År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på tre av våra kungliga slott. Utställningen på Drottningholm visas dagligen i sommar, och helger fram till den 6 januari. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på tre av våra kungliga slott. Utställningen på Drottningholm visas dagligen i sommar, och helger fram till den 6 januari. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

Nu startar Hedvig Eleonoras jubileumsår

Av Elin Olsson
I år är det 300 år sedan den svenska drottningen Hedvig Eleonora gick ur tiden. Därför arrangeras under sommarsäsongen tre utställningar på temat ”Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning”.

Jubileumsåret för barockdrottningen Hedvig Eleonora startar 30 april med utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott – Hedvig Eleonoras mästerverk. Under utställningens första fyra dagar kan du även se blomsterarrangemang i slottets magnifika trapphus. Utställningen på Drottningholms slott presenterar naturens betydelse vid Hedvig Eleonoras hov och naturuppfattningen under hennes epok. Med hjälp av dofter och ljud får besökaren förnimma barockens trädgård och natur med flera sinnen.

 

Utställningen "Trädgård och natur i hovkulturen" på Drottningholms slott öppnar den 30 april.  Naturen är ständigt närvarande i Hedvig Eleonoras miljöer. I takmålningarna på Drottningholms Slott avbildas himlakroppar, världsdelar, årstider samt djur och växter från när och fjärran, med detaljer där realism och symbolik glider över i varandra.Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott öppnar den 30 april. Naturen är ständigt närvarande i Hedvig Eleonoras miljöer. I takmålningarna på Drottningholms Slott avbildas himlakroppar, världsdelar, årstider samt djur och växter från när och fjärran, med detaljer där realism och symbolik glider över i varandra. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

Läs också:

Förhandsvisning av Tyresö slott

Möt våren på Julita herrgård

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.