En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

En film om konstverket Heaven of Delight visas tillsammans med femtontalet senare verk av den belgiske konstnären Jan Fabre på Wetterling Gallery i Stockholm.

Kontroversiell slottskonst i Stockholm

Text & Foto Jonas Dahl
På Wetterling Gallery i Kungsträdgården i Stockholm visas just nu utställningen Jan Fabre, Tribute to Hieronymus Bosch in Congo (2011-2013) med cirka 15 verk av konstnären. Missa inte filmen om skapandet av Heaven of Delight som samtidigt visas i galleriet.

Belgiens tidigare drottning Paola tog 2002 initiativ till ett projekt att föra in samtidskonst i det Kungliga slottet i Bryssel. Jan Fabre var en av fyra konstnärer som valdes ut att göra ett platsspecifikt verk och hans Heaven of Delight kom att förändra spegelsalen fullständigt.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Heaven of Delight är ett platsspecifikt verk i spegelsalen i Kungliga slottet i Bryssel.

Verket består av skalen från 1,4 miljoner skalbaggar som använts för att klä in fälten i taket och en av kristallkronorna. Det krävdes 29 assistenter under tre månader för att färdigställa installationen som kom att kritiseras från flera håll. Somliga tyckte att det var för dekorativt för att kallas konst medan andra tyckte att det var obehagligt med alla skalbaggar. Jan Fabres konst handlar till stor del om begreppet skuld, och i synnerhet den etiska och moraliska skuld som Belgien haft gentemot den forna kolonin Kongo.

Läs mer här om Jan Fabre på Wetterling Gallery.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Skalen från 1,4 miljoner thailändska juvelskalbaggar (Sternocera acquisignata) användes för att skapa konstverket.

Se belgiske inredarens art déco-inspirerade svenska hem.

På väg till Belgien? Missa inte Floralia Brussels i slottet Groot-Bijgarden, läs mer.

Se Drottning Elizabeth II:s samling av trädgårdskonst här.

Smyckeskonstnären som bor på ett slott, se här.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.