Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Pihls prästgård ger inspiration

Av Helena Nordenberg Foto Anne Nyblaeus
Känsloladdade landskap och finstämda stilleben lockar fram minnen och förnimmelser ur en inre bildvärld. Det är den sörmländska prästgården från 1600-talet som tjänar som konstnären Ove Pihls inspirationskälla.

 

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

 

En hummer vilar brandröd mot en sammetssvart fond. Vita liljor avtecknar sig självlysande mot den mörka bakgrunden. Det vilar något gåtfullt över Ove Pihls oljemålningar, både vad gäller hans mästerligt genomförda stilleben och de mäktiga naturmotiven, med sina låga horisonter och bolmande molnformationer.

Landskapen blir en bärare av känslolägen och hågkomster, så att det yttre motivet till sist saknar betydelse.

OVE3

Konstnären själv håller med om att det nog ligger en hel del i att det finns en gåtfull spänning som gör att hans verk drar blickarna till sig.

    – I motiven speglas människors längtan. Det är det som jag tror griper tag i folk, berör dem, säger Ove Pihl vars måleri med tiden blivit alltmer symbolistiskt färgat.

 Senare i år ställer han ut på på galleri Pierre & Peter i Stockholm. Efter att ha ägnat större delen av sin kreativa kraft åt en framgångsrik karriär inom reklambranschen och som bokförläggare, fick han äntligen mera tid för måleriet. Det skedde i samband med att han och hustrun Birgitta för tio år sedan köpte Husby prästgård utanför Nyköping i Sörmland. Det var ”en händelse som förändrade våra liv”, berättar Ove Pihl. Bara att få ynnesten att vistas i det sörmländska landskapet betyder mycket för hans skapande.

 – Jag har alltid fascinerats av landskapsmåleri. 1600-talsmåleriet med sin mörka grund, 1800-talets naturalistiska känsla….kanske beror det på att en längtan efter landskapen kryper inunder skinnet på en gammal stadsbo som jag, säger han.

 

I senaste numret av Gods & Gårdar kan du läsa mer om konstnären Ove Pihl.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.