Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Batavernas trohetsed till Claudius Civilis, Rembrandt. Deposition från Konstakademien. Foto Google Art Project.

Rembrandt på resa

Av Jonas Dahl
När Nationalmuseum i Stockholm har stängt för renovering är det lätt att undra vad som händer med konstverken. Gods & Gårdar har följt ett av verken som är på resa i Europa.

Samtidigt i London: RENÄSSANS FÖR RENÄSSANSEN.

Den 196 x 309 centimeter stora målningen Batavernas trohetsed till Claudius Civilis utförd av Rembrandt 1661–1662 och tänkt för Amsterdams rådhus är ett av toppnumren på Nationalmuseum. Målningen ägs egentligen av Konstakademien men är tills vidare deponerad på Nationalmuseum. Eftersom museet har stängt skulle man kunna tro att målningen hänger och dammar i ett magasin eller ligger inlindad i bubbelplast på en vind. Så är det givetvis inte.

Just nu pågår utställningen Rembrandt: The Late Works på National Gallery i London. Åter får Batavernas trohetsed möta publiken men denna gång för första gången i Storbritannien.

I somras har Batavernas trohetsed varit på Rijksmuseum i Amsterdam där målningen hängt i museets storslagna Eregalerij, den stora mittsalen med måleri från holländsk guldålder där även den berömda Nattvakten eller Kapten Frans Banning Cocqs skyttekompani hänger.

Utställningen Rembrandt: The Late works pågår fram till den 18 januari, 2015.

Läs mer om utställningen REMBRANDT: THE LATE WORKS.

Mer aktuellt från NATIONALMUSEUM, se här.

Se mer från RIJKSMUSEUM i Amsterdam.

Kommentarer

Kommentera

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.