Mette Rode Sundström, VD Lauritz.com. Carl Malmsten-skåp med intarsia från 1940-talet. Akryl på duk av Eske Kath samt möbeln El Dorado av Mats Theselius för Källemo.

Mette Rode Sundström, VD Lauritz.com. Carl Malmsten-skåp med intarsia från 1940-talet. Akryl på duk av Eske Kath samt möbeln El Dorado av Mats Theselius för Källemo.

Expertens bästa auktionstips

AV ESTELLE EJDEHOLM
1900-talets formgivning blir allt hetare och priserna stiger på auktionerna och i antikhandeln. Mette Rode Sundström på Lauritz.com har koll på det bästa från det designstarka seklet. Här är hennes trendanalys och favoritobjekt just nu.

Det som är mest hett på auktionerna är fortfarande de stora designikonerna inom möbelformgivningen. Det konstaterar Mette Rode Sundström, VD för Lauritz.com.

Det digitala auktionshuset har 1,2 miljoner registrerade kunder i över 150 länder och de populäraste sökorden just nu är namn som Bruno Mathsson, Yngve Ekström och Carl Malmsten samt Jonas Bohlin och Mats Theselius vilkas möbler ses som framtidens klassiker. Bland utländska designer är det Arne Jacobsen, Wegner, Poul Kjærholm och Finn Juhl som efterfrågas liksom Eames och Mies Van der Rohe.

Mette har också noterat en ny tendens där tidigt 1900-tal blir alltmer populärt.

Läs också 5 heta smyckstrender

– Jugend, art nouveau och art déco är stilar med mycket karisma och de här epokernas möbler, keramik och glas ger en spännande och dekorativ dynamik till moderna hem. Generellt är dessa stilar mer svepande, lekfulla och har en större detaljrikedom jämfört med 1950- och 1960-talens vackra estetiska linjer som vi älskar så.

Hon ser även andra kontraster och parallella inriktningar.

– Intresset för hantverk och gedigna material ökar. Samtidigt som visionär design intresserar den moderna konsumenten så märker vi en längtan efter varmare och mer välkomnande uttryck. Därför är material som trä, läder, rotting, ull och mässing så omtyckta och även intarsia.

Ett tydligt exempel på detta är intresset för stoppade möbler från 1940-talet.

– Nu går till exempel Phillip Arctanders muslingestol väldigt bra liksom fåtöljer från Fritz Hansen.

Prislappen brukar hamna mellan 20 000 och 60 000 kronor för dessa fåtöljer.

Auktionsföretaget noterar också hur kunderna har ändrat sitt beteende.

– Intresset för de stora formklassikerna och designikonerna kommer att hålla i sig och det gäller även prisbilden. Det här ser vi även i konsten. Men i dag söker man lika mycket efter en stil eller ett uttryck som efter ett känt namn. Ena dagen köper man ett spännande kvalitetsobjekt av en okänd formgivare som har den rätta känslan för att nästa dag investera i en dyrgrip av någon av de stora välkända designerna.

Mette betonar vikten av det unika och av tingens proveniens.

– I dag vill många omge sig med saker som har karaktär och som skänker personlighet till hemmet. Unik inredning och unika objekt med hög hantverksmässig kvalitet kommer att bli ännu mer attraktivt de kommande åren.

Läs hela artikeln och Mettes auktionstips i Gods & Gårdar nr 2, 2015 som kommer ut i butik den 27 januari, 2015.

Läs också 1700-talet värderas fortfarande högt

 

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.