På lördag firas kung Carl XVI Gustaf under hela dagen, med start på slottet. Foto Peter Knutson

På lördag firas kung Carl XVI Gustaf under hela dagen, med start på slottet. Foto Peter Knutson

Fira kungens 70-årsdag på Kungliga slottet

Kjell Andersson Lagergren
Välkommen att fira kungens 70-årsdag på lördag på slottets yttre borggård och från Norrbro. Musik, högvaktsceremoni, sångarhyllning och salut står på programmet.

Födelsedagsfirandet inleds med Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Försvarsmakten firar kungen på sedvanligt sätt på Yttre borggården. Firandet inleds med ett musikprogram och därefter högvaktsceremoni. Barn får tillfälle att lämna över blommor till kungen. Salut skjuts om 21 skott från Skeppsholmen.

Som avslutning av firandet på slottet går kungen till Lejonbackens terrass där en sångarhyllning från Norrbro äger rum. Allmänheten har möjlighet att lyssna till sångarhyllningen från Norrbro, Riksplan och Slottskajen.

Kungaparet färdas i hästkortege från Mynttorget, via Vasabron och Tegelbacken till stadshuset för en lunch som arrangeras av Stockholm stad. Scouter paraderar längs Lejonbacken samt på Stadshusbron. Försvarsmakten paraderar längs kortegevägen samt med musikkårer vid Vasabron, centralpalatset och stadshuset.

Under eftermiddagen uppvaktar riksdagen, regeringen och landshövdingarna kungen vid en mottagning på slottet.

Högtidlighållandet av 70-årsdagen avslutas med bankett i Rikssalen på Kungliga slottet för inbjudna gäster.

Läs mer om program och tider här

 

Försvarsmaktens hyllning med musik ses på slottets yttre borggård.  Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

Försvarsmaktens hyllning med musik ses på slottets yttre borggård.
Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Slott, Stockholm, Kungligt
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.