Marie Klingspor på Grönlunds Säteri.

Marie Klingspor på Grönlunds Säteri.

Herrgårdsfruns bästa helgrecept

Av Ewa Skiöldebrand Foto Anne Nyblaeus
Hemma hos Marie Klingspor på Grönlunds säteri komponeras menyn ofta av det gården har att erbjuda. Här bjuder hon på vegetariska frestelser, parmakyckling med smörstekta brytbönor och herrgårdens delikata morotskaka. Smaklig spis!
Rödbetor med chèvre och valnötter.

Rödbetor med chèvre och valnötter.

Rödbetor med chèvre & valnötter
4 personer
8–10 rödbetor
200 g chèvreost
20 valnötter
2–3 msk flytande honung
flingsalt

Så här gör du:
1. Skala rödbetorna eller tvätta dem rena. Koka dem i lättsaltat vatten i ca 40 minuter och dela dem sedan i klyftor som du lägger i en ugnsfast form.
2. Smula chèvreosten över rödbetorna, strö över valnötter och ringla över honung.
3. Låt stå i ugn 10–15 minuter på 200 grader tills osten smält. Strö över lite flingsalt och servera.

Aubergineburgare à la Grönlunds säteri.

Aubergineburgare à la Grönlunds säteri.

Aubergineburgare med halloumi
4 personer
1 paket halloumiost, 250 g
1 aubergine
1 citron
salt till urvattningen
olivolja
salt och peppar

Så här gör du:
1. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor och lägg dem på ett stort fat med mycket salt. Täck dem väl med salt och lägg ett fat ovanpå. Låt stå i 20 min-uter så att vätskan kommer ut. Skölj bort saltet i kallt vatten.
2. Stek aubergineskivorna i lite olivolja på båda sidor tills de är mjuka. Lägg hälften av skivorna på ett fat.
3. Skiva upp osten och stek den på varje sida, gärna i grillpanna.
4. Lägg en skiva ost på varje skiva aubergine på fatet och lägg de resterande aubergineskivorna över så att du får små ”burgare”. Salta och peppra.

Parmakyckling från godset.

Parmakyckling från godset.

Parmakyckling med smörstekta brytbönor
4 personer
600–800 g kycklingfilé
300 g parmaskinka
200 g riven parmesanost
10 soltorkade tomater
1 knippe basilika
2 msk olivolja
1 kg brytbönor
3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
smör

Så här gör du:
1. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor, hacka basilikan, blanda det till en smet tillsammans med riven parmesanost, salt, peppar och olivolja.
2. Skär en skåra i sidan på varje kycklingfilé och fyll dem med smeten. Linda en eller två skivor parmaskinka kring varje kycklingfilé. Baka dem i ugn på 150 grader i 30 minuter.
3. Skölj brytbönorna och ”snoppa” ändarna. Lägg bönorna i lättsaltat vatten i en kastrull och koka dem i 3–4 minuter.
4. Stek bönorna i smör tillsammans med skalad skivad vitlök.
5. Skölj paprikorna, skär dem i stora bitar, pensla med olivolja, rosta dem i grillpanna eller på grillen. Strö flingsalt över.
6. Servera kycklingen vackert upplagd med bönor och paprika.

Grönlunds morotskaka.

Grönlunds morotskaka.

RECEPTET PÅ HERRGÅRDSFRUNS GODA MOROTSKAKA FINNS HÄR!

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.