Ett porträtt av Antonia Ax:son Johnson som vunnit Gods & Gårdar-galans pris Årets Kulturgärning.

Årets Kulturgärning 2014 gick till Antonia Ax:son Johnson.

Antonia Ax:son Johnson prisas för Årets Kulturgärning!

Av redaktionen
Vilken fest det blev under premiären av Gods & Gårdar-galan på Nordiska Museet och Grand Antiques! Antonia Ax:son Johnson belönades med Gods & Gårdar-priset ”Årets Kulturgärning” för sitt engagemang kring byggnadsvård och kulturhistoria samt för att genom sitt mediaföretag sprida bildning i flera kanaler.

– Det känns naturligtvis mycket hedrande och alldeles särskilt roligt eftersom kultur har löpt som en röd tråd genom mitt liv. säger hon. Kultur och humaniora är som tvillingsjälar, de går hand i hand. Mitt första kulturintresse väcktes av min pappa som mycket tidigt visade mig de historiska aspekterna av min barndomsort Avesta, med sina rötter i 1600-talets järnbruk, byggnader och smedjor, stall och gårdar. Som mycket ung och nygift kom jag sedan till ett gods i Sörmland som hade varit i samma släkt i tretton generationer. Där gjorde jag en kulturhistorisk lärdomsresa.

Se fler av vinnarna på Gods & Gårdar-galan här!

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.