Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Besök verklighetens törnrosaslott

AV EVELYN PESIKAN
Slottet Neuschwanstein är som hämtat ur en förtrollande saga. Det byggdes av Ludvig II som hyllning till medeltiden. Det är bara ett i raden av praktslott byggda av den bayerska kungen, perfekt besöksmål under sommarens Europaresa.

Ludvig II av Bayern (1845–1886) lät bygga några av världens mest magnifika och sagolika slott och var utan tvivel en av 1800-talets mest excentriska monarker. Många i hans samtid betraktade denne musik- och konstälskare som smått galen.

Besök sagoslottet i sommar! 

Ludvig var bara 18 år när hans far kung Maximilian dog 1864. Men till mångas överraskning blev Ludvig II till en början en plikttrogen regent. Han studerade akterna noggrant innan han undertecknade dem och begärde fler handlingar när bordet var tomt. Som ung kung  ansågs hans yttre vara högst tilltalande och han hade ett älskvärt sätt. Giftaslystna flickor flockades kring den ointresserade Ludvig. Mot slutet av livet blev han dock gravt överviktig, troligen som en följd av att han som barn aldrig fick äta sig riktigt mätt. Det ansågs på den tiden vara karaktärsstärkande för kungliga barn att inte få äta tillräckligt.

 

Kanske anade Ludvig att hans liv skulle bli kort, ty få kungar har hunnit bygga lika många och så praktfulla slott på så kort tid. Ludvig var fascinerad av medeltiden och dess riddarsagor och beundrade den franske solkungen Louis XIV (1638–1715) som han ville efterlikna till varje pris. Det syns inte minst i de många slotten han lätt uppföra.

Följ med på en rundvisning av Drottningholm av vår egen kung

Det första och mest spektakulära slott Ludvig II uppförde var Neuschwanstein, en bit utanför München, som började byggas 1869. Det osedvanligt smäckra och högresta Neuschwanstein är beläget högt ovanför Hohenschwangau, det slott där Ludvig tillbringade sin barndoms somrar.

Neuschwanstein är i dag ett av Europas mest besökta turistmål och en av världens mest fotograferade byggnader och har fungerat som förebild för Walt Disney-produktioner, bland annat Törnrosa.

Missa inte Askungens sko blir verklighet

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Neuschwanstein
Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.