Stilren design och tidlösa detaljer vinner alltid i längden över trender.

Stilren design och tidlösa detaljer vinner alltid i längden över trender.

Lär känna ditt älsklingsmärke Louis Vuitton

Av Helena Hojenberg
Namnet Louis Vuitton är känt över hela världen. Undrar om mjölnarpojken från de djupa skogarna ens i sina vildaste fantasier kunde föreställa sig det, när han som 14-åring vandrade till Paris för att söka lyckan?

Många känner till väskorna men få vet att Louis Vuitton kom från Jurabergen i östra Frankrike. Han föddes 1821 och var bara 14 år när han till fots vandrade till Paris för att söka lyckan. Efter två år kom han fram och fick anställning hos en packare. Arbetet gick ut på att göra trälådor att transportera eleganta kläder i. Resväskan fanns ännu inte som begrepp. Ångbåt, ånglok och internationell turism var nya fenomen och endast de mycket förmögna förflyttade sig för nöjes skull.

3 klassiker från Louis Vuitton

Louis blev skicklig och efter 15 år i yrket utsågs han till personlig packare åt Napoleon III:s hustru, kejsarinnan Eugénie. När han skulle gifta sig två år senare, 1854, öppnade han eget. Kunderna kom via de nya modehusen, vilkas dyrbara toiletter krävde omsorgsfull hantering. Louis förbättrade och utvecklade ständigt sina koffertar och strävade efter god funktion och vackert utförande. Konstruktionerna bars upp av lätt poppelträ, inte tunga järnstänger. Andra gjorde trunkar i känsligt läder medan Louis använde vattenavvisande grå bomullsväv med fernissad yta. Affärerna gick strålande. Företaget expanderade och för att bygga en ny, större ateljé och ett hus till sin växande familj köpte han en tomt i Asnières. Först nu tog han sig tid att lära sig läsa och skriva.

Fram till 1977 gjordes alla Vuittons produkter i hans gamla ateljé, men sedan dess har ytterligare 14 verkstäder öppnats.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Louis Vuitton
Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.