En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

Kontroversiell slottskonst i Stockholm

Text & Foto Jonas Dahl
På Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm visas just nu utställningen Jan Fabre, Tribute to Hieronymus Bosch in Congo (2011-2013) med cirka 15 verk av konstnären. Missa inte filmen om skapandet av Heaven of Delight som samtidigt visas i galleriet.

Belgiens tidigare drottning Paola tog 2002 initiativ till ett projekt att föra in samtidskonst i det Kungliga slottet i Bryssel. Jan Fabre var en av fyra konstnärer som valdes ut att göra ett platsspecifikt verk och hans Heaven of Delight kom att förändra spegelsalen fullständigt.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Verket består av skalen från 1,4 miljoner skalbaggar som använts för att klä in fälten i taket och en av kristallkronorna. Det krävdes 29 assistenter under tre månader för att färdigställa installationen som kom att kritiseras från flera håll. Somliga tyckte att det var för dekorativt för att kallas konst medan andra tyckte att det var obehagligt med alla skalbaggar. Jan Fabres konst handlar till stor del om begreppet skuld, och i synnerhet den etiska och moraliska skuld som Belgien haft gentemot den forna kolonin Kongo.

Läs mer här om Jan Fabre på Wetterling Gallery.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Se belgiske inredarens art déco-inspirerade svenska hem.

På väg till Belgien? Missa inte Floralia Brussels i slottet Groot-Bijgarden, läs mer.

Se Drottning Elizabeth II:s samling av trädgårdskonst här.

Smyckeskonstnären som bor på ett slott, se här.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.