Surdegsbröd från Sontorp.

Surdegsbröd från Sontorp.

Herrgårdsbröd med surdeg

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt! Och dess surdegsbröd är fantastiskt!

SURDEGSBRÖD

1 bröd

2 1/2 dl surdeg
10 g färskjäst
1 liter vatten, kallt
2 msk honung
1 msk anis, malen
1 msk fänkålsfrön
1 msk kummin, malen
ca 2 kg dinkel-, råg- och vete- mjöl, ungefär 7 hg av varje sort 1 msk salt
sesamfrön till dekoration

Gör så här:

1. Arbeta alla ingredienser utom salt och sesamfrön med köksassistent i 10 minuter, tillsätt salt och kör ett tag till. 2. Häll degen i stor bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten.

3. Stjälp upp och forma degen. Låt jäsa medan ugnen värms till 275°. Häll sesamfrön över innan brödet sätts in i ugnen och ställ en skål med 1/2 dl vatten längst ner. Sänk värmen till 225°.

4. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 94° (använd digitaltermometer).

FLER BAKVERK! Afternoon Tea

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.