Mäklaren som säljer gårdar.

Mäklare Lisa Svanlund Barkestam säljer många gårdar och gods.

Lyckas med gårdsköpet

av helena nimbratt foto privat och Skeppsholmen Sothebys
Man köper sig inte bara en gård. Det handlar om att skaffa sig en ny livsstil. Den som drömmer om att äga en egen herrgård eller ett slott ska ta god tid på sig, läsa på och gå på mängder av visningar. Det menar Slotts- och gårdsmäklaren Lisa Svanlund-Barkestam. Här är hennes bästa råd för dig som vill bli herrgårdsägare.
Mäklaren som säljer gårdar.

Mäklare Lisa Svanlund Barkestam säljer många gårdar och gods.

För att bli en säker köpare ska du titta på många objekt. Då kan du med största säkerhet ställa de rätta frågorna och du vet vad du tycker om. Det säger fastighetsmäklare Lisa Svanlund-Barkestam på Skeppsholmen Sotheby’s som är specialiserad på att sälja vackra gods och större gårdar.

– Just nu är utbudet ganska gott, det finns en hel del att titta på och det innebär att marknaden är till köparens fördel. Om man inte söker en fastighet med tillhörande mark förstås. Då finns det väldigt lite att välja mellan. De flesta gårdar har blivit avstyckade, säger Lisa.

Börja med att ringa in ett geografiskt område som du kan tänka dig att bo i och titta på ett antal objekt. Läget är viktigt så ta dig tid att åka runt i omgivningarna och undersök om det finns affärer, kommunikationer och skolor om du har barn.

– Ligger det nödvändigaste inom räckhåll så mår man bättre. Vill man att barnbarnen ska ha möjlighet att komma och hälsa på så är det inte fel om det finns en järnvägsstation inom räckhåll.

När det här är gjort så är det bara att välja med hjärtat, tycker Lisa.

– Kärleken och den omedelbara magkänslan måste finnas där om man ska göra en så stor investering.

De flesta spekulanter vill ha en gård som ligger nära en sjö, har jakträttigheter och en bit mark. Golfbana och närhet till Stockholm är också åtråvärt för dem som måste sköta affärskontakter.

– Att köpa en gård, flytta till landet och lämna storstaden är modigt. När livet på gården väl har börjat är det viktigt att fortsätta vara modig, menar Lisa som själv har gjort den resan för bara två år sedan.

Wirsbo säljs genom mäklaren Lisa Svanlund.

Wirsbo herrgård är ett objekt som Lisa är mäklare för.

– Man behöver lära sig byggnaderna ordentligt och göra en plan för framtiden och en ordentlig budget så att det inte blir några överraskningar. När det gäller marken är det viktigt att lära sig var man har sina gränser. Det finns många bra rådgivare att anlita som kan upprätta en underhållsplan både för mark och byggnader.

Ska man välja 1600-tal, 1700-tal eller 1800-tal? Det är en smakfråga.

– Jag ser ingen större risk med att köpa en gård med anor. Ett 1600-talshus kan vara i oerhört gott skick om tidigare ägare löpande har sett över tak, avlopp, el och fukt. De flesta spekulanter ser först och främst till läget, gårdens historia och ålder blir ofta en extra spännande bonus.

4 VIKTIGA FRÅGOR

1. Har du de kunskaper som krävs eller behöver du anlita någon som kan se vilka möjligheter och förpliktelser som följer med ägandet av skog, åkermark och kanske virkesförråd?

2. Hur stora är de årliga driftskostnaderna och finns det möjligheter till intäkter?

3. Har herrgården andra byggnader som torp, grindstuga eller jägmästarbostad? Tänk över hur de ska skötas och ta reda på om det finns hyresgäster.

4. I Vilket skick är byggnaderna och hur stort är renoveringsbehovet under de närmaste fem åren?

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.