Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Rembrandt på resa

Av Jonas Dahl
När Nationalmuseum i Stockholm har stängt för renovering är det lätt att undra vad som händer med konstverken. Gods & Gårdar har följt ett av verken som är på resa i Europa.

Samtidigt i London: RENÄSSANS FÖR RENÄSSANSEN.

Den 196 x 309 centimeter stora målningen Batavernas trohetsed till Claudius Civilis utförd av Rembrandt 1661–1662 och tänkt för Amsterdams rådhus är ett av toppnumren på Nationalmuseum. Målningen ägs egentligen av Konstakademien men är tills vidare deponerad på Nationalmuseum. Eftersom museet har stängt skulle man kunna tro att målningen hänger och dammar i ett magasin eller ligger inlindad i bubbelplast på en vind. Så är det givetvis inte.

Just nu pågår utställningen Rembrandt: The Late Works på National Gallery i London. Åter får Batavernas trohetsed möta publiken men denna gång för första gången i Storbritannien.

I somras har Batavernas trohetsed varit på Rijksmuseum i Amsterdam där målningen hängt i museets storslagna Eregalerij, den stora mittsalen med måleri från holländsk guldålder där även den berömda Nattvakten eller Kapten Frans Banning Cocqs skyttekompani hänger.

Utställningen Rembrandt: The Late works pågår fram till den 18 januari, 2015.

Läs mer om utställningen REMBRANDT: THE LATE WORKS.

Mer aktuellt från NATIONALMUSEUM, se här.

Se mer från RIJKSMUSEUM i Amsterdam.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.