Slottsfru Ingmare har alltid tyckt att det här med övernaturliga händelser är trams tills hon flyttade till Skottorps slott. Redan samma dag som hon skrev på kontraktet gjorde spökena sig påminda.

Slottsfru Ingmare har alltid tyckt att det här med övernaturliga händelser är trams tills hon flyttade till Skottorps slott. Redan samma dag som hon skrev på kontraktet gjorde spökena sig påminda.

Det vilar ett fridfullt lugn på Skottorps slott, plötsligt hörs något från den tomma ovanvåningen. Är det steg som ekar? Eller kanske bara ett ljud utifrån som förvillar?

Dagens slottsfru, Ingmarie Müller-Uri, går upp för den stora trappan för att se efter. Kristallkronan i den övre hallen vajar fram och tillbaka, som om någon precis har gått förbi.

– Jag betraktar mig själv som en mycket realistisk människa och har tidigare tyckt att det här med övernaturliga händelser mest är trams, säger Ingmarie. Men efter att Skottorp blev vårt för sex år sedan har jag intagit en mer ödmjuk inställning i frågan.

Det var 2005 som familjen Müller-Uri lämnade villan i Växjö för en ny vardag. Då blev de empirslottet Skottorps 10:e ägare. Det har medfört en vardag med inslag av oförklarliga incidenter. Det började redan samma dag som kontraktet skrevs under.

Om bara den uppstoppade ugglan kunde berätta vad som händer under nattens timmar.

Om bara den uppstoppade ugglan kunde berätta vad som händer under nattens timmar.

– Efter mötet gick förra ägaren, Marianne Holmberg, ut genom de öppna infartsgrindarna och över vägen för att plocka nyponrosor att ha som bordsdekoration på kvällen då man skulle ha gäster. Grindarna som drivs hydrauliskt var haspade i marken. För att stänga dem måste hasparna tas upp, strömmen sättas på och en kod slås in. Inget av detta hade gjorts. Ändå var grindarna stängda när Marianne vände sig om för att gå tillbaka in. Hon tolkade det som att hon inte längre var välkommen när hon och maken hade sålt slottet.

Det finns fler ägare till slottet som upplevt märkliga händelser. Carin Tersmeden, som var gift med Gösta von Möller, är ett exempel. När hon som 20-åring kom till Skottorp första gången för att hälsa på sin blivande make, möttes hon i dörren av en välklädd herre som frågade henne vem hon sökte och därefter visade henne vägen till Gösta. När hon frågade Gösta vem den äldre mannen var förstod han inte vem hon pratade om. Carin fick då syn på en tavla med ett porträtt av den gamle mannen hon precis hade träffat. Porträttet föreställde Göstas farfar Peter Möller som hade varit död i 40 år …

– Carin, som blev änka tidigt, bodde ensam kvar i slottet under många år. Ibland när det hände för många oförklarliga saker brukade hon gå till tjänstefolkets bostad och sova hos hembiträdena, berättar Ingmarie.

Själv känner Ingmarie sig aldrig rädd när hon går runt i slottet en sen kväll. Hon hoppas snarare att något mer ska hända än det hon hittills har varit med om; dörrar som öppnats av sig själv samt en markant känsla av att ha blivit iakttagen fastän hon har varit ensam.

Frågan är också vem det är som har lagt sina osynliga armar runt besökarnas axlar och smekt deras kinder? Vid tre olika tillfällen har personer som gått de guidade slottsvisningarna, vittnat om detta.

Ingmarie tror att händelserna handlar om ”minnen” av de händelser som slottet har upplevt under nästan 350 år, spekulerar hon. Frågan är om man ska låta det vara eller forska i det? Hon känner sig kluven.

– Det enda jag vet med säkerhet är att jag känner en frid i detta hus.

NUVARANDE Här spökar det
NÄSTA Antikskola: Empir