Huvudbyggnaden är ett tidstypiskt knuttimrat 1700-talshus med skiffertak som var en modernitet på sin tid.

Huvudbyggnaden är ett tidstypiskt knuttimrat 1700-talshus med skiffertak som var en modernitet på sin tid.

1700-tals gården som överraskar!

Text och bild Helene Magnusson
1700-talsgården Alstrum överraskar med sina interiörer i jugendstil av den berömde sekelskiftesarkitekten Lars Israel Wahlman. Här lever den lantbrukande familjen ett hektiskt liv som rymmer både ridskola och uthyrningsverksamhet.
Biblioteket i ek med den vackra kakelugnen är i typisk design av arkitekt Lars Israel Wahlman.

Biblioteket i ek med den vackra kakelugnen är i typisk design av arkitekt Lars Israel Wahlman.

Annika Nisser tar hand om morgonbestyren med hästarna medan Conrad Nisser ser till att korna får något att äta. Alstrum, strax utanför Karlstad, är en levande gård och det finns alltid mycket att göra.

 Turistsäsongen har så här års ännu inte hunnit ta fart, men snart kommer både svenska och utländska besökare för att rida eller fiska och bo på gårdens bed and breakfast.

Altrums ideal är inte typsikt för 1700-talet. Här är det 1900-talets stilideal som råder.

Altrums ideal är inte typsikt för 1700-talet. Här är det 1900-talets stilideal som råder.

 

Vägen till Alstrum går först förbi Alster kyrka och sedan genom en lövskog. Alsterån rinner rakt igenom markerna. Det är lätt att bli lyrisk över naturen i dessa trakter och det förvånar inte att Gustaf Fröding föddes bara någon mil härifrån.

 Det som gör Alstrum extra speciellt är att det är en 1700-talsgård som renoverats i jugendstil av ingen mindre än Lars Israel Wahlman, en av sin tids största arkitekter. Wahlman ritade bland annat Tjolöholms slott i Halland och Engelbrektskyrkan i Stockholm. Engelbrektskyrkan räknas som ett av Sveriges intressantaste jugendverk, men har även starka inslag av nationalromantik.

 – Det är en ynnest att bo i ett sådant här hus. Och det är roligt att huset fortfarande är levande, säger Conrad som är tredje generationen på Alstrum

Alstrum4

 Huvudbyggnaden är ett vackert knuttimrat hus, typiskt för 1700-talet. De två flyglarna står lite snett ut från huvudbyggnaden, vilket skapar en välkomnande känsla. Som besökare möts man av en öppen veranda med vita trädgårdsmöbler som frestar till att bara sätta sig ned och njuta av den rofyllda miljön.

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.