Josephines eleganta privata våning en trappa upp på Malmaison.

Josephines eleganta privata våning en trappa upp på Malmaison.

Joséphine Bonaparte inredde exklusivt och elegant

Av Susanna Strömquist
Kejsarinnan Joséphine var känd för att vara fåfäng. Hon var också känd för att att inreda exklusivt och elegant. Så som hon gjorde i sitt sommarpalats.

 

Undersköna Marie Joséphine Rose Tascher de la Pagerie de Beauharnais var känd som en av Parissocietetens ”tre gracer” i början av 1800-talet. En tongivande skönhet som fångade Napoleon Bonapartes blick och vann hans hjärta. De gifte sig 1796 och 1804 kröntes hon till Frankrikes kejsarinna vid hans sida.

Nyklassicistisk dekor i ett av förmaken.

Nyklassicistisk dekor i ett av förmaken.

Josephine är känd för att ha varit fåfäng, chrmant och dyr i drift – med en enorm garderob och ett bgnande smyckesskrin. Hon klädde sig i tidens florstunna empireklänningar influerade av antikens grekiska gudinnor. När Napoleon drog ut i krig passade hon på att skaffa sig sommarpalatset Chateau de Malmaison utanför Parsi som hon inredde efter eget tycke med hjälp av tidens främsta inredningsdesigner. Hon anlade också en enormt påkostad trädgård som fylldes med exotiska plantor och djur. De svarta svanarna hörde till favoriterna, liksom över 250 olika sorters rosor.

När projekt tronarvinge misslyckats upplöstes det passionerade äktenskapet 1810 och Joséphine behöll Malmaison som sin privata egendom. Efter hennes död förföll både slott och trädgård men är idag delvis återställda i ursprungligt skick och öppna för allmänheten.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.