Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Härligt röda herrplagg från 1700-talets Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

1700-talets sexiga accessoarer

Av Jonas Dahl

En historisk skatt hindrades från att helt och hållet skingras i och med att Sörmlands museum agerade budgivare under Stockholms Auktionsverks auktion av föremål från Biby Fideikommiss i Södermanland. Länsmuseet köpte i synnerhet en samling kläder från 1700-1960-tal, men även några tavlor och möbler.

Kläderna har mycket att berätta. 1700-talsklänningens utseende med hårt snörd midja säger en hel del om dåtida kroppsideal och könsroller. Herrstrumporna från samma tid berättar om ett manligt ideal där välformade vader ansågs som mycket sexiga. Det var till och med relativt vanligt att bära lösvader för att förstärka effekten.

På lördag, 22 november, öppnar Eskilstuna stadsmuseum en utställning av länsmuseets samtliga inköp från auktionen. Utställningen Ur gård & garderob invigs klockan 14.00 av länsmuseichef Karin Lindvall och invigningstal av Anna Maria von Celsing.

Läs mer här: http://www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Aktiviteter/Kalender/Ur-gard–garderob–foremal-fran-Biby-fideikommiss/

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

Två klänningar, den vänstra från 1700-talet och den högra en cocktailklänning från tidigt 1900-tal, båda från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

En samling parasoller från Biby Fideikommiss. Foto Stockholms Auktionsverk.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.