Vackra Södertuna slott!

Vackra Södertuna slott!

Här är årets slottshotell!

Av redaktionen
Södertuna slott har blivit framröstat som ”Årets Slottshotell”. Det vackra sörmländska slottet har kvar sin 1700-talsatmosfär samtidigt som spåren från det sena 1800-talet  är påtagligt.

För tredje året i rad arrangerades tävlingen Årets Slottshotell där nära 40 av landets finaste slottshotell fanns med bland de nominerade. Förra året knep Södertuna Slott andra plats vilket inte är så tokigt – men i år segrade de. Det är gästerna själva som har röstat fram slottet till vinnare.
– Att det är gästernas upplevelse som ligger till grund för resultatet är vi väldigt tacksamma för, säger familjen Åström som äger och driver Södertuna. Att vinna tävlingen ser vi som ett gott betyg på vår verksamhet och de satsningar vi gjort under året som gått. Vi kommer fortsätta arbeta på att hålla en hög servicenivå för att alla gäster ska trivas hos oss.

Biblioteket på slottet.

Biblioteket på slottet.

Dagens huvudbyggnad är till stora delar det slott som släkten Lovisin skapade på 1700-talet, med några justeringar under årens lopp, bland annat under 1820-talet, och sedan under den epok som börjar 1891 med Ebba von Hallwyl, som av sin generösa mormor Johanna Kempe fick Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann. Paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason som moderniserade både inom- och utomhus. Pilastrar och festoner tillkom liksom barocklanterninen på taket. De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen tillkom också.

Se bilderna från när chefredaktör Estelle Ejdeholm firade sin födelsedag på Södertuna slott!

En av matsalarna.

En av matsalarna.

De stora gårdarna fungerade som företag och eftersom Wilhelm ofta arbetade för Drottning Viktoria och tillbringade mycket av sin tid utomlands var det Ebba som hade största ansvaret för verksamheten. Slottets arbetare och arrendatorer fick sina bostäder upprustade och till djuren byggdes stall och ladugårdar.

Matsal och övre hall.

Matsal och övre hall.

Slottet avstyckades 1985 då familjen Eckermann beslutade sig att sälja slottet med tillhörande park. De nya ägarna blev Marit och Arve Farestveit som tillsammans med ytterligare ett par norska investerare gjorde om det vackra slottet till ett förstklassigt hotell. Södertuna Slott invigdes som hotell i augusti 1986 av prinsessan Christina. Den 31 augusti 2007 sålde Familjen Farestveit Södertuna Slott till dagens ägare, familjen Åström.

Se mer! Sandas och Nicklas drömbröllop på Södertuna

En av salongerna på nedre plan.

En av salongerna på nedre plan.

Slottet med omgivningar.

Slottet med omgivningar.

 

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.