Mäklaren som säljer gårdar.

Mäklare Lisa Svanlund Barkestam säljer många gårdar och gods.

Lyckas med gårdsköpet

av helena nimbratt foto privat och Skeppsholmen Sothebys
Man köper sig inte bara en gård. Det handlar om att skaffa sig en ny livsstil. Den som drömmer om att äga en egen herrgård eller ett slott ska ta god tid på sig, läsa på och gå på mängder av visningar. Det menar Slotts- och gårdsmäklaren Lisa Svanlund-Barkestam. Här är hennes bästa råd för dig som vill bli herrgårdsägare.
Mäklaren som säljer gårdar.

Mäklare Lisa Svanlund Barkestam säljer många gårdar och gods.

För att bli en säker köpare ska du titta på många objekt. Då kan du med största säkerhet ställa de rätta frågorna och du vet vad du tycker om. Det säger fastighetsmäklare Lisa Svanlund-Barkestam på Skeppsholmen Sotheby’s som är specialiserad på att sälja vackra gods och större gårdar.

– Just nu är utbudet ganska gott, det finns en hel del att titta på och det innebär att marknaden är till köparens fördel. Om man inte söker en fastighet med tillhörande mark förstås. Då finns det väldigt lite att välja mellan. De flesta gårdar har blivit avstyckade, säger Lisa.

Börja med att ringa in ett geografiskt område som du kan tänka dig att bo i och titta på ett antal objekt. Läget är viktigt så ta dig tid att åka runt i omgivningarna och undersök om det finns affärer, kommunikationer och skolor om du har barn.

– Ligger det nödvändigaste inom räckhåll så mår man bättre. Vill man att barnbarnen ska ha möjlighet att komma och hälsa på så är det inte fel om det finns en järnvägsstation inom räckhåll.

När det här är gjort så är det bara att välja med hjärtat, tycker Lisa.

– Kärleken och den omedelbara magkänslan måste finnas där om man ska göra en så stor investering.

De flesta spekulanter vill ha en gård som ligger nära en sjö, har jakträttigheter och en bit mark. Golfbana och närhet till Stockholm är också åtråvärt för dem som måste sköta affärskontakter.

– Att köpa en gård, flytta till landet och lämna storstaden är modigt. När livet på gården väl har börjat är det viktigt att fortsätta vara modig, menar Lisa som själv har gjort den resan för bara två år sedan.

Wirsbo säljs genom mäklaren Lisa Svanlund.

Wirsbo herrgård är ett objekt som Lisa är mäklare för.

– Man behöver lära sig byggnaderna ordentligt och göra en plan för framtiden och en ordentlig budget så att det inte blir några överraskningar. När det gäller marken är det viktigt att lära sig var man har sina gränser. Det finns många bra rådgivare att anlita som kan upprätta en underhållsplan både för mark och byggnader.

Ska man välja 1600-tal, 1700-tal eller 1800-tal? Det är en smakfråga.

– Jag ser ingen större risk med att köpa en gård med anor. Ett 1600-talshus kan vara i oerhört gott skick om tidigare ägare löpande har sett över tak, avlopp, el och fukt. De flesta spekulanter ser först och främst till läget, gårdens historia och ålder blir ofta en extra spännande bonus.

4 VIKTIGA FRÅGOR

1. Har du de kunskaper som krävs eller behöver du anlita någon som kan se vilka möjligheter och förpliktelser som följer med ägandet av skog, åkermark och kanske virkesförråd?

2. Hur stora är de årliga driftskostnaderna och finns det möjligheter till intäkter?

3. Har herrgården andra byggnader som torp, grindstuga eller jägmästarbostad? Tänk över hur de ska skötas och ta reda på om det finns hyresgäster.

4. I Vilket skick är byggnaderna och hur stort är renoveringsbehovet under de närmaste fem åren?

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.