Var det en sann bild som gavs i de många avbildningarna av Gustav II Adolf? På bilden ses kungen till häst, okänd konstnär. Foto: Kungl. Hovstaterna

Var det en sann bild som gavs i de många avbildningarna av Gustav II Adolf? På bilden ses kungen till häst, okänd konstnär. Foto: Kungl. Hovstaterna

”Lejonet från Norden” – rafflande föredrag på Slottet

Av Petra Lindell Foto Kungahuset.seKungahuset.seo
Lördagen den 21 mars är den som vill välkommen till Slottet och lyssna på det rafflande föredraget: Att fånga ett lejon – avbildningar av Gustav II Adolf.
Kungliga slottet.

Kungliga slottet.

Propagandan runt ”Lejonet från Norden” var enorm. Det finns 300 unika avbildningar av Gustav II Adolf, ingen svensk kung har avbildats lika ofta. Han var så dyrkad att hans porträtt bars som helgonbild. Men var det en sann bild, vet vi egentligen hur han såg ut? Föredraget Att fånga ett lejon – avbildningar av Gustav II Adolf av överintendent Margareta Nisser-Dalman, Kungl. Husgerådskammaren, är på Kungliga Slottet lördagen den 21 mars kl. 13.00.

För mer information och biljetter: www.kungahuset.se/biljettlänk till annan webbplats

Biljetter kan även köpas i entrékassorna på Kungliga slottet, under ordinarie öppettid. Eventuellt kvarvarande biljetter säljs i strax innan föredragets början, i slottets västra valv som är entrén till föredrag och temakvällar, se markering på kartan nedan.

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.