Huvudbyggnaden är ett tidstypiskt knuttimrat 1700-talshus med skiffertak som var en modernitet på sin tid.

Huvudbyggnaden är ett tidstypiskt knuttimrat 1700-talshus med skiffertak som var en modernitet på sin tid.

1700-tals gården som överraskar!

Text och bild Helene Magnusson
1700-talsgården Alstrum överraskar med sina interiörer i jugendstil av den berömde sekelskiftesarkitekten Lars Israel Wahlman. Här lever den lantbrukande familjen ett hektiskt liv som rymmer både ridskola och uthyrningsverksamhet.
Biblioteket i ek med den vackra kakelugnen är i typisk design av arkitekt Lars Israel Wahlman.

Biblioteket i ek med den vackra kakelugnen är i typisk design av arkitekt Lars Israel Wahlman.

Annika Nisser tar hand om morgonbestyren med hästarna medan Conrad Nisser ser till att korna får något att äta. Alstrum, strax utanför Karlstad, är en levande gård och det finns alltid mycket att göra.

 Turistsäsongen har så här års ännu inte hunnit ta fart, men snart kommer både svenska och utländska besökare för att rida eller fiska och bo på gårdens bed and breakfast.

Altrums ideal är inte typsikt för 1700-talet. Här är det 1900-talets stilideal som råder.

Altrums ideal är inte typsikt för 1700-talet. Här är det 1900-talets stilideal som råder.

 

Vägen till Alstrum går först förbi Alster kyrka och sedan genom en lövskog. Alsterån rinner rakt igenom markerna. Det är lätt att bli lyrisk över naturen i dessa trakter och det förvånar inte att Gustaf Fröding föddes bara någon mil härifrån.

 Det som gör Alstrum extra speciellt är att det är en 1700-talsgård som renoverats i jugendstil av ingen mindre än Lars Israel Wahlman, en av sin tids största arkitekter. Wahlman ritade bland annat Tjolöholms slott i Halland och Engelbrektskyrkan i Stockholm. Engelbrektskyrkan räknas som ett av Sveriges intressantaste jugendverk, men har även starka inslag av nationalromantik.

 – Det är en ynnest att bo i ett sådant här hus. Och det är roligt att huset fortfarande är levande, säger Conrad som är tredje generationen på Alstrum

Alstrum4

 Huvudbyggnaden är ett vackert knuttimrat hus, typiskt för 1700-talet. De två flyglarna står lite snett ut från huvudbyggnaden, vilket skapar en välkomnande känsla. Som besökare möts man av en öppen veranda med vita trädgårdsmöbler som frestar till att bara sätta sig ned och njuta av den rofyllda miljön.

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.