En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

Kontroversiell slottskonst i Stockholm

Text & Foto Jonas Dahl
På Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm visas just nu utställningen Jan Fabre, Tribute to Hieronymus Bosch in Congo (2011-2013) med cirka 15 verk av konstnären. Missa inte filmen om skapandet av Heaven of Delight som samtidigt visas i galleriet.

Belgiens tidigare drottning Paola tog 2002 initiativ till ett projekt att föra in samtidskonst i det Kungliga slottet i Bryssel. Jan Fabre var en av fyra konstnärer som valdes ut att göra ett platsspecifikt verk och hans Heaven of Delight kom att förändra spegelsalen fullständigt.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Verket består av skalen från 1,4 miljoner skalbaggar som använts för att klä in fälten i taket och en av kristallkronorna. Det krävdes 29 assistenter under tre månader för att färdigställa installationen som kom att kritiseras från flera håll. Somliga tyckte att det var för dekorativt för att kallas konst medan andra tyckte att det var obehagligt med alla skalbaggar. Jan Fabres konst handlar till stor del om begreppet skuld, och i synnerhet den etiska och moraliska skuld som Belgien haft gentemot den forna kolonin Kongo.

Läs mer här om Jan Fabre på Wetterling Gallery.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Se belgiske inredarens art déco-inspirerade svenska hem.

På väg till Belgien? Missa inte Floralia Brussels i slottet Groot-Bijgarden, läs mer.

Se Drottning Elizabeth II:s samling av trädgårdskonst här.

Smyckeskonstnären som bor på ett slott, se här.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.