”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Kjell Andersson Lagergren
Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Författaren och professorn Dick Harrison är genom en lång rad böcker och teveserien ”Sveriges historia” en uppskattad populärhistoriker. Den 18 mars kommer han till Gripsholms slott för att berätta om en av den svenska historiens förgrundsgestalter – Birger jarl.

Varför Birger jarl?
– Birger jarl är det närmaste kungariket Sverige kommer en landsfader. I mitten av 1200-talet genomförde han en revolution uppifrån, med bestående resultat: skatteväsen, urbanisering, lagstiftning, etc. Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl.

Du har skrivit flertalet böcker om just medeltiden, vad fascinerar?
– Medeltiden är den äldsta epok för vilken vi har någorlunda goda nord- och västeuropeiska skriftliga källor. Vi kan komma människan nära och uppleva en hisnande distans till nutiden.

Vad tycker du är mest intressant med Gripsholms slott?
– Två saker. För det första är det en av nationens mest fascinerande historiska miljöer, med kulturella avlagringar från vikingatid till nutid. Att komma till Gripsholm är som att göra en tidsresa genom tio sekler. För det andra är det en ren njutning att vandra genom porträttsamlingen och återuppliva den visuella bekantskapen med alla de människor som passerat revy i historieböckerna.

Tid: Lördag den 18 mars klockan 16.00.

Plats: Gripsholms slott.

Läs mer

Kommentarer

Kommentera

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger, 1909. Foto: Robert Blombäck

Unik utställning på Waldemarsudde visar skolans dolda konstskatt

I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firas med en utställning som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.