Välkommen till vår läckra herrgård i julskrud.

Välkommen till vår läckra herrgård i julskrud.

Baka en pepparkaksherrgård

Av Xtre mat/ Haidi Lindqwist & Anna Palmgren Foto Hasse Bengtsson
Ingen jul utan ett riktigt pepparkakshus. Fast varför nöja dig med ett vanligt hus – slå till på en herrgård i stället. Här får du recept och inspiration.

Vår vackra pepparkaksherrgård är designad och byggd av Markus Ekelund och Erik Hellström, som till vardags arbetar på Thimons Konditori i småländska Nässjö. Markus och Thomas har arbetat enligt konstens alla regler, men vi vill ändå tipsa om en genväg: Ta fram limtuben istället för smält socker när delarna ska klistras ihop. Visserligen betyder det att barnen inte får knapra i sig huset när julen är över, men i ärlighetens namn finns det väl bättre godsaker än gammal kaka?

Bygg huset

1. Kavla ut degen. Låt den vara ganska tjock, cirka 3 mm.

2. Lägg ut mallarna på degen och skär ut delarna.

3. Skär ut en bottenplatta om 25*55 cm att ställa det färdiga huset på.

4. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på delarna. Grädda i ugn på 180 grader. Grädda delarna hårt, det är bättre om de blir lite brända i kanterna än att de inte gräddas tillräckligt.

5. Låt delarna svalna i minst en timme.

6. Tillverka fönster genom att klippa till gelatinblad i passande form som du sätter på insidan av väggarna.

7. Smält socker i en panna. Det blir som ett slags klister som du behöver för att få delarna att fästa i varandra. Eller gör det lätt för dig och använd lim – men då blir huset oätbart.

en fyrkant.

8. Sätt samman husets tak.

9. Sätt samman skorstenar och klockhus. Sätt samman trappan.

10. Sätt samman alla delarna på bottenplattan.

11. Sätt fast dörrarna.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.