Johan Sjöström ser hellre föremålet än formgivaren.

Johan Sjöström ser hellre föremålet än formgivaren.

Johan Sjöström låter sakerna tala

Text Sofia Silfverstolpe Foto Thomas Hjertén
Möt Johan Sjöström, antikhandlaren som tog hem priserna för både Årets dyrgrip och Årets monter på Antikmässan i The Collector´s Awards 2016! Gods & Gårdar gjorde ett besök i hans personliga antikaffär på Sibyllegatan.

Johan invigdes i antikviteternas värld redan som barn, då föräldrarna tog med honom till olika sommarauktioner i Hälsingland.

– Jag lärde mig egentligen ingenting om föremål, vad jag fick med mig var att det inte behöver vara nytt för att det ska vara roligt. Jag upptäckte att det var lika kul att köpa begagnat. När jag många år senare flyttade hemifrån, fick jag ytterligare perspektiv och började intressera mig för inredning. Det var då jag började springa på loppisar och i antikaffärer på allvar

 I Johan Sjöströms Antikhandel hittar vi allt från 1600-talets galjonsfigurer till italienska 1980-talslampor.

I Johan Sjöströms Antikhandel hittar vi allt från 1600-talets galjonsfigurer till italienska 1980-talslampor.

Johans inredningsintresse ledde till att han började arbeta extra i Nordlings Antik på Skånegatan på Södermalm. Affären innehades då av Elisabeth Nordling, som delade med sig generöst av sin kunskap.

– Efter några intensiva år hos henne var det ändå dags att flytta på sig, och jag började arbeta hos Olle Sandberg på Gremeljen i Gamla Stan. Därefter tog jag det riktigt stora klivet och öppnade min första egna butik på Sibyllegatan. Året var 2008 och som tur var undertecknade jag kontraktet en månad innan Lehman Brothers kraschade. Hade jag inte redan skrivit på, tror jag inte att det blivit av.

 Det är svårt att inte stanna när man passerar Johans skyltfönster på Sibyllegatan 39.

Det är svårt att inte stanna när man passerar Johans skyltfönster på Sibyllegatan 39.

Idag stortrivs Johan med läget på Östermalm, dit det kommer designintresserade människor från hela världen, både samlare, privatpersoner och inredare. De attraheras av det unika utbudet i Johans butik.

–      Ett visst inslag av dekadens är väldigt typiskt för mig. En annan sak är att jag inte bara säljer designklassiker utan också en hel del möbler och annan formgivning utan att känna till upphovsmannen. Jag vill lyfta fram sakerna och inte personen bakom dem.

Att hitta föremål beskriver han som en utmaning, men numera händer det allt oftare att folk kommer in i butiken för att sälja till honom.

– Det uppskattar jag oerhört! Förutom att oväntade saker kommer i min väg, brukar det också resultera i många trevliga möten.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.