Carl Jan i rökrock. I handen håller han François Villons Det stora testamentet.

Carl Jan i rökrock i sitt hem på Saxå Herrgård. I handen håller han François Villons Det stora testamentet.

Carl Jans stämningsfulla jul

Av Lars Bergström Foto Roger Olsson
Välkommen till Carl Jan Granqvists julfina hem på Saxå Bruk i Bergslagen. Här bjuder måltidsprofessorn ofta på delikatesser från trakten serverat på vackert porslin inramat med historiska berättelser.

På golvet framför den sprakande brasan ligger ett berg av rödrandiga bolstervar till barnens glädje att hoppa i. Granen är klädd med ljus, rödkindade äpplen, hemknåpade halmkransar och pepparkakshjärtan. Och så smällkarameller förstås, vilket föranleder Carl Jan att berätta om sin farfar Erik Granqvist som hade karamellfabrik i Örebro, den första i staden med elektricitet.

Rokokobänk från Carl Jans morföräldrahem i Lekhyttan. De två speglarna är tillverkade i Göteborg på 1830-talet. I fönstren syns prov på folklig halmslöjd. Adventsgranen är monterad i en speldosa.

Rokokobänk från Carl Jans morföräldrahem i Lekhyttan. De två speglarna är tillverkade i Göteborg på 1830-talet. I fönstren syns prov på folklig halmslöjd. Adventsgranen är monterad i en speldosa.

Hela farfarshuset luktade karamell, minns Carl Jan, som efter farföräldrarnas bortgång besökte farbror Erik och faster Alvy på annandagen i samma hus.

– Fruarna från staden kom och hämtade karameller och silkespapper för att slå in godbitarna. De klippte fransar och klistrade på änglar.

Vid salongens svartglänsande flygel sitter  en av Carl Jans vänner, Jan Hagenfeldt. En gång var han koncernchef för klädkedjan och familjeföretaget Hagenfeldt. Från flygeln klingar i detta nu Ack Värmeland du sköna. Carl Jan klappar i händerna. Det är dags att ta sitt ”Behaga-föra-kort”. Här står vem du ska ha, eller vem som ska föra dig, till bordet.

Stilig dukning. Damastservetterna från 1860 kommer från Sagerska palatset. Röda godronnerade glastallrikar från 1930-talet i design av Monica Brand för Reijmyre Glasbruk. Servisen med den stiliserade blomman skapades 1996 för måltidsfantasterier på Läckö slott. På väggen tallrikarna  Blå krasse från Gustavsbergs porslinsfabrik.

Stilig dukning. Damastservetterna från 1860 kommer från Sagerska palatset. Röda godronnerade glastallrikar från 1930-talet i design av Monica Brand för Reijmyre Glasbruk. Servisen med den stiliserade blomman skapades 1996 för måltidsfantasterier på Läckö slott. På väggen tallrikarna Blå krasse från Gustavsbergs porslinsfabrik.

Festservisen är uppdukad på en kallmanglad vitglänsande damastduk. Ovanpå ligger en röd- och grönrandig allmogevävnad från vindens relikkammare. Lövtunna kristallglas med sirliga gustavianska slingor reflekterar ljus från en lågt stående vintersol. Stolta står de vita damastservetterna från Sagerska palatset i givakt. Servetterna vittnar om Carl Jans samlarvurm. De är bara ett i raden av många auktionsfynd. Innan gästerna sätter sig läser Carl Jan bordsbön.

– Måltiden är ett av kristendomens sakrament. Den står för både kärlek och förlåtelse. Maten och drycken är gudagåvor. Därför ska vi njuta utan skuldkänslor.

Så kommer skaldjurssoppan in. Kräftstjärtarna lyser som röda signalbojar i ett gyllengult hav. Carl Jan har fångat kräftorna i Saxen. Quenellen – den lilla porösa fiskfärs-skapelsen med central placering i soppan – är gjord på Hjälmargös som det finns gott om.

Soppan serveras på Oscar I:s namnchiffer-krönta porslin. Tallrikarna är tillverkade någon gång mellan 1840 och 1850 i Sèvresfabriken. De har gått i arv från generation till generation Bernadottare, tills de en dag hamnade på Uppsala auktionskammare. Där var Carl Jan inte sen med att ropa in dem. Lite kunglig glans åt middagen skadar ju inte!

Carl Jan har rostat kräftskalen och kokat buljong. Stjärtarna har han dagen innan tagit ut ur frysen.

Carl Jan har rostat kräftskalen och kokat buljong. Stjärtarna har han dagen innan tagit ut ur frysen.

Huvudrätten, anka confit, med smörfräst karljohanssvamp, en klick potatispuré och lökmarmelad serveras även den på Sèvresporslin.

– Tallrikarna har tillhört den världsberömda sångerskan Emelie Högqvist, Oscar I:s mätress. Denna nordens näktergal fick två söner med monarken.

Nu förenas de på Carl Jans middagsbord.

I år har det varit ett ovanligt gott svampår. Carl Jan har skördat korg efter korg av skogens gyllene guld. Anklåren är ugnsbakade i sitt eget fett och inhandlade från den lokala uppfödaren Pelle Agorelius i Grythyttan.

Många historiska kändisar har kopplingar till Saxå Bruk. Dynamitfadern Alfred Nobel och sagoberättaren Selma Lagerlöf har under tidens lopp gästat herrgården. Och förebilden för Selma Lagerlöfs majorskan på Ekeby, Anna Wallmo, växte upp hos sina morföräldrar på Saxån. De prominenta besökarna på Saxå herrgård var kosmopoliter och de besökte ofta Europas stora metropoler, bland annat Sankt Petersburg.

Från Ryssland kommer därför efterrätten, Tjinuskikrämen – uppkallad efter den ryska greven med samma namn. Det är en kola- och vaniljkräm som vänds i vispad grädde. På Saxån kröns krämen av ett björnbär.

Grön karljohansgrupp och konst som är en blandning av holländska 1600-talsmästare och italienska barockkonstnärer. Tre porträtt, ett av Georg Engelhard Schröder, samt två av Johan Henrik Scheffel, omgärdar det italienska Jesusbarnet

Grön karljohansgrupp och konst som är en blandning av holländska 1600-talsmästare och italienska barockkonstnärer. Tre porträtt, ett av Georg Engelhard Schröder, samt två av Johan Henrik Scheffel, omgärdar det italienska Jesusbarnet

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.