En prunkande engelsk besöksträdgård till bredden fylld av färger och former. Svabesholms kungsgård har berikats med 3 000 kvadratmeter trädgårdsinspiration som invigs i maj.

En prunkande engelsk besöksträdgård till bredden fylld av färger och former. Svabesholms kungsgård har berikats med 3 000 kvadratmeter trädgårdsinspiration som invigdes i maj.

Forna tiders kungar och hov flackade ständigt runt mellan sina slott och kungsgårdar. Svabesholm är en av Skånes 13 kungsgårdar och ligger högt beläget på Österlen intill Stenshuvuds nationalpark som en gång tillhörde gårdens ägor.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Gårdens senaste tillskott är en 3 000 kvadratmeter stor engelsk besöksträdgård fylld av träd, buskar, färgstämda blommande perennrabatter och doftande Austinrosor.

– Ytterligare en besöksträdgård att hämta inspiration ur finns nu på Skånes östra sida och en kungsgård är den perfekta bäraren av ett sådant besöksmål, menar den nya trädgårdens upphovskvinnor Anette Cato och Maria Nilsson.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

De började anlägga trädgården, som invigs den 16 maj, under våren 2014.

– Varje år reser vi till England för att hämta
inspiration, berättar Anette.

Anette och Maria har främst influerats av
Arts and Crafts-rörelsen som uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning.
Carl Larsson och hans konstnärshem var företrädare för rörelsen i Sverige. Tjolöholms Slott och parkanläggningen på säteriet Adelsnäs är två andra exempel i samma anda.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

– Det är svårt att få en nyskapad trädgård att se 100-årig ut men vi har god hjälp av det gynnsamma klimatet och de bördiga jordarna, säger Maria.

Det finns flera gröna rum i trädgården som exempelvis The Cottage garden där alla färger får mötas och där allt är lite rufsigt, The kitchen
garden med frodiga grönsaker och två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Läs mer på

www.svabesholm.se  

www.denengelskatradgarden.se

Mer trädgårdsinspiration

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

NUVARANDE Ny besöksträdgård på Österlen
NÄSTA Upplev ett äkta tornerspel i helgen