Södertuna slott har blivit framröstat som "Årets Slottshotell". Det vackra sörmländska slottet har kvar sin 1700-talsatmosfär samtidigt som spåren från det sena 1800-talet är påtagligt.

Södertuna slott har blivit framröstat som ”Årets Slottshotell”. Det vackra sörmländska slottet har kvar sin 1700-talsatmosfär samtidigt som spåren från det sena 1800-talet  är påtagligt.

För tredje året i rad arrangerades tävlingen Årets Slottshotell där nära 40 av landets finaste slottshotell fanns med bland de nominerade. Förra året knep Södertuna Slott andra plats vilket inte är så tokigt – men i år segrade de. Det är gästerna själva som har röstat fram slottet till vinnare.
– Att det är gästernas upplevelse som ligger till grund för resultatet är vi väldigt tacksamma för, säger familjen Åström som äger och driver Södertuna. Att vinna tävlingen ser vi som ett gott betyg på vår verksamhet och de satsningar vi gjort under året som gått. Vi kommer fortsätta arbeta på att hålla en hög servicenivå för att alla gäster ska trivas hos oss.

Biblioteket på slottet.

Biblioteket på slottet.

Dagens huvudbyggnad är till stora delar det slott som släkten Lovisin skapade på 1700-talet, med några justeringar under årens lopp, bland annat under 1820-talet, och sedan under den epok som börjar 1891 med Ebba von Hallwyl, som av sin generösa mormor Johanna Kempe fick Södertuna slott i gåva. Hon var vid denna tidpunkt gift med löjtnant Willhelm von Eckermann. Paret anlitade arkitekten Isac Gustav Clason som moderniserade både inom- och utomhus. Pilastrar och festoner tillkom liksom barocklanterninen på taket. De pampiga rokokodörrarna, med Ebbas och Wilhelms släktvapen tillkom också.

Se bilderna från när chefredaktör Estelle Ejdeholm firade sin födelsedag på Södertuna slott!

En av matsalarna.

En av matsalarna.

De stora gårdarna fungerade som företag och eftersom Wilhelm ofta arbetade för Drottning Viktoria och tillbringade mycket av sin tid utomlands var det Ebba som hade största ansvaret för verksamheten. Slottets arbetare och arrendatorer fick sina bostäder upprustade och till djuren byggdes stall och ladugårdar.

Matsal och övre hall.

Matsal och övre hall.

Slottet avstyckades 1985 då familjen Eckermann beslutade sig att sälja slottet med tillhörande park. De nya ägarna blev Marit och Arve Farestveit som tillsammans med ytterligare ett par norska investerare gjorde om det vackra slottet till ett förstklassigt hotell. Södertuna Slott invigdes som hotell i augusti 1986 av prinsessan Christina. Den 31 augusti 2007 sålde Familjen Farestveit Södertuna Slott till dagens ägare, familjen Åström.

Se mer! Sandas och Nicklas drömbröllop på Södertuna

En av salongerna på nedre plan.

En av salongerna på nedre plan.

Slottet med omgivningar.

Slottet med omgivningar.

 

NUVARANDE Här är årets slottshotell!
NÄSTA Babylycka i kungahuset!