Champagne & Smultrondessert

Champagne & Smultrondessert

Recept på lyxig champagne- & smultrondessert

Av konditor Fredrik Johansson
I detta recept har Villa Källhagens konditor Fredrik Johansson använt mig av smultron, vitchokladbavaroise och champagne vilket ger en härlig och lyxig känsla inför till exempel nyåret. Det går alldeles utmärkt att byta ut smultron mot till exempel hallon eller jordgubbar.

Purérna kan vara svåra att hitta i livsmedelsbutikerna men gå gärna in på ditt lokala bageri eller konditori och fråga om du får köpa. De flesta konditorer är mycket hjälpsamma .

– Min dessert har jag valt att skapa med hjälp av silikonformar i olika formar och storlekar, vilket ger en extra dimension. De finns numera att köpa lite överallt. Kan vara värt att investera i om du vill imponera på dina vänner, säger Fredrik

Champagne & Smultrondessert

Till mandelmarängen:

200 gram socker

150 gram ägg

160 gram mandelmjöl

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mandelmjölet och låt det gå ihop.

2. Fyll upp i valfri form, gärna silikon, och baka av i ugnen på 180 grader, ca 10-15 min.

Till den italiensk marängen:

220 gram socker

70 gram vatten

120 gram äggvita

20 gram socker

Gör så här:

1. Börja med att koka upp första mängden socker och vatten till 121 grader, under tiden vispas resterande socker och äggvita till ett skum.

2. När sockerlagen är 121 grader häller man det försiktigt i en tunn fin stråle över äggvispet under konstant vispande fast på låg växel. Låt sen marängen bli sval.

Till smultronmoussen:

200 g smultronpure

120 g italiensk maräng

200 g vispgrädde

6-7 g gelatin

Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallvatten och värm purén försiktigt. Smält gelatinet och blanda ner i purén.

2. Blanda sen purén med italienska marängen. Var försiktigt med att blanda för varm puré i marängen. Sist blandas det med lättvispad grädde.

3. Fyll upp i valfri form eller glas.

Till smultronpannacottan:

100 g smultronpuré

100 g vispgrädde

20 g socker

0.75 blad gelatin

Gör så här:

Blötlägg gelatinet, koka upp resten av ingredienserna och tillsätt gelatinet.

Låt svalna lite och fyll sedan upp i valfri form eller glas.

Till marängen:

100 g Socker

citronsaft

100 g äggvita

100 g florsocker

Gör så här:

1. Vispa äggvita med citronsaft och tillsätt strösockret lite åt gången.

2. När marängen är fast vänds florsockret ner. Blanda slät. Ha ev lite röd färg eller smultron- och hallonessens)

3. Spritsa ut marängen och baka på 100 grader i 90 min eller tills marängen är torr.

Till den vita chokladmoussen:

200 g vispgrädde

150 g vit choklad

1 st ägg

100 g Kesella kvarg

Gör så här:

1. Vispa grädden lätt. Smält chokladen försiktigt i micron. Kör korta perioder så den inte bränns.

2. Vispa ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och sist den lättvispade grädden.

3. Fyll upp i valfri form eller glas.

Till champagne sorbet:

2 dl vatten

1 dl socker

1 citron skal och saft

3 dl champagne

3 äggvitor

Gör så här:

1. Koka en sockerlag av vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Låt kallna.

2. Blanda citronskal, citronsaft, champagne och sockerlag.

3. Vispa äggvitan och blanda ner den. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen.

Dryckesttips! 2010 Moscato dásti, Vigna Senza Nome, Piemonte, Italien

Ett utmärkt friskt och fruktigt vin som är klockrent till smultronen och den lite sötare champagnetonen.

Se hela nyårsmenyn i Gods & Gårdar nr 12, 2014.

Se hela nyårsmenyn i Gods & Gårdar nr 12, 2014.

Kommentarer

Kommentera

Tidö slott uppfördes av Axel Oxenstierna åren 1625 till 1641 i stram holländsk renässansstil.

Möt julen på praktfulla Tidö slott

Helgen 2–4 december är det dags för julmässa på Tidö, Sveriges kanske bäst bevarade slott sedan stormaktstiden.

Skoklosters slott bjuder in till julmarknad på innergården första helgen i advent.

Besök Skoklosters slotts julmarknad den 26–27 november

Under helgen fylls Skokloster slotts innergård med marknadsstånd med allt som hör en traditionell julmarknad till – glöggservering, mat, godis och hantverk från lokala tillverkare.

Julstämning på Taxinge Näsby slott i Sörmland.

Besök Sveriges största julmässa på Taxinge Näsby

Den 17 till 20 november pågår Sveriges största julmässa på sörmländska Taxinge slott, där över 130 hantverkare deltar.

Gustav Vasa med sin gemål Margareta, detalj av målning av Johan Gustav Sandberg. Foto: Kungl. Hovstaterna

Spännande föredrag om drottningen vid Gustav Vasas sida

Lördagen den 12 november gästas Gripsholms slott av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som håller föredrag om Vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv.

”Helfvete”, en kuliss från 1780-talet på Drottningholms slottsteater.

Spöken och gastar på Drottningholms slottsteater under höstlovet

Drottningholms slottsteater bjuder på aktiviteter för hela familjen den 31 oktober till den 5 november.