Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Rembrandt på resa

Av Jonas Dahl
När Nationalmuseum i Stockholm har stängt för renovering är det lätt att undra vad som händer med konstverken. Gods & Gårdar har följt ett av verken som är på resa i Europa.

Samtidigt i London: RENÄSSANS FÖR RENÄSSANSEN.

Den 196 x 309 centimeter stora målningen Batavernas trohetsed till Claudius Civilis utförd av Rembrandt 1661–1662 och tänkt för Amsterdams rådhus är ett av toppnumren på Nationalmuseum. Målningen ägs egentligen av Konstakademien men är tills vidare deponerad på Nationalmuseum. Eftersom museet har stängt skulle man kunna tro att målningen hänger och dammar i ett magasin eller ligger inlindad i bubbelplast på en vind. Så är det givetvis inte.

Just nu pågår utställningen Rembrandt: The Late Works på National Gallery i London. Åter får Batavernas trohetsed möta publiken men denna gång för första gången i Storbritannien.

I somras har Batavernas trohetsed varit på Rijksmuseum i Amsterdam där målningen hängt i museets storslagna Eregalerij, den stora mittsalen med måleri från holländsk guldålder där även den berömda Nattvakten eller Kapten Frans Banning Cocqs skyttekompani hänger.

Utställningen Rembrandt: The Late works pågår fram till den 18 januari, 2015.

Läs mer om utställningen REMBRANDT: THE LATE WORKS.

Mer aktuellt från NATIONALMUSEUM, se här.

Se mer från RIJKSMUSEUM i Amsterdam.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.