Vackra Södertuna slott!

Vackra Södertuna slott!

Här är årets slottshotell!

Av redaktionen
Södertuna slott har blivit framröstat som ”Årets Slottshotell”. Det vackra sörmländska slottet har kvar sin 1700-talsatmosfär samtidigt som spåren från det sena 1800-talet  är påtagligt.

För tredje året i rad arrangerades tävlingen Årets Slottshotell där nära 40 av landets finaste slottshotell fanns med bland de nominerade. Förra året knep Södertuna Slott andra plats vilket inte är så tokigt – men i år segrade de. Det är gästerna själva som har röstat fram slottet till vinnare.
– Att det är gästernas upplevelse som ligger till grund för resultatet är vi väldigt tacksamma för, säger familjen Åström som äger och driver Södertuna. Att vinna tävlingen ser vi som ett gott betyg på vår verksamhet och de satsningar vi gjort under året som gått. Vi kommer fortsätta arbeta på att hålla en hög servicenivå för att alla gäster ska trivas hos oss.

Biblioteket på slottet.

Biblioteket på slottet.

Dagens huvudbyggnad är till stora delar det slott som släkten Lovisin skapade på 1700-talet, med några justeringar under årens lopp, bland annat under 1820-talet, och sedan under den epok som börjar 1891 med Ebba von Hallwyl, som av sin generösa mormor Johanna Kempe fick Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann. Paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason som moderniserade både inom- och utomhus. Pilastrar och festoner tillkom liksom barocklanterninen på taket. De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen tillkom också.

Se bilderna från när chefredaktör Estelle Ejdeholm firade sin födelsedag på Södertuna slott!

En av matsalarna.

En av matsalarna.

De stora gårdarna fungerade som företag och eftersom Wilhelm ofta arbetade för Drottning Viktoria och tillbringade mycket av sin tid utomlands var det Ebba som hade största ansvaret för verksamheten. Slottets arbetare och arrendatorer fick sina bostäder upprustade och till djuren byggdes stall och ladugårdar.

Matsal och övre hall.

Matsal och övre hall.

Slottet avstyckades 1985 då familjen Eckermann beslutade sig att sälja slottet med tillhörande park. De nya ägarna blev Marit och Arve Farestveit som tillsammans med ytterligare ett par norska investerare gjorde om det vackra slottet till ett förstklassigt hotell. Södertuna Slott invigdes som hotell i augusti 1986 av prinsessan Christina. Den 31 augusti 2007 sålde Familjen Farestveit Södertuna Slott till dagens ägare, familjen Åström.

Se mer! Sandas och Nicklas drömbröllop på Södertuna

En av salongerna på nedre plan.

En av salongerna på nedre plan.

Slottet med omgivningar.

Slottet med omgivningar.

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.