Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Pihls prästgård ger inspiration

Av Helena Nordenberg Foto Anne Nyblaeus
Känsloladdade landskap och finstämda stilleben lockar fram minnen och förnimmelser ur en inre bildvärld. Det är den sörmländska prästgården från 1600-talet som tjänar som konstnären Ove Pihls inspirationskälla.

 

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

 

En hummer vilar brandröd mot en sammetssvart fond. Vita liljor avtecknar sig självlysande mot den mörka bakgrunden. Det vilar något gåtfullt över Ove Pihls oljemålningar, både vad gäller hans mästerligt genomförda stilleben och de mäktiga naturmotiven, med sina låga horisonter och bolmande molnformationer.

Landskapen blir en bärare av känslolägen och hågkomster, så att det yttre motivet till sist saknar betydelse.

OVE3

Konstnären själv håller med om att det nog ligger en hel del i att det finns en gåtfull spänning som gör att hans verk drar blickarna till sig.

    – I motiven speglas människors längtan. Det är det som jag tror griper tag i folk, berör dem, säger Ove Pihl vars måleri med tiden blivit alltmer symbolistiskt färgat.

 Senare i år ställer han ut på på galleri Pierre & Peter i Stockholm. Efter att ha ägnat större delen av sin kreativa kraft åt en framgångsrik karriär inom reklambranschen och som bokförläggare, fick han äntligen mera tid för måleriet. Det skedde i samband med att han och hustrun Birgitta för tio år sedan köpte Husby prästgård utanför Nyköping i Sörmland. Det var ”en händelse som förändrade våra liv”, berättar Ove Pihl. Bara att få ynnesten att vistas i det sörmländska landskapet betyder mycket för hans skapande.

 – Jag har alltid fascinerats av landskapsmåleri. 1600-talsmåleriet med sin mörka grund, 1800-talets naturalistiska känsla….kanske beror det på att en längtan efter landskapen kryper inunder skinnet på en gammal stadsbo som jag, säger han.

 

I senaste numret av Gods & Gårdar kan du läsa mer om konstnären Ove Pihl.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.