Upplev Ulriksdal vintertid och en julgranplundring på 1800-talsvis. Foto: Ulla-britt de Marchi/Kungl. hovstaterna

Upplev Ulriksdal vintertid och en julgranplundring på 1800-talsvis. Foto: Ulla-britt de Marchi/Kungl. hovstaterna

Historisk julgransplundring på Ulriksdals slott

Kjell Andersson Lagergren
Karl XV bjuder in till en julgransplundring på Ulriksdals slott med dans runt granen på 1800-talsvis. En bönkung utses och kanske kommer julbocken på besök?

Helgen den 14 och 15 januari välkomnas barn med medföljande vuxna till en historisk julgransplundring på Ulriksdals slott.

Ulriksdal var ett av Karl XV:s favoritslott och platsen där han gärna förlade sina fester. Nu ges chansen att se slottet i vinterskrud då Karl bjuder in stora och små barn att fira ut julen med honom och hans familj. Kom och dansa kring granen som man gjorde på 1800-talet. Innan dansen bjuds på varm choklad då bönkungen kommer att utses – hur det går till får du se – och vem vet, kanske självaste julbocken gör ett besök?

Biljetten inkluderar inträde, varm choklad och aktiviteterna.

Läs mer

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Slott, 1800-tal, Kungligt
Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.