Välkommen till Gripsholms slott och hör föredraget om maktspel och landskris under Bo Jonsson Grips tid. Foto: Gomer Svahn

Välkommen till Gripsholms slott och hör föredraget om maktspel och landskris under Bo Jonsson Grips tid. Foto: Gomer Svahn

Hör om Bo Jonsson Grip och den stora krisen på 1300-talet

Kjell Andersson Lagergren
På lördag gästas Gripsholms slott av historieprofessor Dick Harrisson. Han berättar om om den stora krisen på Bo Jonsson Grips tid. Om fogdar, sjörövare och riddersmän i ett Sverige som vilade i digerdödens skugga.

I mitten av 1300-talet drabbades Sverige av den värsta katastrofen i landets historia. Pestepidemin förödde landet och framkallade en civilisationsrekyl som får senare tiders krig och kriser att förblekna. Folkmängden sjönk med hälften, kungamakten urholkades, blodiga fejder söderslet landet, sjörövare gjorde Östersjön osäker och skrupelfria stormän raserade rättssamhället.

I centrum stod Bo Jonsson av den ätt som sedermera skulle kallas Grip, mannen som lät bygga Gripsholm och som med hänsynslösa metoder byggde upp den största privata förmögenhet som någon svensk förfogat över. Föredraget handlar om denna tid och dess huvudpersoner – de tyska fogdarna som sökte sig norrut för att berika sig, skandinaviska stormän som styckade upp riket och om de människor som trots allt lyckades skapa ordning ur kaos.

Plats: Gripsholms slott.

Tid: Den 19 mars kl 16.00.

Köp biljett

Dick Harrisson föreläser på Gripsholms slott. Foto: Anette Rasmusson

Dick Harrisson föreläser på Gripsholms slott. Foto: Anette Rasmusson

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.