Johan Sjöström ser hellre föremålet än formgivaren.

Johan Sjöström ser hellre föremålet än formgivaren.

Johan Sjöström låter sakerna tala

Text Sofia Silfverstolpe Foto Thomas Hjertén
Möt Johan Sjöström, antikhandlaren som tog hem priserna för både Årets dyrgrip och Årets monter på Antikmässan i The Collector´s Awards 2016! Gods & Gårdar gjorde ett besök i hans personliga antikaffär på Sibyllegatan.

Johan invigdes i antikviteternas värld redan som barn, då föräldrarna tog med honom till olika sommarauktioner i Hälsingland.

– Jag lärde mig egentligen ingenting om föremål, vad jag fick med mig var att det inte behöver vara nytt för att det ska vara roligt. Jag upptäckte att det var lika kul att köpa begagnat. När jag många år senare flyttade hemifrån, fick jag ytterligare perspektiv och började intressera mig för inredning. Det var då jag började springa på loppisar och i antikaffärer på allvar

 I Johan Sjöströms Antikhandel hittar vi allt från 1600-talets galjonsfigurer till italienska 1980-talslampor.

I Johan Sjöströms Antikhandel hittar vi allt från 1600-talets galjonsfigurer till italienska 1980-talslampor.

Johans inredningsintresse ledde till att han började arbeta extra i Nordlings Antik på Skånegatan på Södermalm. Affären innehades då av Elisabeth Nordling, som delade med sig generöst av sin kunskap.

– Efter några intensiva år hos henne var det ändå dags att flytta på sig, och jag började arbeta hos Olle Sandberg på Gremeljen i Gamla Stan. Därefter tog jag det riktigt stora klivet och öppnade min första egna butik på Sibyllegatan. Året var 2008 och som tur var undertecknade jag kontraktet en månad innan Lehman Brothers kraschade. Hade jag inte redan skrivit på, tror jag inte att det blivit av.

 Det är svårt att inte stanna när man passerar Johans skyltfönster på Sibyllegatan 39.

Det är svårt att inte stanna när man passerar Johans skyltfönster på Sibyllegatan 39.

Idag stortrivs Johan med läget på Östermalm, dit det kommer designintresserade människor från hela världen, både samlare, privatpersoner och inredare. De attraheras av det unika utbudet i Johans butik.

–      Ett visst inslag av dekadens är väldigt typiskt för mig. En annan sak är att jag inte bara säljer designklassiker utan också en hel del möbler och annan formgivning utan att känna till upphovsmannen. Jag vill lyfta fram sakerna och inte personen bakom dem.

Att hitta föremål beskriver han som en utmaning, men numera händer det allt oftare att folk kommer in i butiken för att sälja till honom.

– Det uppskattar jag oerhört! Förutom att oväntade saker kommer i min väg, brukar det också resultera i många trevliga möten.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.