Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Besök verklighetens törnrosaslott

AV EVELYN PESIKAN
Slottet Neuschwanstein är som hämtat ur en förtrollande saga. Det byggdes av Ludvig II som hyllning till medeltiden. Det är bara ett i raden av praktslott byggda av den bayerska kungen, perfekt besöksmål under sommarens Europaresa.

Ludvig II av Bayern (1845–1886) lät bygga några av världens mest magnifika och sagolika slott och var utan tvivel en av 1800-talets mest excentriska monarker. Många i hans samtid betraktade denne musik- och konstälskare som smått galen.

Besök sagoslottet i sommar! 

Ludvig var bara 18 år när hans far kung Maximilian dog 1864. Men till mångas överraskning blev Ludvig II till en början en plikttrogen regent. Han studerade akterna noggrant innan han undertecknade dem och begärde fler handlingar när bordet var tomt. Som ung kung  ansågs hans yttre vara högst tilltalande och han hade ett älskvärt sätt. Giftaslystna flickor flockades kring den ointresserade Ludvig. Mot slutet av livet blev han dock gravt överviktig, troligen som en följd av att han som barn aldrig fick äta sig riktigt mätt. Det ansågs på den tiden vara karaktärsstärkande för kungliga barn att inte få äta tillräckligt.

 

Kanske anade Ludvig att hans liv skulle bli kort, ty få kungar har hunnit bygga lika många och så praktfulla slott på så kort tid. Ludvig var fascinerad av medeltiden och dess riddarsagor och beundrade den franske solkungen Louis XIV (1638–1715) som han ville efterlikna till varje pris. Det syns inte minst i de många slotten han lätt uppföra.

Följ med på en rundvisning av Drottningholm av vår egen kung

Det första och mest spektakulära slott Ludvig II uppförde var Neuschwanstein, en bit utanför München, som började byggas 1869. Det osedvanligt smäckra och högresta Neuschwanstein är beläget högt ovanför Hohenschwangau, det slott där Ludvig tillbringade sin barndoms somrar.

Neuschwanstein är i dag ett av Europas mest besökta turistmål och en av världens mest fotograferade byggnader och har fungerat som förebild för Walt Disney-produktioner, bland annat Törnrosa.

Missa inte Askungens sko blir verklighet

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Neuschwanstein
Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.