Gransholm har blivit utsedd till Årets Herrgård av Gods & Gårdar.

Gransholm har blivit utsedd till Årets Herrgård av Gods & Gårdar.

Här är Årets Herrgård!

Av redaktionen Foto Helene Toresdotter
Gransholms Herrgård har blivit utsedd till Årets Herrgård av Gods & Gårdar! Ägarna Maria och Jan Åke af Trampe fick ta emot pris på Gods & Gårdar-galan den 21 november 2014 på Nordiska Museet i Stockholm.

I mer än 40 år stod småländska Gransholms Herrgård öde och tom. Tills Jan-Åke och Maria af Trampe köpte och renoverade den gamla gustavianska skönheten. Mangårdsbyggnaden från år 1812 i tre plan och med 22 rum är nu parets privata bostad och här driver de också en antikvitets- och inredningsbutik. Jan-Åke och Maria anser att det är ett privilegium att få bo i en historisk miljö, en miljö som fyller dem med stor ödmjukhet inför husets speciella karaktär.

Jan Åke och Maria af Trampe står utanför sin herrgård Gransholm. De har precis fått pris på Gods & Gårdar-galan i klassen Årets Herrgård.

Jan Åke och Maria af Trampe har vunnit priset Årets Herrgård för sin insats med Gransholm.

– Vi skulle aldrig kasta ut något som hör huset till, säger de. Man fogar sig efter huset, efter hur hantverkarna en gång tänkte och gjorde. Och det är verkligen genomtänkt, både planmässigt och rent praktiskt.

Se fler av vinnarna på Gods & Gårdar-galan här!

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.