Den brittiska 1800-talsförfattaren Jane Austen har inspirerat Tjolöholms slott till den filmkostymutställning som visas i slottets salar under 2016.

Den brittiska 1800-talsförfattaren Jane Austen har inspirerat Tjolöholms slott till den filmkostymutställning som visas i slottets salar under 2016. Och när våren kommer flyttar temat dessutom ut i trädgården.

Ett böljande engelskt landskap med herresäten befolkade av kärlekstörstande överklass i vackra kläder – det är vad många förknippar 1800-talsförfattaren Jane Austen med. Andra framhåller hennes skarpa blick för mänskliga relationer i ett samhälle där spelreglerna är i snabb förändring. Oavsett synsätt så står sig Jane Austens böcker bra även på 2000-talet.

Nu visas kostymer från flera av de mest populära filmatiseringarna av Stolthet och fördom och Förnuft och känsla. Dräkterna visas i den autentiska slottsmiljön och har burits av skådespelare som Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth och Kate Winslet.

Modet vid 1800-talets början går i Sverige under benämningen empir, medan man i England kallar stilen regency. Det finns ett stort intresse för historiska dräkter bland sömnadsintresserade svenskar. Vid sidan av filmkostymutställningen visar Tjolöholms slott därför även ett antal nysydda plagg, inlånade av bland annat elever på Tillskärarakademin i Göteborg.

Samtidigt har slottet 2016 stort fokus på trädgård. Tjolöholms slott deltar i den stora västsvenska trädgårdssatsningen Gothenburg Green World. Med sin unikt brittiska slottspark är Tjolöholm en udda fågel i den nordiska trädgårdsvärlden, ingen annan anläggning har en så konsekvent genomförd Arts and Crafts-trädgård.

Under vår och sommar kommer Tjolöholm att på olika sätt knyta samman Jane Austen-temat med trädgården, bland annat med utflykter i det gröna.

Utställningen Jane Austen. Filmkostym på Tjolöholms slott visas i samband med slottsvisningarna till den 25 september 2016.

www.tjoloholm.se

Upplev empirmode på Tjolöholms slott. Foto Josefine Litfeldt

Upplev empirmode på Tjolöholms slott. Foto Josefine Litfeldt

Se också:

Filmslottet Tureholm

Hem med en spännande historia

Bröllopsslott: Lejondalsslott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NUVARANDE Möt Jane Austen på Tjolöholm
NÄSTA Älskade kakelugn!