Känsloladdade landskap och finstämda stilleben lockar fram minnen och förnimmelser ur en inre bildvärld. Det är i den sörmländska prästgården från 1600-talet som tjänar som konstnären Ove Pihls inspirationskälla.

Känsloladdade landskap och finstämda stilleben lockar fram minnen och förnimmelser ur en inre bildvärld. Det är den sörmländska prästgården från 1600-talet som tjänar som konstnären Ove Pihls inspirationskälla.

 

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

Pihls konst går rakt in i hjärtat.

 

En hummer vilar brandröd mot en sammetssvart fond. Vita liljor avtecknar sig självlysande mot den mörka bakgrunden. Det vilar något gåtfullt över Ove Pihls oljemålningar, både vad gäller hans mästerligt genomförda stilleben och de mäktiga naturmotiven, med sina låga horisonter och bolmande molnformationer.

Landskapen blir en bärare av känslolägen och hågkomster, så att det yttre motivet till sist saknar betydelse.

OVE3

Konstnären själv håller med om att det nog ligger en hel del i att det finns en gåtfull spänning som gör att hans verk drar blickarna till sig.

    – I motiven speglas människors längtan. Det är det som jag tror griper tag i folk, berör dem, säger Ove Pihl vars måleri med tiden blivit alltmer symbolistiskt färgat.

 Senare i år ställer han ut på på galleri Pierre & Peter i Stockholm. Efter att ha ägnat större delen av sin kreativa kraft åt en framgångsrik karriär inom reklambranschen och som bokförläggare, fick han äntligen mera tid för måleriet. Det skedde i samband med att han och hustrun Birgitta för tio år sedan köpte Husby prästgård utanför Nyköping i Sörmland. Det var ”en händelse som förändrade våra liv”, berättar Ove Pihl. Bara att få ynnesten att vistas i det sörmländska landskapet betyder mycket för hans skapande.

 – Jag har alltid fascinerats av landskapsmåleri. 1600-talsmåleriet med sin mörka grund, 1800-talets naturalistiska känsla….kanske beror det på att en längtan efter landskapen kryper inunder skinnet på en gammal stadsbo som jag, säger han.

 

I senaste numret av Gods & Gårdar kan du läsa mer om konstnären Ove Pihl.

NUVARANDE Pihls prästgård ger inspiration
NÄSTA Se Tsarens timrade stuga