Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Ny besöksträdgård på Österlen

Av Helena Nimbratt
En prunkande engelsk besöksträdgård till bredden fylld av färger och former. Svabesholms kungsgård har berikats med 3 000 kvadratmeter trädgårdsinspiration som invigdes i maj.

Forna tiders kungar och hov flackade ständigt runt mellan sina slott och kungsgårdar. Svabesholm är en av Skånes 13 kungsgårdar och ligger högt beläget på Österlen intill Stenshuvuds nationalpark som en gång tillhörde gårdens ägor.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Gårdens senaste tillskott är en 3 000 kvadratmeter stor engelsk besöksträdgård fylld av träd, buskar, färgstämda blommande perennrabatter och doftande Austinrosor.

– Ytterligare en besöksträdgård att hämta inspiration ur finns nu på Skånes östra sida och en kungsgård är den perfekta bäraren av ett sådant besöksmål, menar den nya trädgårdens upphovskvinnor Anette Cato och Maria Nilsson.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

De började anlägga trädgården, som invigs den 16 maj, under våren 2014.

– Varje år reser vi till England för att hämta
inspiration, berättar Anette.

Anette och Maria har främst influerats av
Arts and Crafts-rörelsen som uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning.
Carl Larsson och hans konstnärshem var företrädare för rörelsen i Sverige. Tjolöholms Slott och parkanläggningen på säteriet Adelsnäs är två andra exempel i samma anda.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

– Det är svårt att få en nyskapad trädgård att se 100-årig ut men vi har god hjälp av det gynnsamma klimatet och de bördiga jordarna, säger Maria.

Det finns flera gröna rum i trädgården som exempelvis The Cottage garden där alla färger får mötas och där allt är lite rufsigt, The kitchen
garden med frodiga grönsaker och två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Läs mer på

www.svabesholm.se  

www.denengelskatradgarden.se

Mer trädgårdsinspiration

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.