Våroffer har premiär på Kungliga Operan den 20 februari 2015.

Våroffer har premiär på Kungliga Operan den 20 februari 2015.

Ny balett på Operan!

Av Petra Lindell

 

Tina upp efter vintern med Kungliga Baletten! Dansvåren – Spring ´15 har kommit till Operahuset! En helt ny tolkning av Stravinskijs klassiska verk Våroffer samt ett nytt, spännande verk till musik av Brahms. Urpremiär den 20 februari på Kungliga Operan.

En helt ny tolkning av Stravinskijs klassiker Våroffer och ett nytt verk till musik av Brahms. Den internationellt efterfrågade Johan Inger och det israeliska stjärnskottet Roy Assaf skapar varsitt nytt verk för Kungliga Baletten. Inget annat verk har haft så stort inflytande på den moderna dansen som Våroffer till Igor Stravinskijs suggestiva musik. En stor händelse är därför en nytolkning av den svenske, internationellt verksamme koreografen Johan Inger.

Kungliga Baletten dansar till hovkapellet under ledning av chefsdirigenten Lawrence Renes som därmed gör efterlängtad debut som balettdirigent på Operan. Både Renes och Hovkapellet har av en enig press hyllats för just nu aktuella Written on Skin (bl.a. i engelska Financial Times).

Internationellt verksam är också den israeliske koreografen Roy Assaf som skapar Ballader på dansgolvet direkt för Mariko Kida och Hokuto Kodama. Mariko gjorde senast Julia i Mats Eks Julia & Romeo, en prestation som hon blivit internationellt prisad för med bl.a. Benois de la Dance (dansens motsvarighet till filmens Oscar). Även här framförs musiken live – denna gång av pianisten Roland Pöntinen till musik av Johannes Brahms.

För mer info och biljetter kontakta : www.operan.se

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.