Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Kjell Andersson Lagergren
Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Här möter man inte bara klassiska gnistrande vita marmorskulpturer och glänsande bronser utan även modernistiska reliefer och samtida tredimensionella objekt som leker med både material och form. Fokus är på konstformens stora mångsidighet och dess speciella förmåga att visuellt berika rummet.

Utställningen samlar noggrant utvalda konstverk av närmare 20 svenska konstnärer som arbetat med skulptur. Här möter Johan Niklas Byströms Kvinnobyst i klassisk stil Carl Milles expressiva Ung älg i brons. Lika uttrycksfullt är Christian Berghs porträtt av Gustaf V som står i dynamisk kontrast till Gert Marcus välbalanserade väggkomposition Noir.

Bland de utställda skulptörerna återfinns betydelsefulla namn som Per Hasselberg, Tore Strindberg, Carl Eldh, Zandra Ahl, Oskar Korsàr och många fler som bidrar till en bred och spännande presentation av skulptur som konstform.

Plats: Birger Jarlsgatan 14 i Stockholm.

Tid: 4–24 februari. Måndag–fredag kl 10–18, lördag kl 12–16.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.