I år firar Waldermarsuddekrukan 100 år som formklassiker.

I år firar Waldermarsuddekrukan 100 år som formklassiker.

Form som firar 100 år

Av Helena Nimbratt
Waldemarsuddekrukan fyller 100 år, ett konsthantverksföremål designat  av prins Eugen och mycket uppskattat Svensk konstindustriföremål. Här är fler föremål med precis samma födelseår.

Kattskulptur formgiven av Anders Jönsson redan 1915 och går under smeknamnet Jönssons Katt och finns i svart gjutjärn i Svenskt Tenn’s ordinarie sortiment. I samband med Three Decades har en limiterad upplaga släppts om 10 stycken vita katter som kostar 6900 kr/st och väger ca 18 kg.

Kattskulptur formgiven av Anders Jönsson.

Kattskulptur formgiven av Anders Jönsson.

Skrivbordsuppsats i fem delar, allt i mässing från Skultina bruk. Hjalmar Norrström, Skultuna Bruk, vackert utsmyckad med reliefdekor av kottar. Uppsatsen innehåller ett par ljusstakar, ställ, brevkniv, bläckhorn och stämpelställ. Ljusstakarnas höjd 20 cm.

Skrivbordsuppsats i fem delar, allt i mässing från Skultina bruk.

Skrivbordsuppsats i fem delar, allt i mässing från Skultina bruk.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.