Brukshunden Vargen vilar framför den nyinköpta Rolls-Royce Phantom.

Brukshunden Vargen vilar framför den nyinköpta Rolls-Royce Phantom.

Praktfull bilsamling på Fulltofta slott

Text & foto Claes Nilsson
Slottsägaren Anders Jarlskog värderar sitt motorintresse högt. En noga utvald samling
kompletterar slottsherrens ägor och livsstil.

Ägarna till vackra Fulltofta, Anders Jarlskog och hans hustru Sanna H Jarlskog, är riktiga bilfantaster. På slottet finns en noga utvald samling.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens.

– De här bilarna skänker harmoni när de slingrar sig fram på småvägarna, förklarar Anders. Det är kärlek. Det är doften av nyutslagen raps. Det är kvittrande fåglar i en lövskog. Det är något som gör att du orkar med det som är tråkigt och jobbigt i vardagen.

Den nyinköpta Rolls-Roycen har kunglig proveniens

Den nyinköpta Rolls-Roycen har kunglig proveniens

Anders bilintresse väcktes av en nära släkting som förde in honom på Ferraribanan på 1990-talet. Idag har han tre stycken i garaget. Utöver den moderna Ferrari 458 Spider står här också en vass 360 Challenge Stradale från 2002. Båda i den typiska gula färgen Giallo Modena som har fått sitt namn efter grundaren Enzo Ferraris födelseort. Det är dessutom Anders absoluta favoritfärg. Han föredrar den framför den mer ordinära röda kulören Rosso Corsa. I garaget finns även en Ferrari 599 GTB, en kraftfull grand tourer av rang.

För Anders Jarlskog, på det vackra Fulltofta, är slottets bilsamling en källa till glädje och harmoni.

För Anders Jarlskog, på det vackra Fulltofta, är slottets bilsamling en källa till glädje och harmoni.

Fastän Ferrari ligger paret oerhört varmt om hjärtat är en kanske lite otippad bil deras vardagsfavorit, nämligen en Fiat 500, av vilken de har två stycken. Anders förklarar:

– Den är praktisk, enkel och lätt att parkera. Den är både täckt och en cabriolet.

Fiat 600 Abarth från 1956. En tävlingsbil som ligger tvåa i Historic Racing-serien, styrd av legendaren Staffan Borgström.

Fiat 600 Abarth från 1956. En tävlingsbil som ligger tvåa i Historic Racing-serien, styrd av legendaren Staffan Borgström.

En elegant safirblå Bentley Continental GTC finns också i garaget och den får rulla lite mer än Ferrarin. Även den en cabriolet fast med plats för fyra. Utrustad för stor komfort  med utsökt beige inredning i läder och med en resursstark W12-motor.

Slottets garage rymmer fem bilar och är prytt med italienska klinker och bilkonst.  I förgrunden en Ferrari 458 Spider i färgen Giallo Modena.

Slottets garage rymmer fem bilar och är prytt med italienska klinker och bilkonst.
I förgrunden en Ferrari 458 Spider i färgen Giallo Modena.

– Den är jättehärlig, berättar Sanna leende. När vi har varit på väg till vänner har det ibland hänt att vi kommit en halvtimme för sent på grund av att vi valt att ta småvägar och fälla taket. För det är ju så mysigt att njuta av naturen under sommarhalvåret. Det är inte enbart farten, det är hela upplevelsen som räknas.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens. Det här är en bil som tidigare tjänstgjort åt HKH drottning Elizabeth II och som nu står till förfogande för lyckliga bröllopspar som väljer att fira sin stora dag på slottet.

Fulltofta_2014-043 Fulltofta_2014-042

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.