Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Sagolika Neuschwanstein gav Walt Disney inspiration till Törnrosas slott.

Besök verklighetens törnrosaslott

AV EVELYN PESIKAN
Slottet Neuschwanstein är som hämtat ur en förtrollande saga. Det byggdes av Ludvig II som hyllning till medeltiden. Det är bara ett i raden av praktslott byggda av den bayerska kungen, perfekt besöksmål under sommarens Europaresa.

Ludvig II av Bayern (1845–1886) lät bygga några av världens mest magnifika och sagolika slott och var utan tvivel en av 1800-talets mest excentriska monarker. Många i hans samtid betraktade denne musik- och konstälskare som smått galen.

Besök sagoslottet i sommar! 

Ludvig var bara 18 år när hans far kung Maximilian dog 1864. Men till mångas överraskning blev Ludvig II till en början en plikttrogen regent. Han studerade akterna noggrant innan han undertecknade dem och begärde fler handlingar när bordet var tomt. Som ung kung  ansågs hans yttre vara högst tilltalande och han hade ett älskvärt sätt. Giftaslystna flickor flockades kring den ointresserade Ludvig. Mot slutet av livet blev han dock gravt överviktig, troligen som en följd av att han som barn aldrig fick äta sig riktigt mätt. Det ansågs på den tiden vara karaktärsstärkande för kungliga barn att inte få äta tillräckligt.

 

Kanske anade Ludvig att hans liv skulle bli kort, ty få kungar har hunnit bygga lika många och så praktfulla slott på så kort tid. Ludvig var fascinerad av medeltiden och dess riddarsagor och beundrade den franske solkungen Louis XIV (1638–1715) som han ville efterlikna till varje pris. Det syns inte minst i de många slotten han lätt uppföra.

Följ med på en rundvisning av Drottningholm av vår egen kung

Det första och mest spektakulära slott Ludvig II uppförde var Neuschwanstein, en bit utanför München, som började byggas 1869. Det osedvanligt smäckra och högresta Neuschwanstein är beläget högt ovanför Hohenschwangau, det slott där Ludvig tillbringade sin barndoms somrar.

Neuschwanstein är i dag ett av Europas mest besökta turistmål och en av världens mest fotograferade byggnader och har fungerat som förebild för Walt Disney-produktioner, bland annat Törnrosa.

Missa inte Askungens sko blir verklighet

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Neuschwanstein
Tidö slott uppfördes av Axel Oxenstierna åren 1625 till 1641 i stram holländsk renässansstil.

Möt julen på praktfulla Tidö slott

Helgen 2–4 december är det dags för julmässa på Tidö, Sveriges kanske bäst bevarade slott sedan stormaktstiden.

Skoklosters slott bjuder in till julmarknad på innergården första helgen i advent.

Besök Skoklosters slotts julmarknad den 26–27 november

Under helgen fylls Skokloster slotts innergård med marknadsstånd med allt som hör en traditionell julmarknad till – glöggservering, mat, godis och hantverk från lokala tillverkare.

Julstämning på Taxinge Näsby slott i Sörmland.

Besök Sveriges största julmässa på Taxinge Näsby

Den 17 till 20 november pågår Sveriges största julmässa på sörmländska Taxinge slott, där över 130 hantverkare deltar.

Gustav Vasa med sin gemål Margareta, detalj av målning av Johan Gustav Sandberg. Foto: Kungl. Hovstaterna

Spännande föredrag om drottningen vid Gustav Vasas sida

Lördagen den 12 november gästas Gripsholms slott av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som håller föredrag om Vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv.

”Helfvete”, en kuliss från 1780-talet på Drottningholms slottsteater.

Spöken och gastar på Drottningholms slottsteater under höstlovet

Drottningholms slottsteater bjuder på aktiviteter för hela familjen den 31 oktober till den 5 november.