Marie Klingspor på Grönlunds Säteri.

Marie Klingspor på Grönlunds Säteri.

Herrgårdsfruns bästa helgrecept

Av Ewa Skiöldebrand Foto Anne Nyblaeus
Hemma hos Marie Klingspor på Grönlunds säteri komponeras menyn ofta av det gården har att erbjuda. Här bjuder hon på vegetariska frestelser, parmakyckling med smörstekta brytbönor och herrgårdens delikata morotskaka. Smaklig spis!
Rödbetor med chèvre och valnötter.

Rödbetor med chèvre och valnötter.

Rödbetor med chèvre & valnötter
4 personer
8–10 rödbetor
200 g chèvreost
20 valnötter
2–3 msk flytande honung
flingsalt

Så här gör du:
1. Skala rödbetorna eller tvätta dem rena. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 40 minuter och dela dem sedan i klyftor som du lägger i en ugnsfast form.
2. Smula chèvreosten över rödbetorna, strö över valnötter och ringla över honung.
3. Låt stå i ugn 10–15 minuter på 200 grader tills osten smält. Strö över lite flingsalt och servera.

Aubergineburgare à la Grönlunds säteri.

Aubergineburgare à la Grönlunds säteri.

Aubergineburgare med halloumi
4 personer
1 paket halloumiost, 250 g
1 aubergine
1 citron
salt till urvattningen
olivolja
salt och peppar

Så här gör du:
1. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och lägg dem på ett stort fat med mycket salt. Täck dem väl med salt och lägg ett fat ovanpå. Låt stå i 20 min-uter så att vätskan kommer ut. Skölj bort saltet i kallt vatten.
2. Stek aubergineskivorna i lite olivolja på båda sidor tills de är mjuka. Lägg hälften av skivorna på ett fat.
3. Skiva upp osten och stek den på varje sida, gärna i grillpanna.
4. Lägg en skiva ost på varje skiva aubergine på fatet och lägg de resterande aubergineskivorna över så att du får små ”burgare”. Salta och peppra.

Parmakyckling från godset.

Parmakyckling från godset.

Parmakyckling med smörstekta brytbönor
4 personer
600–800 g kycklingfilé
300 g parmaskinka
200 g riven parmesanost
10 soltorkade tomater
1 knippe basilika
2 msk olivolja
1 kg brytbönor
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
smör

Så här gör du:
1. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor, hacka basilikan, blanda det till en smet tillsammans med riven parmesanost, salt, peppar och olivolja.
2. Skär en skåra i sidan på varje kycklingfilé och fyll dem med smeten. Linda en eller två skivor parmaskinka kring varje kycklingfilé. Baka dem i ugn på 150 grader i 30 minuter.
3. Skölj brytbönorna och ”snoppa” ändarna. Lägg bönorna i lättsaltat vatten i en kastrull och koka dem i 3–4 minuter.
4. Stek bönorna i smör tillsammans med skalad skivad vitlök.
5. Skölj paprikorna, skär dem i stora bitar, pensla med olivolja, rosta dem i grillpanna eller på grillen. Strö flingsalt över.
6. Servera kycklingen vackert upplagd med bönor och paprika.

Grönlunds morotskaka.

Grönlunds morotskaka.

RECEPTET PÅ HERRGÅRDSFRUNS GODA MOROTSKAKA FINNS HÄR!

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.