Fint framdukat. Gotländsk paella.

Fint framdukat. Gotländsk paella.

Gotländsk festmeny

AV JACQUELINE RAYMOND FOTO OLIVIA MUNCK
Välkommen på en förförisk sommarfest, i en vacker strandvilla längs den gotländska stranden, en liten kuststräcka som heter Salthamn. Menyn är en kärleksförklaring till Spanien gjord på de finaste lokala råvarorna från ön.
Gott från Gotland.

Gott från Gotland.

CEVICHE PÅ FISK & SKALDJUR
6 pilgrimsmusslor

Till blandningen:
2 dl handskalade räkor
100 g lax och odlad hälleflundra 2 ben från norsk kungskrabba (köttet inuti)
1⁄2 dl vita musslor
1 liten röd lök
1 litet knippe gotländsk ramslök 1 klyfta vitlök
1 kruka färsk koriander
3 små färska gotländska delikatessgurkor
1 solmogen gul mango
1 thailändsk grön mango
1 avokado
2 röd chili
5 pressade limefrukter och lite rivet skal efter smak
1 pressad citron
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Finhacka alla ingredienser till blandningen och rör försiktigt
ihop dem med vätskan.
2. Låt blandningen stå kallt och marinera i kylen några timmar.
3. Grilla pilgrimsmusslorna och droppa några droppar olivolja på dem.
4. Dekorera blandningen med de nygrillade pilgrimsmusslorna, några skivor lime och koriander.

DRYCK: Champagne men nu utan likören. Det går också bra med en god cava som inte är för söt.

Fint framdukat.

Fint framdukat.

PAELLA MED GOTLÄNDSK TOUCH

1 kanin
fond och vitt vin, gärna eklagrad chardonnay (2 dl vätska per 1 dl ris) skaldjursfond
nästan ett helt paket avorioris
1 g saffran
300 g vita musslor
6 stora havskräftor eller fler mindre räkor
12 hela små bläckfiskar
12 grönlandsmusslor
2 lammchorizo
3 paprikor, gul, grön och röd
5 små starka chili
flingsalt och nymalen svartpeppar

Till dekorering:
4 citroner
några sockerärtor
1 knippe hackad kajp, vild skogslök 1 knippe persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Stycka kaninen i små bitar, krydda med några mortlade enbär, salt, peppar och stek i järngryta. Mot slutet, häll i vitt vin och fond, sänk värmen, stek långsamt så köttet blir mört. Plocka ur de bästa köttbitarna.
2. Använd fonden från kaninen, gör ytterligare egen fond eller använd färdig. Beräkna att det går åt cirka 2 dl vätska per 1 dl ris
3. Skölj riset och stek försiktigt i lite olivolja i en kastrull tillsammans med saffran. Tillsätt vin och buljong i omgångar under omrörning och låt det koka in. Risotton får gärna vara lite fastare i konsistensen.
4. Smörfräs lite rödlök och persilja, häll på vitt vin, skaldjursfond, salt och peppar, lägg i musslorna, koka tills de precis öppnat sig. Använd gärna överbliven musselspad i risotton.
5. Stek eller grilla övriga ingredienser var för sig marinerade i olivolja, salt, peppar, vitlök och färsk chili.
6. När saffransrisotton är klar, gar- nera med citron, sockerärtor, kajp och persilja.

DRYCK: Till varmrätten passar det bra med en Cava Rosado, fantastisk till både kött och skaldjur.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

Cheesecake med ljuvlig passionsfrukt.

CHEESECAKE MED PASSION

15 Digestivekex
80 g rumsvarmt smör

Till fyllningen:
4 gelatinblad
2 stora ägg eller 3 små 400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraîche
1 dl strösocker
1⁄2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft

Till glasyren:
1–2 gelatinblad
2–3 dl lemoncurd, hemlagad eller färdigköpt
2 msk Grand Marnier eller annan citruslikör
1⁄2–1 pressad citron
9 passionsfrukter

GÖR SÅ HÄR:
1. Krossa Digestivekexen i en mortel och blanda med smöret. Tryck sedan ut massan i en bakform med löstag- bar botten och ställ i kylen.
2. Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulor, ost, crème fraîche, socker och citronskal till en jämn smet.
3. Vispa äggvitorna hårt med 1⁄2 msk socker och rör försiktigt ner massan i smeten.
4. Värm citronsaften, ta den från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen, låt den svalna något och rör sedan försiktigt ned den i smeten. Häll slutligen smeten i bakformen och släta till ytan. Ställ formen i kylen i minst en timma.
5. Lägg gelatinbladen till glasyren i vatten i minst 5 minuter. Smält lemoncurd på spisen över svag värme tillsammans med lite Grand Marnier. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i varm citronsaft, blanda allt och pressa ner köttet från 6 passionsfrukter.
6. Häll glasyren försiktigt över tårtan så att hela ytan blir täckt och låt den stelna i kylen.
7. Garnera sedan gärna med pas- sionsfruktblommor, om ni har turen att ha en passionsfruktsplanta hemma som står i blom. Andra vackra blommor är citron- eller apelsinblommor, de doftar också ljuvligt gott.
8. Strax före servering kan lite extra passionsfruktssaft pressas över des- serten så att tårtan blir lite glansig.

DRYCK: Eiswein är ett trevligt val. Druvorna skördas vid minus 7 grader. Då har vattnet i druvan frusit till is, som kan silas bort, medan den söta sockermusten fortfarande är flytande.

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.