Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Ny besöksträdgård på Österlen

Av Helena Nimbratt
En prunkande engelsk besöksträdgård till bredden fylld av färger och former. Svabesholms kungsgård har berikats med 3 000 kvadratmeter trädgårdsinspiration som invigdes i maj.

Forna tiders kungar och hov flackade ständigt runt mellan sina slott och kungsgårdar. Svabesholm är en av Skånes 13 kungsgårdar och ligger högt beläget på Österlen intill Stenshuvuds nationalpark som en gång tillhörde gårdens ägor.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Gårdens senaste tillskott är en 3 000 kvadratmeter stor engelsk besöksträdgård fylld av träd, buskar, färgstämda blommande perennrabatter och doftande Austinrosor.

– Ytterligare en besöksträdgård att hämta inspiration ur finns nu på Skånes östra sida och en kungsgård är den perfekta bäraren av ett sådant besöksmål, menar den nya trädgårdens upphovskvinnor Anette Cato och Maria Nilsson.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

De började anlägga trädgården, som invigs den 16 maj, under våren 2014.

– Varje år reser vi till England för att hämta
inspiration, berättar Anette.

Anette och Maria har främst influerats av
Arts and Crafts-rörelsen som uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning.
Carl Larsson och hans konstnärshem var företrädare för rörelsen i Sverige. Tjolöholms Slott och parkanläggningen på säteriet Adelsnäs är två andra exempel i samma anda.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

– Det är svårt att få en nyskapad trädgård att se 100-årig ut men vi har god hjälp av det gynnsamma klimatet och de bördiga jordarna, säger Maria.

Det finns flera gröna rum i trädgården som exempelvis The Cottage garden där alla färger får mötas och där allt är lite rufsigt, The kitchen
garden med frodiga grönsaker och två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Läs mer på

www.svabesholm.se  

www.denengelskatradgarden.se

Mer trädgårdsinspiration

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.