Våga göra något annorlunda och satsa på romantiskt vinterbröllop.

Våga göra något annorlunda och satsa på romantiskt vinterbröllop.

Gnistrande vintervitt bröllop

Av Helena Nimbrattt
Ta tillvara på vinterns magi och satsa på ett vinterbröllop. Tänk dig dalande snöflingor, gnistrande istappar, stjärnor som blinkar och facklorna flammar i vintermörkret.

De allra flesta satsar på bröllop under sommaren. Våga gör något annorlunda, förklara din kärlek i snön och med inramningen av ett äkta slott blir det garanterat alldeles, alldeles underbart.

Använd årstiden som inspiration. Välj isvitt siden och komplettera med en pälssjal. Bjud på kryddstark mat och mustiga röda viner under mottagningen. Låt blomsterdekorationerna på bordet få sällskap av isskuplturer. Välj röda rosor som kontrast till den vita snön.

Gods & Gårdar tipsar om fyra vackra slott och herrgårdar som med glädje ställer till med bröllop under vintern.

KRÄGGA HERRGÅRD

kragga

Krägga herrgård är beläget vid Mälaren och inte långt från Stockholm. Herrgård uppfördes 1830 som en brudgåva men har anor från 1300-talet. Här kan bröllop för 70 personer arrangeras. Närheten till sjön skänker extra stämning. Varför inte erbjuda gästerna ett par skridskor innan brudparet anländer.

RÅNÄS SLOTT

Rånäs slott

Vackra Rånäs slott byggt i empirisk stil ger romantisk inramning till bröllop alla årstider. Det var friherre Axel Didrik Reuterskiöldsom grundlade slottet 1833. Här kan nygifta par njut av middag och skål. Brudvalsen dansas i ackompanjemang av kristallkronornas tonsköna klirrande.

NOORS SLOTT

Noors-slott

Noor är ett mycket litet slott, men ändå likafullt ett slott. Slottets intressanta historia sträcker sig långt tillbaka men dess verkliga glansperiod inföll efter reduktionen på 1680-talet då godset inköptes av ätten Gyldenstolpe. Här finns 27 rum till övernattande gäster och personalen utlovar personligt bemötande.

THORSKOGS SLOTT

thorskog

Thorskogs slott ligger i Västerlanda och är känt bland annat från tv. Det går att abonnera hela slottet eller fira bröllop i mindre sällskap. Slottet ligger i en vacker engelsk park som bidrar med extra aristokratisk känsla. På vintern ser slottet extra sagolikt ut med sina torn inbäddade i snö.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.