Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Besök verklighetens törnrosaslott

AV EVELYN PESIKAN
Slottet Neuschwanstein är som hämtat ur en förtrollande saga. Det byggdes av Ludvig II som hyllning till medeltiden. Det är bara ett i raden av praktslott byggda av den bayerska kungen, perfekt besöksmål under sommarens Europaresa.

Ludvig II av Bayern (1845–1886) lät bygga några av världens mest magnifika och sagolika slott och var utan tvivel en av 1800-talets mest excentriska monarker. Många i hans samtid betraktade denne musik- och konstälskare som smått galen.

Besök sagoslottet i sommar! 

Ludvig var bara 18 år när hans far kung Maximilian dog 1864. Men till mångas överraskning blev Ludvig II till en början en plikttrogen regent. Han studerade akterna noggrant innan han undertecknade dem och begärde fler handlingar när bordet var tomt. Som ung kung  ansågs hans yttre vara högst tilltalande och han hade ett älskvärt sätt. Giftaslystna flickor flockades kring den ointresserade Ludvig. Mot slutet av livet blev han dock gravt överviktig, troligen som en följd av att han som barn aldrig fick äta sig riktigt mätt. Det ansågs på den tiden vara karaktärsstärkande för kungliga barn att inte få äta tillräckligt.

 

Kanske anade Ludvig att hans liv skulle bli kort, ty få kungar har hunnit bygga lika många och så praktfulla slott på så kort tid. Ludvig var fascinerad av medeltiden och dess riddarsagor och beundrade den franske solkungen Louis XIV (1638–1715) som han ville efterlikna till varje pris. Det syns inte minst i de många slotten han lätt uppföra.

Följ med på en rundvisning av Drottningholm av vår egen kung

Det första och mest spektakulära slott Ludvig II uppförde var Neuschwanstein, en bit utanför München, som började byggas 1869. Det osedvanligt smäckra och högresta Neuschwanstein är beläget högt ovanför Hohenschwangau, det slott där Ludvig tillbringade sin barndoms somrar.

Neuschwanstein är i dag ett av Europas mest besökta turistmål och en av världens mest fotograferade byggnader och har fungerat som förebild för Walt Disney-produktioner, bland annat Törnrosa.

Missa inte Askungens sko blir verklighet

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Neuschwanstein
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.