Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Den sörmländska prästgården från 1600-talet tjänar både som hem och inspirationskälla för Ove Pihl.

Pihls prästgård ger inspiration

Av Helena Nordenberg Foto Anne Nyblaeus
Känsloladdade landskap och finstämda stilleben lockar fram minnen och förnimmelser ur en inre bildvärld. Det är den sörmländska prästgården från 1600-talet som tjänar som konstnären Ove Pihls inspirationskälla.

 

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

 

En hummer vilar brandröd mot en sammetssvart fond. Vita liljor avtecknar sig självlysande mot den mörka bakgrunden. Det vilar något gåtfullt över Ove Pihls oljemålningar, både vad gäller hans mästerligt genomförda stilleben och de mäktiga naturmotiven, med sina låga horisonter och bolmande molnformationer.

Landskapen blir en bärare av känslolägen och hågkomster, så att det yttre motivet till sist saknar betydelse.

OVE3

Konstnären själv håller med om att det nog ligger en hel del i att det finns en gåtfull spänning som gör att hans verk drar blickarna till sig.

    – I motiven speglas människors längtan. Det är det som jag tror griper tag i folk, berör dem, säger Ove Pihl vars måleri med tiden blivit alltmer symbolistiskt färgat.

 Senare i år ställer han ut på på galleri Pierre & Peter i Stockholm. Efter att ha ägnat större delen av sin kreativa kraft åt en framgångsrik karriär inom reklambranschen och som bokförläggare, fick han äntligen mera tid för måleriet. Det skedde i samband med att han och hustrun Birgitta för tio år sedan köpte Husby prästgård utanför Nyköping i Sörmland. Det var ”en händelse som förändrade våra liv”, berättar Ove Pihl. Bara att få ynnesten att vistas i det sörmländska landskapet betyder mycket för hans skapande.

 – Jag har alltid fascinerats av landskapsmåleri. 1600-talsmåleriet med sin mörka grund, 1800-talets naturalistiska känsla….kanske beror det på att en längtan efter landskapen kryper inunder skinnet på en gammal stadsbo som jag, säger han.

 

I senaste numret av Gods & Gårdar kan du läsa mer om konstnären Ove Pihl.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.