I kväll lär det bli fullsatt på Dramaten.

I kväll lär det bli fullsatt på Dramaten.

Ny premiär på Dramaten!

Av Petra Lindell Foto: Roger Stenberg/Dramaten
I kväll, den 26 mars, är det premiär för Lars Noréns Och ge oss skuggorna  i regi av Vibeke Bjelke på Dramaten. I rollerna ser vi Thomas Hanzon, Örjan Ramberg, Lena Endre och Erik Ehn.

Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O’Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten. Även den fick sin urpremiär på Dramaten, 1991.

Thomas Hanzon, Örjan Ramberg, Lena Endre och Erik Ehn.

Thomas Hanzon, Örjan Ramberg, Lena Endre och Erik Ehn.

Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O’Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik.

Regissören Vibeke Bjelke har ett speciellt förhållande till Lars Noréns dramatik och har tidigare regisserat en rad av hans pjäser, varav flera urpremiärer. Hon hyllades för sin uppsättning av Lars Noréns Som löven i Vallombrosa på Dramaten 2013 och är säsongen 2014-2015 aktuell med Tjechovs Måsen.

– Jag har satt upp mycket Norén tidigare men aldrig Och ge oss skuggorna. Jag har velat göra den i över 20 år, men inte hur som helst och med vem som helst. Med den här ensemblen var det bara att tacka ja, säger regissören Vibeke Bjelke.

I rollerna ser vi: Örjan Ramberg och Lena Endre som Eugene O´Neill och hans hustru Carlotta och Thomas Hanzon och Erik Ehn som O´Neills söner.

För mer info och biljetter: www.dramaten.se

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.