Champagne & Smultrondessert

Champagne & Smultrondessert

Recept på lyxig champagne- & smultrondessert

Av konditor Fredrik Johansson
I detta recept har Villa Källhagens konditor Fredrik Johansson använt mig av smultron, vitchokladbavaroise och champagne vilket ger en härlig och lyxig känsla inför till exempel nyåret. Det går alldeles utmärkt att byta ut smultron mot till exempel hallon eller jordgubbar.

Purérna kan vara svåra att hitta i livsmedelsbutikerna men gå gärna in på ditt lokala bageri eller konditori och fråga om du får köpa. De flesta konditorer är mycket hjälpsamma .

– Min dessert har jag valt att skapa med hjälp av silikonformar i olika formar och storlekar, vilket ger en extra dimension. De finns numera att köpa lite överallt. Kan vara värt att investera i om du vill imponera på dina vänner, säger Fredrik

Champagne & Smultrondessert

Till mandelmarängen:

200 gram socker

150 gram ägg

160 gram mandelmjöl

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mandelmjölet och låt det gå ihop.

2. Fyll upp i valfri form, gärna silikon, och baka av i ugnen på 180 grader, ca 10-15 min.

Till den italiensk marängen:

220 gram socker

70 gram vatten

120 gram äggvita

20 gram socker

Gör så här:

1. Börja med att koka upp första mängden socker och vatten till 121 grader, under tiden vispas resterande socker och äggvita till ett skum.

2. När sockerlagen är 121 grader häller man det försiktigt i en tunn fin stråle över äggvispet under konstant vispande fast på låg växel. Låt sen marängen bli sval.

Till smultronmoussen:

200 g smultronpure

120 g italiensk maräng

200 g vispgrädde

6-7 g gelatin

Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallvatten och värm purén försiktigt. Smält gelatinet och blanda ner i purén.

2. Blanda sen purén med italienska marängen. Var försiktigt med att blanda för varm puré i marängen. Sist blandas det med lättvispad grädde.

3. Fyll upp i valfri form eller glas.

Till smultronpannacottan:

100 g smultronpuré

100 g vispgrädde

20 g socker

0.75 blad gelatin

Gör så här:

Blötlägg gelatinet, koka upp resten av ingredienserna och tillsätt gelatinet.

Låt svalna lite och fyll sedan upp i valfri form eller glas.

Till marängen:

100 g Socker

citronsaft

100 g äggvita

100 g florsocker

Gör så här:

1. Vispa äggvita med citronsaft och tillsätt strösockret lite åt gången.

2. När marängen är fast vänds florsockret ner. Blanda slät. Ha ev lite röd färg eller smultron- och hallonessens)

3. Spritsa ut marängen och baka på 100 grader i 90 min eller tills marängen är torr.

Till den vita chokladmoussen:

200 g vispgrädde

150 g vit choklad

1 st ägg

100 g Kesella kvarg

Gör så här:

1. Vispa grädden lätt. Smält chokladen försiktigt i micron. Kör korta perioder så den inte bränns.

2. Vispa ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvargen och sist den lättvispade grädden.

3. Fyll upp i valfri form eller glas.

Till champagne sorbet:

2 dl vatten

1 dl socker

1 citron skal och saft

3 dl champagne

3 äggvitor

Gör så här:

1. Koka en sockerlag av vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Låt kallna.

2. Blanda citronskal, citronsaft, champagne och sockerlag.

3. Vispa äggvitan och blanda ner den. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen.

Dryckesttips! 2010 Moscato dásti, Vigna Senza Nome, Piemonte, Italien

Ett utmärkt friskt och fruktigt vin som är klockrent till smultronen och den lite sötare champagnetonen.

Se hela nyårsmenyn i Gods & Gårdar nr 12, 2014.

Se hela nyårsmenyn i Gods & Gårdar nr 12, 2014.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]