Vackra buketter från Gransholms herrgård.

Floristen Maria Bolander lär ut hur man binder en slottsbukett.

Bind vackra slottsbuketter

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter och Mattias Ankrah/SVT
Maria Bolander har gjort blomsterarrangemang till fyra Nobelfester och kronprinsessan Victorias bröllop. Här delar hon med sig av konsten att förädla ett rum med blommor.
Stilig blomsterbukett.

Rabattkänsla med många färger och ett uttryck som går från det grova till det skira och småblommiga.

Floristen Maria Bolander har, speciellt för Gods & Gårdar, skapat tre vackra blomsterarrangemang. För att få en riktigt fin inramning har vi fotograferat dem på Gransholms herrgård som blev utsedd till Årets Herrgård på Gods & Gårdar-galan.

Till vardags hittar man Maria i hennes egen butik Söders Blommor i centrala Växjö, men när uppdragen är tillräckligt intressanta packar hon gärna ner kniv och sekatör i resväskan och arbetar på andra ställen. Vid fyra olika tillfällen har Maria gjort blomsterarrangemang i Stadshuset inför Nobelfestligheterna. Och när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig var hon med och dekorerade Storkyrkan.

. För att få bredd på arrangemanget  började Maria med ytterkanterna.

Arrangemanget är uppbyggt på en oasis. Den skulpteratde formen skapas med hjälp av olika långa stjälkar.

– Det var ett fantastiskt roligt uppdrag som jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

– Jag tänker mycket i färg och form och jobbar gärna med oväntade färgkombinationer, säger hon. Innan jag börjar arbeta med en bukett har jag ofta en klar bild av vad det är för uttryck jag vill skulptera fram.

Vacker slottsbukett med blåa blommor.

I buketten ingår mörka och ljusa luktärter, blålila klematis, blå Mariaklockor, olvon och sparriskvistar.

Bäst tycker Maria om att arbeta med rådande säsongs material eftersom det är friskast och starkast. Oavsett årstid har hon en återkommande käpphäst: luftighet. Det är viktigt att varje blomma har luft omkring sig så att den kan andas, anser hon.

EXPERTTIPS! Så använder du oasis

Maria har många knep för att få till fina blomsterarrangemang med oasisblock.

– Låt de blommor som ska ingå i arrangemanget stå i vatten och dricka sig otörstiga under en natt efter det att de snittats diagonalt, säger hon.

Bukett med många blommor.

Elegant bukett som samtidigt är lättsamt lekfull. Maria har mixat olika varma färger till en vacker palett och byggt buketten på höjden.

För att det vattenmättade oasisblocket ska stå stadigt brukar hon fylla ut med lecakulor runt blockets kanter.

– Innan stjälkarna sticks ner i blocket snittar jag dem igen. Det ger stjälken en större drickyta. Undvik sax då en sådan lätt ”tuggar” stjälken. Det kan göra att stjälkens vattenrör trycks ihop så att vattnet inte kan sugas upp.

Ett annat råd hon ger är att arrangera en blomsort i taget. Det ger en bättre överblick. Och tänk på att arrangemanget beskådas från olika håll.

– Om man använder rena stjälkar utan blad kan man dölja oasisblocket genom att gömma det under till exempel täckbark.

När Maria bygger en bukett binder hon  stjälkarna i en spiral så att alla stjälkar vinklas åt samma håll. Om en stjälk sätts åt motsatt håll bryts den av då buketten knyts med band.

– I en hög bukett brukar stjälkarna uppta en tredjedel medan de övre två tredjedelarna utgör ”kronan”. Snitta av blommorna i samma höjd så att buketten lättare kan dricka vatten.

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.