Ulriksdals slott bjuder bland annat på temavisningen "Kungligt 1900-tal".

Ulriksdals slott bjuder bland annat på temavisningen "Kungligt 1900-tal".

Downton Abbey ökar slottsintresset!

Av Petra Lindell Foto: Kungahuset.se
Ulriksdals slott har nu helgöppnat med guidade visningar och rundvandring på egen hand. Serier som Downton Abbey och Upstairs Downstairs har hjälpt till att öka intresset för hur man levde på slotten under tidigt 1900-tal.
Ulriksdals slott i Solna. Foto Gomer Swahn.

Ulriksdals slott i Solna. Foto Gomer Swahn.

Gör en dagsutflykt till Ulriksdals slott! I år öppnade man slottet och orangerimuseet tidigare än vanligt med guidade visningar och rundvandring på egen hand kl. 12.00‑16.00. Slottscaféet och slottsparken är öppna året runt.

Kom och se hur ett kungligt slott på 1920-talet kunde te sig för såväl kungligheter som personal. Missa inte helgvisningen på ”upstairs, downstairs” tema som pågår fram till 21 juni.

Downtown Abbey.

Downtown Abbey.

Serier som Upstairs Downstairs och Downton Abbey har skapat ett stort intresse för livet på slotten under tidigt 1900-tal. Titta lite extra på Sveriges en gång modernaste kök, det första kungliga vardagsrummet, hissar, telefoner och mycket annat.

Man bjuder på guidad visning och filmvisning av journalfilmer om kungliga familjens vistelser och boende på Ulriksdal. Här finns även en ny Slottsbod med kunglig design och modern formgivning blandat med presenter och souvenirer.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.