Josephines eleganta privata våning en trappa upp på Malmaison.

Josephines eleganta privata våning en trappa upp på Malmaison.

Joséphine Bonaparte inredde exklusivt och elegant

Av Susanna Strömquist
Kejsarinnan Joséphine var känd för att vara fåfäng. Hon var också känd för att att inreda exklusivt och elegant. Så som hon gjorde i sitt sommarpalats.

 

Undersköna Marie Joséphine Rose Tascher de la Pagerie de Beauharnais var känd som en av Parissocietetens ”tre gracer” i början av 1800-talet. En tongivande skönhet som fångade Napoleon Bonapartes blick och vann hans hjärta. De gifte sig 1796 och 1804 kröntes hon till Frankrikes kejsarinna vid hans sida.

Nyklassicistisk dekor i ett av förmaken.

Nyklassicistisk dekor i ett av förmaken.

Josephine är känd för att ha varit fåfäng, chrmant och dyr i drift – med en enorm garderob och ett bgnande smyckesskrin. Hon klädde sig i tidens florstunna empireklänningar influerade av antikens grekiska gudinnor. När Napoleon drog ut i krig passade hon på att skaffa sig sommarpalatset Chateau de Malmaison utanför Parsi som hon inredde efter eget tycke med hjälp av tidens främsta inredningsdesigner. Hon anlade också en enormt påkostad trädgård som fylldes med exotiska plantor och djur. De svarta svanarna hörde till favoriterna, liksom över 250 olika sorters rosor.

När projekt tronarvinge misslyckats upplöstes det passionerade äktenskapet 1810 och Joséphine behöll Malmaison som sin privata egendom. Efter hennes död förföll både slott och trädgård men är idag delvis återställda i ursprungligt skick och öppna för allmänheten.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.