Brukshunden Vargen vilar framför den nyinköpta Rolls-Royce Phantom.

Brukshunden Vargen vilar framför den nyinköpta Rolls-Royce Phantom.

Praktfull bilsamling på Fulltofta slott

Text & foto Claes Nilsson
Slottsägaren Anders Jarlskog värderar sitt motorintresse högt. En noga utvald samling
kompletterar slottsherrens ägor och livsstil.

Ägarna till vackra Fulltofta, Anders Jarlskog och hans hustru Sanna H Jarlskog, är riktiga bilfantaster. På slottet finns en noga utvald samling.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens.

– De här bilarna skänker harmoni när de slingrar sig fram på småvägarna, förklarar Anders. Det är kärlek. Det är doften av nyutslagen raps. Det är kvittrande fåglar i en lövskog. Det är något som gör att du orkar med det som är tråkigt och jobbigt i vardagen.

Den nyinköpta Rolls-Roycen har kunglig proveniens

Den nyinköpta Rolls-Roycen har kunglig proveniens

Anders bilintresse väcktes av en nära släkting som förde in honom på Ferraribanan på 1990-talet. Idag har han tre stycken i garaget. Utöver den moderna Ferrari 458 Spider står här också en vass 360 Challenge Stradale från 2002. Båda i den typiska gula färgen Giallo Modena som har fått sitt namn efter grundaren Enzo Ferraris födelseort. Det är dessutom Anders absoluta favoritfärg. Han föredrar den framför den mer ordinära röda kulören Rosso Corsa. I garaget finns även en Ferrari 599 GTB, en kraftfull grand tourer av rang.

För Anders Jarlskog, på det vackra Fulltofta, är slottets bilsamling en källa till glädje och harmoni.

För Anders Jarlskog, på det vackra Fulltofta, är slottets bilsamling en källa till glädje och harmoni.

Fastän Ferrari ligger paret oerhört varmt om hjärtat är en kanske lite otippad bil deras vardagsfavorit, nämligen en Fiat 500, av vilken de har två stycken. Anders förklarar:

– Den är praktisk, enkel och lätt att parkera. Den är både täckt och en cabriolet.

Fiat 600 Abarth från 1956. En tävlingsbil som ligger tvåa i Historic Racing-serien, styrd av legendaren Staffan Borgström.

Fiat 600 Abarth från 1956. En tävlingsbil som ligger tvåa i Historic Racing-serien, styrd av legendaren Staffan Borgström.

En elegant safirblå Bentley Continental GTC finns också i garaget och den får rulla lite mer än Ferrarin. Även den en cabriolet fast med plats för fyra. Utrustad för stor komfort  med utsökt beige inredning i läder och med en resursstark W12-motor.

Slottets garage rymmer fem bilar och är prytt med italienska klinker och bilkonst.  I förgrunden en Ferrari 458 Spider i färgen Giallo Modena.

Slottets garage rymmer fem bilar och är prytt med italienska klinker och bilkonst.
I förgrunden en Ferrari 458 Spider i färgen Giallo Modena.

– Den är jättehärlig, berättar Sanna leende. När vi har varit på väg till vänner har det ibland hänt att vi kommit en halvtimme för sent på grund av att vi valt att ta småvägar och fälla taket. För det är ju så mysigt att njuta av naturen under sommarhalvåret. Det är inte enbart farten, det är hela upplevelsen som räknas.

Slottets Rolls-Royce Phantom är ny. Sex meter högklassigt, brittiskt fordonshantverk med styrkt proveniens. Det här är en bil som tidigare tjänstgjort åt HKH drottning Elizabeth II och som nu står till förfogande för lyckliga bröllopspar som väljer att fira sin stora dag på slottet.

Fulltofta_2014-043 Fulltofta_2014-042

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.