Ett porträtt av Antonia Ax:son Johnson som vunnit Gods & Gårdar-galans pris Årets Kulturgärning.

Årets Kulturgärning 2014 gick till Antonia Ax:son Johnson.

Antonia Ax:son Johnson prisas för Årets Kulturgärning!

Av redaktionen
Vilken fest det blev under premiären av Gods & Gårdar-galan på Nordiska Museet och Grand Antiques! Antonia Ax:son Johnson belönades med Gods & Gårdar-priset ”Årets Kulturgärning” för sitt engagemang kring byggnadsvård och kulturhistoria samt för att genom sitt mediaföretag sprida bildning i flera kanaler.

– Det känns naturligtvis mycket hedrande och alldeles särskilt roligt eftersom kultur har löpt som en röd tråd genom mitt liv. säger hon. Kultur och humaniora är som tvillingsjälar, de går hand i hand. Mitt första kulturintresse väcktes av min pappa som mycket tidigt visade mig de historiska aspekterna av min barndomsort Avesta, med sina rötter i 1600-talets järnbruk, byggnader och smedjor, stall och gårdar. Som mycket ung och nygift kom jag sedan till ett gods i Sörmland som hade varit i samma släkt i tretton generationer. Där gjorde jag en kulturhistorisk lärdomsresa.

Se fler av vinnarna på Gods & Gårdar-galan här!

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.