Mette Rode Sundström, VD Lauritz.com. Carl Malmsten-skåp med intarsia från 1940-talet. Akryl på duk av Eske Kath samt möbeln El Dorado av Mats Theselius för Källemo.

Mette Rode Sundström, VD Lauritz.com. Carl Malmsten-skåp med intarsia från 1940-talet. Akryl på duk av Eske Kath samt möbeln El Dorado av Mats Theselius för Källemo.

Expertens bästa auktionstips

AV ESTELLE EJDEHOLM
1900-talets formgivning blir allt hetare och priserna stiger på auktionerna och i antikhandeln. Mette Rode Sundström på Lauritz.com har koll på det bästa från det designstarka seklet. Här är hennes trendanalys och favoritobjekt just nu.

Det som är mest hett på auktionerna är fortfarande de stora designikonerna inom möbelformgivningen. Det konstaterar Mette Rode Sundström, VD för Lauritz.com.

Det digitala auktionshuset har 1,2 miljoner registrerade kunder i över 150 länder och de populäraste sökorden just nu är namn som Bruno Mathsson, Yngve Ekström och Carl Malmsten samt Jonas Bohlin och Mats Theselius vilkas möbler ses som framtidens klassiker. Bland utländska designer är det Arne Jacobsen, Wegner, Poul Kjærholm och Finn Juhl som efterfrågas liksom Eames och Mies Van der Rohe.

Mette har också noterat en ny tendens där tidigt 1900-tal blir alltmer populärt.

Läs också 5 heta smyckstrender

– Jugend, art nouveau och art déco är stilar med mycket karisma och de här epokernas möbler, keramik och glas ger en spännande och dekorativ dynamik till moderna hem. Generellt är dessa stilar mer svepande, lekfulla och har en större detaljrikedom jämfört med 1950- och 1960-talens vackra estetiska linjer som vi älskar så.

Hon ser även andra kontraster och parallella inriktningar.

– Intresset för hantverk och gedigna material ökar. Samtidigt som visionär design intresserar den moderna konsumenten så märker vi en längtan efter varmare och mer välkomnande uttryck. Därför är material som trä, läder, rotting, ull och mässing så omtyckta och även intarsia.

Ett tydligt exempel på detta är intresset för stoppade möbler från 1940-talet.

– Nu går till exempel Phillip Arctanders muslingestol väldigt bra liksom fåtöljer från Fritz Hansen.

Prislappen brukar hamna mellan 20 000 och 60 000 kronor för dessa fåtöljer.

Auktionsföretaget noterar också hur kunderna har ändrat sitt beteende.

– Intresset för de stora formklassikerna och designikonerna kommer att hålla i sig och det gäller även prisbilden. Det här ser vi även i konsten. Men i dag söker man lika mycket efter en stil eller ett uttryck som efter ett känt namn. Ena dagen köper man ett spännande kvalitetsobjekt av en okänd formgivare som har den rätta känslan för att nästa dag investera i en dyrgrip av någon av de stora välkända designerna.

Mette betonar vikten av det unika och av tingens proveniens.

– I dag vill många omge sig med saker som har karaktär och som skänker personlighet till hemmet. Unik inredning och unika objekt med hög hantverksmässig kvalitet kommer att bli ännu mer attraktivt de kommande åren.

Läs hela artikeln och Mettes auktionstips i Gods & Gårdar nr 2, 2015 som kommer ut i butik den 27 januari, 2015.

Läs också 1700-talet värderas fortfarande högt

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.