Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

Kjell Andersson Lagergren
På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.

Sverige är rikt på hus och byggnader med kulturvärden. Men vilka metoder ska vi använda när vi städar de vackra interiörerna? Hur kan vi skydda möbler och textilier mot blekande ljus? Och hur får vi bukt på skadedjur? Lär dig att spara både tid och pengar genom att städa och vårda på rätt sätt.

Denna kurs vänder sig till dig som är intresserad av att skaffa dig grundläggande kunskaper om housekeeping – att hålla ett hus i gott skick. Kursen är användbar för dig som på något sätt arbetar med förvaltning, underhåll, städning eller vård av byggnader. Kursen är även av behållning för dig som bor i ett hus som kräver lite extra underhåll.

Kursens mål är att du ska lära dig skonsamma metoder att städa värdefulla föremål, antikviteter och känsliga interiörer. Samt att du ska få kunskap om att förebygga olika typer av skador och slitage.

Kursen leds av Lisa Nilsen som är utbildad konservator vid Göteborgs universitet. Hon har bland annat arbetat med förebyggande konservering på Riksantikvarieämbetet, Akershus fylkesmuseum, National Trust for Scotland och Historic Royal Palaces i London.

Plats: Tjolöholms slott.

Tid: Den 27 mars kl 08:30–17:00.

Pris: 1 900 kr.

Läs mer

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger, 1909. Foto: Robert Blombäck

Unik utställning på Waldemarsudde visar skolans dolda konstskatt

I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firas med en utställning som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars.