invigningstal av Anna Maria von Celsing.

Läs mer här: http://www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Aktiviteter/Kalender/Ur-gard–garderob–foremal-fran-Biby-fideikommiss/

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.