Fint framdukat. Gotländsk paella.

Fint framdukat. Gotländsk paella.

Gotländsk festmeny

AV JACQUELINE RAYMOND FOTO OLIVIA MUNCK
Välkommen på en förförisk sommarfest, i en vacker strandvilla längs den gotländska stranden, en liten kuststräcka som heter Salthamn. Menyn är en kärleksförklaring till Spanien gjord på de finaste lokala råvarorna från ön.
Gott från Gotland.

Gott från Gotland.

CEVICHE PÅ FISK & SKALDJUR
6 pilgrimsmusslor

Till blandningen:
2 dl handskalade räkor
100 g lax och odlad hälleflundra 2 ben från norsk kungskrabba (köttet inuti)
1⁄2 dl vita musslor
1 liten röd lök
1 litet knippe gotländsk ramslök 1 klyfta vitlök
1 kruka färsk koriander
3 små färska gotländska delikatessgurkor
1 solmogen gul mango
1 thailändsk grön mango
1 avokado
2 röd chili
5 pressade limefrukter och lite rivet skal efter smak
1 pressad citron
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka alla ingredienser till blandningen och rör försiktigt
ihop dem med vätskan.
2. Låt blandningen stå kallt och marinera i kylen några timmar.
3. Grilla pilgrimsmusslorna och droppa några droppar olivolja på dem.
4. Dekorera blandningen med de nygrillade pilgrimsmusslorna, några skivor lime och koriander.

DRYCK: Champagne men nu utan likören. Det går också bra med en god cava som inte är för söt.

Fint framdukat.

Fint framdukat.

PAELLA MED GOTLÄNDSK TOUCH

1 kanin
fond och vitt vin, gärna eklagrad chardonnay (2 dl vätska per 1 dl ris) skaldjursfond
nästan ett helt paket avorioris
1 g saffran
300 g vita musslor
6 stora havskräftor eller fler mindre räkor
12 hela små bläckfiskar
12 grönlandsmusslor
2 lammchorizo
3 paprikor, gul, grön och röd
5 små starka chili
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till dekorering:
4 citroner
några sockerärtor
1 knippe hackad kajp, vild skogslök 1 knippe persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Stycka kaninen i små bitar, krydda med några mortlade enbär, salt, peppar och stek i järngryta. Mot slutet, häll i vitt vin och fond, sänk värmen, stek långsamt så köttet blir mört. Plocka ur de bästa köttbitarna.
2. Använd fonden från kaninen, gör ytterligare egen fond eller använd färdig. Beräkna att det går åt cirka 2 dl vätska per 1 dl ris
3. Skölj riset och stek försiktigt i lite olivolja i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt vin och buljong i omgångar under omrörning och låt det koka in. Risotton får gärna vara lite fastare i konsistensen.
4. Smörfräs lite rödlök och persilja, häll på vitt vin, skaldjursfond, salt och peppar, lägg i musslorna, koka tills de precis öppnat sig. Använd gärna överbliven musselspad i risotton.
5. Stek eller grilla övriga ingredienser var för sig marinerade i olivolja, salt, peppar, vitlök och färsk chili.
6. När saffransrisotton är klar, gar- nera med citron, sockerärtor, kajp och persilja.

DRYCK: Till varmrätten passar det bra med en Cava Rosado, fantastisk till både kött och skaldjur.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

CHEESECAKE MED PASSION

15 Digestivekex
80 g rumsvarmt smör

Till fyllningen:
4 gelatinblad
2 stora ägg eller 3 små 400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 dl strösocker
1⁄2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft

Till glasyren:
1–2 gelatinblad
2–3 dl lemoncurd, hemlagad eller färdigköpt
2 msk Grand Marnier eller annan citruslikör
1⁄2–1 pressad citron
9 passionsfrukter

GÖR SÅ HÄR:
1. Krossa Digestivekexen i en mortel och blanda med smöret. Tryck sedan ut massan i en bakform med löstag- bar botten och ställ i kylen.
2. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulor, ost, crème fraîche, socker och citronskal till en jämn smet.
3. Vispa äggvitorna hårt med 1⁄2 msk socker och rör försiktigt ner massan i smeten.
4. Värm citronsaften, ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen, låt den svalna något och rör sedan försiktigt ned den i smeten. Häll slutligen smeten i bakformen och släta till ytan. Ställ formen i kylen i minst en timma.
5. Lägg gelatinbladen till glasyren i vatten i minst 5 minuter. Smält lemoncurd på spisen över svag värme tillsammans med lite Grand Marnier. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i varm citronsaft, blanda allt och pressa ner köttet från 6 passionsfrukter.
6. Häll glasyren försiktigt över tårtan så att hela ytan blir täckt och låt den stelna i kylen.
7. Garnera sedan gärna med pas- sionsfruktblommor, om ni har turen att ha en passionsfruktsplanta hemma som står i blom. Andra vackra blommor är citron- eller apelsinblommor, de doftar också ljuvligt gott.
8. Strax före servering kan lite extra passionsfruktssaft pressas över des- serten så att tårtan blir lite glansig.

DRYCK: Eiswein är ett trevligt val. Druvorna skördas vid minus 7 grader. Då har vattnet i druvan frusit till is, som kan silas bort, medan den söta sockermusten fortfarande är flytande.

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.