Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

Kjell Andersson Lagergren
På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

Smycken har alltid haft en förmåga att locka, hänföra och förföra. Med utgångspunkt i kvinnoporträtt i Svenska statens porträttsamling berättar Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Trender kring modets utveckling genom århundradena när det gäller utseende och bruk av smycken blir till en spännande historia.

– Eftersom porträttsamlingen spänner över många århundraden, från 1500-tal till vår egen tid, så kan man genom att studera de olika porträtten få en snabbkurs i smyckehistoria, säger Göran Alm som tidigare var chef för Bernadottebiblioteket.

Tid: Den 1 april kl. 13.00.
Plats: Kungliga slottet.

Läs mer

Kommentarer

Kommentera

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.

”Brunte hämtas på söndagsmorgonen” av Nils Kreuger, 1909. Foto: Robert Blombäck

Unik utställning på Waldemarsudde visar skolans dolda konstskatt

I år fyller den svenska folkskolan 175 år. Det firas med en utställning som invigs på Prins Eugen Waldemarsudde den 11 mars.