Italiensk vingård med anor

Exteriören kan tyckas enkel men är typisk för den toscanska renässansen.

Italiensk vingård med anor

Text och Foto John Werich
När Donatella Cinelli Colombini tog över släktgodset Fattoria del Colle i Toscanas hjärta började en ny era på den historiska vingården. Med nästan bara kvinnor i produktionen har del Colle blivit ett av de främsta vinhusen i Italien och deras viner har prisats världen över.

Vi befinner oss i hjärtat av en av de vackraste av alla Toscanas dalar, Val d’Orcia, där vingården Fattoria del Colle ligger. Med hänförande utsikt över de böljande kullarna och historiska byarna ligger herrgården från slutet av 1500-talet.

Följ med på en vin- och trädgårdsresa till Fattoria del Colle

Italiensk vingård med anor

Donatella med sin älskade golden retriever.

Gårdens ägare Donatella Cinelli Colombini möter oss med gårdens golden retriever på trappan framför herrgården.

Läs också: Här är de 50 dyraste italienska vinerna – lista

 
Italiensk vingård med anor

Den formella trädgården vid 1500-talspalatsets ena gavel bjuder på en bedårande utsikt.

Godsets historia går tillbaka till medeltiden och herrgården från 1500-talet har byggts ut genom historien. En av de största utbyggnaderna gjordes under 1700-talet då del Colle ägdes av Pietro Leopoldo I von Habsburg-Lothringen, storebror till Marie-Antoinette och storhertig av Toscana och sedermera Tysk-romersk kejsare och kung av Ungern och Böhmen. Han var känd som en riktig kvinnokarl och besökte ofta sitt jaktgods Fattoria del Colle för att möta grevinnan Isabella som bodde på granngodset.

Jaktens och fruktbarhetens gudinna står i trädgården.

Jaktens och fruktbarhetens gudinna står i trädgården.

Donatella föddes i en familj som producerat Brunello di Montalcino, ett av Italiens förnämsta viner, i generationer. När hon 1998 ärvde Fattoria del Colle beslutade hon sig för att höja standarden på vinproduktionen.

Läs också: Italien – Här är restaurangerna med 3 stjärnor i Guide Michelin

Bara några år senare, 2003, utsågs Donatella till bästa vinproducent i Italien och fick ett pris som delas ut av det italienska sommelierförbundet. Det är vinvärldens motsvarighet till filmens Oscarstatyett.

Vacker vy – gårdens vinfält och grannbyn Trequanda.

Vacker vy – gårdens vinfält och grannbyn Trequanda.

Tillsammans med sin man Carlo och dotter Violante sköter Donatella all verksamhet på gården. Här bedrivs även en populär hotellrörelse och lokala specialiteter från godsets stora köksträdgårdar och odlingar tillreds och serveras i godsets restaurang, Osteria di Donatella.

Vinkällarens valv är  från 1300-talet och  används i dag för lagring  av prestigevinerna.

Vinkällarens valv är från 1300-talet och används i dag för lagring av prestigevinerna.

Nere i vinkällarna visar hon oss några av sina prestigeviner. På gården produceras viner typiska för regionen av druvor som Sangiovese och Sagrantino men man har nyligen även återintroducerat Fogliatonda, en tidigare vanlig druva från regionen men som slutade att odlas på grund av att den krävde mycket arbete. Ett av gårdens prestigeviner, Il Drago e le otto colombe IGT Toscana, är tillägnat Donatellas man Carlo. Draken och de åtta duvorna syftar på Carlo som den enda mannen bland de åtta vinmakarna på gården.

– Vårt andra prestigevin är döpt till Askungen, Cenerentola DOC Orcia. DOC Orcia är en ny, relativt okänd vindenomination med stor potential. Den skapades 2000 mellan Brunello di Montalcino och Vino nobile di Montepulciano.

Italiensk vingård med anor

Exteriören kan tyckas enkel men är typisk för den toscanska renässansen.

Donatella är en av Italiens verkligt kända vinprofiler och hennes blogg är en av vinvärldens mest lästa. Här skriver hon om vin, kultur och böcker på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Donatellas vision att gå tillbaka till mer traditionella druvsorter och klassiska metoder har givit resultat och hennes avslappnade och genuina miljö på Fattoria del Colle har gjort godset till ett populärt resmål för alla som vill uppleva det genuina Toscana.

Läs även det här: 

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.