Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Svabesholms mangårdsbyggnad uppfördes 1902, efter en brand, och är en i raden av fina herrskapshus som byggdes i trakten vid denna tid.

Ny besöksträdgård på Österlen

Av Helena Nimbratt
En prunkande engelsk besöksträdgård till bredden fylld av färger och former. Svabesholms kungsgård har berikats med 3 000 kvadratmeter trädgårdsinspiration som invigdes i maj.

Forna tiders kungar och hov flackade ständigt runt mellan sina slott och kungsgårdar. Svabesholm är en av Skånes 13 kungsgårdar och ligger högt beläget på Österlen intill Stenshuvuds nationalpark som en gång tillhörde gårdens ägor.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Rosa stäppsalvia, Rose Queen.

Gårdens senaste tillskott är en 3 000 kvadratmeter stor engelsk besöksträdgård fylld av träd, buskar, färgstämda blommande perennrabatter och doftande Austinrosor.

– Ytterligare en besöksträdgård att hämta inspiration ur finns nu på Skånes östra sida och en kungsgård är den perfekta bäraren av ett sådant besöksmål, menar den nya trädgårdens upphovskvinnor Anette Cato och Maria Nilsson.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

Engelska trädgården omfattar ca 3000 kvm.

De började anlägga trädgården, som invigs den 16 maj, under våren 2014.

– Varje år reser vi till England för att hämta
inspiration, berättar Anette.

Anette och Maria har främst influerats av
Arts and Crafts-rörelsen som uppstod som en konstriktning i Storbritannien under slutet av 1800-talet och hade mycket stort inflytande på hantverk, arkitektur, trädgårdskonst och inredning.
Carl Larsson och hans konstnärshem var företrädare för rörelsen i Sverige. Tjolöholms Slott och parkanläggningen på säteriet Adelsnäs är två andra exempel i samma anda.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Det finns två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

– Det är svårt att få en nyskapad trädgård att se 100-årig ut men vi har god hjälp av det gynnsamma klimatet och de bördiga jordarna, säger Maria.

Det finns flera gröna rum i trädgården som exempelvis The Cottage garden där alla färger får mötas och där allt är lite rufsigt, The kitchen
garden med frodiga grönsaker och två rosrum med ett 50-tal olika sorter doftrosor.

Läs mer på

www.svabesholm.se  

www.denengelskatradgarden.se

Mer trädgårdsinspiration

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.