Ulriksdals slott bjuder bland annat på temavisningen "Kungligt 1900-tal".

Ulriksdals slott bjuder bland annat på temavisningen "Kungligt 1900-tal".

Downton Abbey ökar slottsintresset!

Av Petra Lindell Foto: Kungahuset.se
Ulriksdals slott har nu helgöppnat med guidade visningar och rundvandring på egen hand. Serier som Downton Abbey och Upstairs Downstairs har hjälpt till att öka intresset för hur man levde på slotten under tidigt 1900-tal.
Ulriksdals slott i Solna. Foto Gomer Swahn.

Ulriksdals slott i Solna. Foto Gomer Swahn.

Gör en dagsutflykt till Ulriksdals slott! I år öppnade man slottet och orangerimuseet tidigare än vanligt med guidade visningar och rundvandring på egen hand kl. 12.00‑16.00. Slottscaféet och slottsparken är öppna året runt.

Kom och se hur ett kungligt slott på 1920-talet kunde te sig för såväl kungligheter som personal. Missa inte helgvisningen på ”upstairs, downstairs” tema som pågår fram till 21 juni.

Downtown Abbey.

Downtown Abbey.

Serier som Upstairs Downstairs och Downton Abbey har skapat ett stort intresse för livet på slotten under tidigt 1900-tal. Titta lite extra på Sveriges en gång modernaste kök, det första kungliga vardagsrummet, hissar, telefoner och mycket annat.

Man bjuder på guidad visning och filmvisning av journalfilmer om kungliga familjens vistelser och boende på Ulriksdal. Här finns även en ny Slottsbod med kunglig design och modern formgivning blandat med presenter och souvenirer.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.