Sara Vestin Rahmani tillfredsställer efterfrågan på elitservice i framför allt tillväxt­ekonomier.

Sara Vestin Rahmani tillfredsställer efterfrågan på elitservice i framför allt tillväxt­ekonomier.

Nu är butlern på modet igen

Av Helena Nimbratt Foto Bespoke Bureau
Den trogna och lojala butlern har blivit på modet igen och en som snappat upp trenden är Svenska Sara Vestin Rahmani. Som 18-åring reste hon till London för att arbeta som au-pair. I dag utbildar hon nannies och elitbutlers som efterfrågas av miljardärer världen över.

Butlern skänker sin arbetsgivare en unik livsstil, underlättar dennes liv på ett sådant sätt att det knappt är märkbart. Det förklarar Sara Vestin Rahmani, grundare av brittiska British Butler Academy och Londonbaserade Bespoke Bureau som förmedlar och utbildar välutbildad hushållspersonal och personal till exempelvis hotell.

Kanske har den populära TV-serien Downton Abbey gjort att den brittiska  butlern, den utbildade  experten på exklusiv  service, åter har  kommit på modet.

Kanske har den populära TV-serien Downton Abbey gjort att den brittiska butlern, den utbildade experten på exklusiv service, åter har kommit på modet.

– Fine service is something everyone enjoy, det är jag starkt övertygad om, säger Sara med sin eleganta brittiska accent.

Svenska Sara lämnade Täby som 18-åring för att pröva sina vingar som au pair i London. Sedan dess har hon förmedlat svenska barnflickor och nannies med sitt goda rykte som garanti och byggt upp en global verksamhet som både utbildar och bemannar exklusiva hotell och anrika hem världen över. Hon bekräftar att hon sedan några år ser en stark butlerboom och ett stort intresse för brittisk service. Det råder en renässans för den välutbildade butlern och en tidigare nästan utdöd yrkesgrupp har blivit hett eftertraktad igen, framför allt i Mellanöstern, Kina och Ryssland där brittisk kvalitet och tradition i kombination med modern lyx lockar. Just nu hinner British Butler Academy knappt möta efterfrågan. Alla utbildningar är fullbokade minst ett år framåt.

Kedleston Hall är en engelsk  herrgård i Derbyshire, byggd 1759. Här tränas eleverna i butlerskolan.

Kedleston Hall är en engelsk
herrgård i Derbyshire, byggd 1759. Här tränas eleverna i butlerskolan.

I Sverige är butlerservice inte lika vanlig men på anrika gods där tradition värderas högt får Sara och hennes team skräddarsy kompletta staber av personal som kan tillgodose godsets verksamhet och ägarnas privata behov.

– De som köper våra tjänster i Sverige har ett traditionellt synsätt på service som bygger på ömsesidig respekt och en långsiktig relation mellan arbetsgivare och personal. Det är till exempel extra uppskattat när det gäller barnflickor och nannies. Våra nannies håller länge och att de stannar i många år hos familjerna, det skänker trygghet till barnen och föräldrarna, säger hon.

På svenska gods var förr herrskapet och tjänstefolket beroende av varandra för driften av godset. Dagens brittiska butler levererar service på samma nivå som förr, men moderna attityder hos både arbetsgivare och personal har påverkat rollen. I dag är det inte lika vanligt att butlern bor hemma hos familjen. Vanligt är att butlern är en alltiallo som organiserar, upprättar scheman och är arbetsledare och även sköter öppna spisar, konst, silver och antikviteter. Att stryka tidningar är numera en ovanlig syssla.

– Den moderna butlern stannar ofta under lång tid och smälter in i familjestrukturen, säger Andrew Coy, som är master head trainer med 50 års erfarenhet och som är mest stolt över att ha jobbat för Frank Sinatra och att han serverat Englands drottning vid ett flertal tillfällen. Konstformen att utföra ett gott arbete kallar han för ”Service at heart”.

– Jag tror att det är en medfödd egenskap som är svår att lära in. De absolut skickligaste vi har är duktiga på att se till individen, de är förutseende och klurar ut vad just du behöver för att känna dig speciell. De som tillhör eliten inom yrket är oerhört välbetalda och värda varenda krona, säger Sara.

Riktigt god service är  nästan inte märkbar.

Riktigt god service är nästan inte märkbar.

Det var fransmännen som uppfann den ursprungliga butlern och amerikanerna uppfann den moderna butlern. De flesta är anställda i USA och i Mellanöstern. Mest framgångsrika inom butleryrket är britter och fransmän. Och den bästa servicen i världen finns i Fjärran Östern.

– Gemensamt för våra kunder är att de vill njuta av sina liv och det som de har jobbat ihop. I Sverige har välbärgade människor kommit långt med att skapa fina hem och inreda vackert. Men svenskarna är inte ännu inte lika bra på att använda sina resurser för att förenkla sin vardag och sina liv. säger Sara.

Inspirerande bröllopsdukning

Lär dig duka kungligt

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.