Välkommen att fira Carl XVI Gustafs 70-årsdag på lördag den 30 april på Kungliga slottets yttre borggård och från Norrbro.

Välkommen att fira kungens 70-årsdag på lördag på slottets yttre borggård och från Norrbro. Musik, högvaktsceremoni, sångarhyllning och salut står på programmet.

Födelsedagsfirandet inleds med Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Försvarsmakten firar kungen på sedvanligt sätt på Yttre borggården. Firandet inleds med ett musikprogram och därefter högvaktsceremoni. Barn får tillfälle att lämna över blommor till kungen. Salut skjuts om 21 skott från Skeppsholmen.

Som avslutning av firandet på slottet går kungen till Lejonbackens terrass där en sångarhyllning från Norrbro äger rum. Allmänheten har möjlighet att lyssna till sångarhyllningen från Norrbro, Riksplan och Slottskajen.

Kungaparet färdas i hästkortege från Mynttorget, via Vasabron och Tegelbacken till stadshuset för en lunch som arrangeras av Stockholm stad. Scouter paraderar längs Lejonbacken samt på Stadshusbron. Försvarsmakten paraderar längs kortegevägen samt med musikkårer vid Vasabron, centralpalatset och stadshuset.

Under eftermiddagen uppvaktar riksdagen, regeringen och landshövdingarna kungen vid en mottagning på slottet.

Högtidlighållandet av 70-årsdagen avslutas med bankett i Rikssalen på Kungliga slottet för inbjudna gäster.

Läs mer om program och tider här

 

Försvarsmaktens hyllning med musik ses på slottets yttre borggård.  Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

Försvarsmaktens hyllning med musik ses på slottets yttre borggård.
Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

 

 

NUVARANDE Fira kungens 70-årsdag på Kungliga slottet
NÄSTA Expertens värdering av 1600-talsglaset