Fint framdukat. Gotländsk paella.

Fint framdukat. Gotländsk paella.

Gotländsk festmeny

AV JACQUELINE RAYMOND FOTO OLIVIA MUNCK
Välkommen på en förförisk sommarfest, i en vacker strandvilla längs den gotländska stranden, en liten kuststräcka som heter Salthamn. Menyn är en kärleksförklaring till Spanien gjord på de finaste lokala råvarorna från ön.
Gott från Gotland.

Gott från Gotland.

CEVICHE PÅ FISK & SKALDJUR
6 pilgrimsmusslor

Till blandningen:
2 dl handskalade räkor
100 g lax och odlad hälleflundra 2 ben från norsk kungskrabba (köttet inuti)
1⁄2 dl vita musslor
1 liten röd lök
1 litet knippe gotländsk ramslök 1 klyfta vitlök
1 kruka färsk koriander
3 små färska gotländska delikatessgurkor
1 solmogen gul mango
1 thailändsk grön mango
1 avokado
2 röd chili
5 pressade limefrukter och lite rivet skal efter smak
1 pressad citron
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka alla ingredienser till blandningen och rör försiktigt
ihop dem med vätskan.
2. Låt blandningen stå kallt och marinera i kylen några timmar.
3. Grilla pilgrimsmusslorna och droppa några droppar olivolja på dem.
4. Dekorera blandningen med de nygrillade pilgrimsmusslorna, några skivor lime och koriander.

DRYCK: Champagne men nu utan likören. Det går också bra med en god cava som inte är för söt.

Fint framdukat.

Fint framdukat.

PAELLA MED GOTLÄNDSK TOUCH

1 kanin
fond och vitt vin, gärna eklagrad chardonnay (2 dl vätska per 1 dl ris) skaldjursfond
nästan ett helt paket avorioris
1 g saffran
300 g vita musslor
6 stora havskräftor eller fler mindre räkor
12 hela små bläckfiskar
12 grönlandsmusslor
2 lammchorizo
3 paprikor, gul, grön och röd
5 små starka chili
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till dekorering:
4 citroner
några sockerärtor
1 knippe hackad kajp, vild skogslök 1 knippe persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Stycka kaninen i små bitar, krydda med några mortlade enbär, salt, peppar och stek i järngryta. Mot slutet, häll i vitt vin och fond, sänk värmen, stek långsamt så köttet blir mört. Plocka ur de bästa köttbitarna.
2. Använd fonden från kaninen, gör ytterligare egen fond eller använd färdig. Beräkna att det går åt cirka 2 dl vätska per 1 dl ris
3. Skölj riset och stek försiktigt i lite olivolja i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt vin och buljong i omgångar under omrörning och låt det koka in. Risotton får gärna vara lite fastare i konsistensen.
4. Smörfräs lite rödlök och persilja, häll på vitt vin, skaldjursfond, salt och peppar, lägg i musslorna, koka tills de precis öppnat sig. Använd gärna överbliven musselspad i risotton.
5. Stek eller grilla övriga ingredienser var för sig marinerade i olivolja, salt, peppar, vitlök och färsk chili.
6. När saffransrisotton är klar, gar- nera med citron, sockerärtor, kajp och persilja.

DRYCK: Till varmrätten passar det bra med en Cava Rosado, fantastisk till både kött och skaldjur.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

CHEESECAKE MED PASSION

15 Digestivekex
80 g rumsvarmt smör

Till fyllningen:
4 gelatinblad
2 stora ägg eller 3 små 400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 dl strösocker
1⁄2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft

Till glasyren:
1–2 gelatinblad
2–3 dl lemoncurd, hemlagad eller färdigköpt
2 msk Grand Marnier eller annan citruslikör
1⁄2–1 pressad citron
9 passionsfrukter

GÖR SÅ HÄR:
1. Krossa Digestivekexen i en mortel och blanda med smöret. Tryck sedan ut massan i en bakform med löstag- bar botten och ställ i kylen.
2. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulor, ost, crème fraîche, socker och citronskal till en jämn smet.
3. Vispa äggvitorna hårt med 1⁄2 msk socker och rör försiktigt ner massan i smeten.
4. Värm citronsaften, ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen, låt den svalna något och rör sedan försiktigt ned den i smeten. Häll slutligen smeten i bakformen och släta till ytan. Ställ formen i kylen i minst en timma.
5. Lägg gelatinbladen till glasyren i vatten i minst 5 minuter. Smält lemoncurd på spisen över svag värme tillsammans med lite Grand Marnier. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i varm citronsaft, blanda allt och pressa ner köttet från 6 passionsfrukter.
6. Häll glasyren försiktigt över tårtan så att hela ytan blir täckt och låt den stelna i kylen.
7. Garnera sedan gärna med pas- sionsfruktblommor, om ni har turen att ha en passionsfruktsplanta hemma som står i blom. Andra vackra blommor är citron- eller apelsinblommor, de doftar också ljuvligt gott.
8. Strax före servering kan lite extra passionsfruktssaft pressas över des- serten så att tårtan blir lite glansig.

DRYCK: Eiswein är ett trevligt val. Druvorna skördas vid minus 7 grader. Då har vattnet i druvan frusit till is, som kan silas bort, medan den söta sockermusten fortfarande är flytande.

 

Kommentarer

Kommentera

Tidö slott uppfördes av Axel Oxenstierna åren 1625 till 1641 i stram holländsk renässansstil.

Möt julen på praktfulla Tidö slott

Helgen 2–4 december är det dags för julmässa på Tidö, Sveriges kanske bäst bevarade slott sedan stormaktstiden.

Skoklosters slott bjuder in till julmarknad på innergården första helgen i advent.

Besök Skoklosters slotts julmarknad den 26–27 november

Under helgen fylls Skokloster slotts innergård med marknadsstånd med allt som hör en traditionell julmarknad till – glöggservering, mat, godis och hantverk från lokala tillverkare.

Julstämning på Taxinge Näsby slott i Sörmland.

Besök Sveriges största julmässa på Taxinge Näsby

Den 17 till 20 november pågår Sveriges största julmässa på sörmländska Taxinge slott, där över 130 hantverkare deltar.

Gustav Vasa med sin gemål Margareta, detalj av målning av Johan Gustav Sandberg. Foto: Kungl. Hovstaterna

Spännande föredrag om drottningen vid Gustav Vasas sida

Lördagen den 12 november gästas Gripsholms slott av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som håller föredrag om Vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv.

”Helfvete”, en kuliss från 1780-talet på Drottningholms slottsteater.

Spöken och gastar på Drottningholms slottsteater under höstlovet

Drottningholms slottsteater bjuder på aktiviteter för hela familjen den 31 oktober till den 5 november.