Vackra buketter från Gransholms herrgård.

Floristen Maria Bolander lär ut hur man binder en slottsbukett.

Bind vackra slottsbuketter

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter och Mattias Ankrah/SVT
Maria Bolander har gjort blomsterarrangemang till fyra Nobelfester och kronprinsessan Victorias bröllop. Här delar hon med sig av konsten att förädla ett rum med blommor.
Stilig blomsterbukett.

Rabattkänsla med många färger och ett uttryck som går från det grova till det skira och småblommiga.

Floristen Maria Bolander har, speciellt för Gods & Gårdar, skapat tre vackra blomsterarrangemang. För att få en riktigt fin inramning har vi fotograferat dem på Gransholms herrgård som blev utsedd till Årets Herrgård på Gods & Gårdar-galan.

Till vardags hittar man Maria i hennes egen butik Söders Blommor i centrala Växjö, men när uppdragen är tillräckligt intressanta packar hon gärna ner kniv och sekatör i resväskan och arbetar på andra ställen. Vid fyra olika tillfällen har Maria gjort blomsterarrangemang i Stadshuset inför Nobelfestligheterna. Och när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig var hon med och dekorerade Storkyrkan.

. För att få bredd på arrangemanget  började Maria med ytterkanterna.

Arrangemanget är uppbyggt på en oasis. Den skulpteratde formen skapas med hjälp av olika långa stjälkar.

– Det var ett fantastiskt roligt uppdrag som jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

– Jag tänker mycket i färg och form och jobbar gärna med oväntade färgkombinationer, säger hon. Innan jag börjar arbeta med en bukett har jag ofta en klar bild av vad det är för uttryck jag vill skulptera fram.

Vacker slottsbukett med blåa blommor.

I buketten ingår mörka och ljusa luktärter, blålila klematis, blå Mariaklockor, olvon och sparriskvistar.

Bäst tycker Maria om att arbeta med rådande säsongs material eftersom det är friskast och starkast. Oavsett årstid har hon en återkommande käpphäst: luftighet. Det är viktigt att varje blomma har luft omkring sig så att den kan andas, anser hon.

EXPERTTIPS! Så använder du oasis

Maria har många knep för att få till fina blomsterarrangemang med oasisblock.

– Låt de blommor som ska ingå i arrangemanget stå i vatten och dricka sig otörstiga under en natt efter det att de snittats diagonalt, säger hon.

Bukett med många blommor.

Elegant bukett som samtidigt är lättsamt lekfull. Maria har mixat olika varma färger till en vacker palett och byggt buketten på höjden.

För att det vattenmättade oasisblocket ska stå stadigt brukar hon fylla ut med lecakulor runt blockets kanter.

– Innan stjälkarna sticks ner i blocket snittar jag dem igen. Det ger stjälken en större drickyta. Undvik sax då en sådan lätt ”tuggar” stjälken. Det kan göra att stjälkens vattenrör trycks ihop så att vattnet inte kan sugas upp.

Ett annat råd hon ger är att arrangera en blomsort i taget. Det ger en bättre överblick. Och tänk på att arrangemanget beskådas från olika håll.

– Om man använder rena stjälkar utan blad kan man dölja oasisblocket genom att gömma det under till exempel täckbark.

När Maria bygger en bukett binder hon  stjälkarna i en spiral så att alla stjälkar vinklas åt samma håll. Om en stjälk sätts åt motsatt håll bryts den av då buketten knyts med band.

– I en hög bukett brukar stjälkarna uppta en tredjedel medan de övre två tredjedelarna utgör ”kronan”. Snitta av blommorna i samma höjd så att buketten lättare kan dricka vatten.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.