Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Författaren och professorn Dick Harrison är genom en lång rad böcker och teveserien ”Sveriges historia” en uppskattad populärhistoriker. Den 18 mars kommer han till Gripsholms slott för att berätta om en av den svenska historiens förgrundsgestalter – Birger jarl.

Varför Birger jarl?
– Birger jarl är det närmaste kungariket Sverige kommer en landsfader. I mitten av 1200-talet genomförde han en revolution uppifrån, med bestående resultat: skatteväsen, urbanisering, lagstiftning, etc. Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl.

Du har skrivit flertalet böcker om just medeltiden, vad fascinerar?
– Medeltiden är den äldsta epok för vilken vi har någorlunda goda nord- och västeuropeiska skriftliga källor. Vi kan komma människan nära och uppleva en hisnande distans till nutiden.

Vad tycker du är mest intressant med Gripsholms slott?
– Två saker. För det första är det en av nationens mest fascinerande historiska miljöer, med kulturella avlagringar från vikingatid till nutid. Att komma till Gripsholm är som att göra en tidsresa genom tio sekler. För det andra är det en ren njutning att vandra genom porträttsamlingen och återuppliva den visuella bekantskapen med alla de människor som passerat revy i historieböckerna.

Tid: Lördag den 18 mars klockan 16.00.

Plats: Gripsholms slott.

Läs mer

NUVARANDE Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott
NÄSTA Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist