Läsarresa till Italien med Gods & Gårdar

Res till Italien med Gods & Gårdar!

Av redaktionen
Följ med på en vin- och trädgårdsresa till Toscana! Vi bor och dricker gott hos en av världens främsta vinmakerskor, besöker privata trädgårdar och upplever det bästa av Florens i sällskap med florensbon John Werich. Varmt välkomna!
802A7973_lowres

Gods & Gårdars chefredaktör Erika Funke följer med på resan.

Program för resan Toscanska viner och trädgårdar, 18-23 april:

Dag 1. Florens och världsarvsdalen Val d ́Orcia
Vid ankomst till Florens väntar John Werich på flygplatsen. Vi färdas genom sköna landskap mot den medeltida staden Trequanda, där vi besöker en rustik lunchtrattoria innan vi fortsätter till vår gård Fattoria del Colle (läs vårt reportage från vingården här) Här, hos vinmakerskan Donatelli Cinelli Colombini, tillverkas det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Middagen serveras på gårdens restaurang Osteria Donatella med specialiteter från området.

Donatella_09_lowres

Vi bor bekvämt på Brunellovingården Fattoria del Colle – en agriturismo med välrenommerad restaurang och pool.

Dag 2. Privat trädgårdsbesök och vinernas Montalcino
Vi besöker Gabriella Solderas trädgård, en ljuvlig oas skapad under 30 år. Vi vandrar runt med henne och John för att lära oss mer om italiensk trädgårdskonst. Sedan fortsätter vi till Montalcino, Brunellostaden, en rosaskimrande tegelstad. Vi gör en kort stadsvandring och har fri tid för egna äventyr. Vi återvänder till Fattorian, där en informell och trevlig vinprovning väntar före middagen.

poggio_terrass_lowres

Lär dig italiensk trädgårdskonst i privata trädgårdar.

Dag 3. Bosco della Ragnaia, påvens Pienza och toskansk Slow food
Vårt mål idag är ”Ragnaias skog” en av Italiens mest omskrivna trädgårdsparker. En tankeväckande skogsträdgård fylld av konstverk med speciell atmosfär. På fårfarmen Cugusi utanför Montepulciano möter vi sedan familjen som skapar underbara ostar, bland annat landets älskade pecorino. Vi får en lunch med deras ostar och annat gott. Därefter påvestaden Pienza, med tid att strosa runt i denna lilla “idealstad” skapad för påve Pius II. På kvällen en Slow Food-restaurang som ståtar med alla ”Slows” excellenssymboler; snigel, flaska och ost.

Dag 4. Gyllene olivolja – Florens
Med bagaget i bussen bär det av upp mot Chiantibergen som är Toscanas andra vinområde, och till vår ciceron Johns olivgård. Här på Poggio all’Olmo får vi lära oss hur olivoljeproduktion går till och smaka på familjens utsökta olivolja. En intim och familjär lunch dukas upp på terrassen uppe vid deras stenhus från 1600-talet. Nu väntar Florens hjärta, där vi tar in på hotellet Loggiato dei Serviti, i ett palats från 1500-talet. Hotellet ligger ett stenkast från Piazza Duomo och andra sevärdheter.

Donatella_13 2_lowres

Vi njuter av det världsberömda vinet Brunello di Montalcino, det första vinet som fick den högsta klassificeringen DOCG.

Dag 5. Florens palatsskatter och middag i furstlig miljö
Förmiddagen erbjuder fri tid att njuta av staden och dess utbud. På eftermiddagen besöker vi Palazzo Pitti på stadens södra sida, som varit hem åt Florens regenter under många århundraden. Vi ser världsberömd konst och besöker de kungliga våningarna. Sedan väntar en speciell afton på Palazzo Budini Gattai, ett av Florens vackraste privatpalats. Vi promenerar en bit från vårt hotell och njuter en avslutningsdrink med middag i furstlig miljö.

Dag 6. Museo del opera di Duomo samt hemresa
För dig som rest mycket till Florens vill vi fresta med dagens visning av Museo del opera di Duomo. Det helt nyrenoverade muséet om Florens magnifika konstskatt – katedralen, vars storslagna konstsamling har ny och elegant förpackning.
Efter tid till lunch på egen hand reser vi ut till flygplatsen för hemresan via Tyskland.

Exklusivt för Gods & Gårdars läsare!
Pris: 17 990:- (enskilt rum, tillägg: 3 790 kr)

Allt detta ingår i resan:
• Flyg från Stockholm via München till Florens t/r
• Flygavgifter, transporter och entréer enligt program
• Fem nätter med del i dubbelrum
• Fem bufféfrukostar
• Vinprovning i vinkällare
• Tre luncher, varav en med ostprovning och en med olivoljeprovning
• Tre middagar med vin/vatten/espresso
• En middag med avskedsdrink
• Licensierad Florensguide samt svensk ciceron
• Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger i programmet.

För information och bokning: www.favoritresor.se
Tel 08-660 18 00, info@favoritresor.se.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Italien, Läsarresa, Toscana
Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.