”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Kjell Andersson Lagergren
Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Författaren och professorn Dick Harrison är genom en lång rad böcker och teveserien ”Sveriges historia” en uppskattad populärhistoriker. Den 18 mars kommer han till Gripsholms slott för att berätta om en av den svenska historiens förgrundsgestalter – Birger jarl.

Varför Birger jarl?
– Birger jarl är det närmaste kungariket Sverige kommer en landsfader. I mitten av 1200-talet genomförde han en revolution uppifrån, med bestående resultat: skatteväsen, urbanisering, lagstiftning, etc. Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl.

Du har skrivit flertalet böcker om just medeltiden, vad fascinerar?
– Medeltiden är den äldsta epok för vilken vi har någorlunda goda nord- och västeuropeiska skriftliga källor. Vi kan komma människan nära och uppleva en hisnande distans till nutiden.

Vad tycker du är mest intressant med Gripsholms slott?
– Två saker. För det första är det en av nationens mest fascinerande historiska miljöer, med kulturella avlagringar från vikingatid till nutid. Att komma till Gripsholm är som att göra en tidsresa genom tio sekler. För det andra är det en ren njutning att vandra genom porträttsamlingen och återuppliva den visuella bekantskapen med alla de människor som passerat revy i historieböckerna.

Tid: Lördag den 18 mars klockan 16.00.

Plats: Gripsholms slott.

Läs mer

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.