År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på tre av våra kungliga slott. Utställningen på Drottningholm visas dagligen i sommar, och helger fram till den 6 januari. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

År 2015 är det 300 år sedan drottning Hedvig Eleonora gick ur tiden – en av landets mest infytelserika personer under sina nästan sextio år som drottning och änkedrottning. Det uppmärksammas med utställningar på tre av våra kungliga slott. Utställningen på Drottningholm visas dagligen i sommar, och helger fram till den 6 januari. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

Nu startar Hedvig Eleonoras jubileumsår

Av Elin Olsson
I år är det 300 år sedan den svenska drottningen Hedvig Eleonora gick ur tiden. Därför arrangeras under sommarsäsongen tre utställningar på temat ”Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning”.

Jubileumsåret för barockdrottningen Hedvig Eleonora startar 30 april med utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott – Hedvig Eleonoras mästerverk. Under utställningens första fyra dagar kan du även se blomsterarrangemang i slottets magnifika trapphus. Utställningen på Drottningholms slott presenterar naturens betydelse vid Hedvig Eleonoras hov och naturuppfattningen under hennes epok. Med hjälp av dofter och ljud får besökaren förnimma barockens trädgård och natur med flera sinnen.

 

Utställningen "Trädgård och natur i hovkulturen" på Drottningholms slott öppnar den 30 april.  Naturen är ständigt närvarande i Hedvig Eleonoras miljöer. I takmålningarna på Drottningholms Slott avbildas himlakroppar, världsdelar, årstider samt djur och växter från när och fjärran, med detaljer där realism och symbolik glider över i varandra.Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen” på Drottningholms slott öppnar den 30 april. Naturen är ständigt närvarande i Hedvig Eleonoras miljöer. I takmålningarna på Drottningholms Slott avbildas himlakroppar, världsdelar, årstider samt djur och växter från när och fjärran, med detaljer där realism och symbolik glider över i varandra. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna. Kungahuset.se

Läs också:

Förhandsvisning av Tyresö slott

Möt våren på Julita herrgård

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.