MORGAN1

Rokoko möter 1900-tals design i kändisfrisörens våning

Av Anette Mörner och Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
Klassiska antiken och fransk flärd inspirerar kändisfrisören Roger Morgan när han inreder sitt hem. Möbler i rokokostil och detaljer från Svenskt Tenn blandas med 1900-talsdesign i lägenheten i Stockholm.
Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

 

Att komma hem till Roger Morgan, välkänd hårstylist och frisör, är som att kliva in i en charmig våning i Paris där inredningen har en internationell prägel och avspeglar en stark personlighet. Men vi befinner oss i Stockholm, närmare bestämt i en vindsvåning på två rum och kök och en yta som är 70 kvm. Hemmet är trivsamt inrett med antika möbler, franska kandelabrar och gips- och bronsskulpturer. På väggarna hänger måleri med karaktär och flera inramade teckningar. Roger bodde tidigare i en lägenhet på Östermalm men har valt att flytta till stadsdelen Vasastan. Inför flytten passade han på att sälja en hel del av de föremål han hade ärvt, det var saker som inte längre tilltalade honom.
I lägenheten finns flera inbjudande sittmöbler i rokokoform, en dagbädd med kuddar och sagolika tyger. Roger vill fånga en fläkt av svunna tiders prakt men här finns även inslag av modern design. Den klassiska grekiska och romerska stilen återkommer överallt. En del statyetter och skulpturer är kopior av kända Grand Tour-föremål men här finns även inslag av barock-, rokoko- och empirstil.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

 

– Jag har alltid gillat det klassiskt vackra, såväl i hårmode som i mitt hem. Det var så mycket saker i mitt förra hem så jag bestämde mig för att bara inreda med sådant som jag älskar.
Våningen ligger högt upp i en fastighet och ljuset faller vackert in i vardagsrummet som är inrett med textilier i puderrosa nyanser och ljusa toner. Hallens väggar och tak är däremot guldfärgade. I hallen står en blåmålad rokokobyrå som effektfullt bryter av mot de gyllene ytorna.

MORGAN5

I lägenheten finns också en del möbler från Svenskt Tenn, de passar med antik inredning tycker Roger som aldrig impulshandlar utan funderar länge och väl innan han tar beslutet att köpa något.
– En vän hjälpte mig att sälja av alla gamla möbler som jag inte kunde använda, säger han. Efter en framgångsrik försäljning kunde jag investera i stolar och konsthantverk från Svenskt Tenn och exklusiv elektronik. Det är jag väldigt nöjd med.
I dag arbetar Roger på Salong Vita på Nybrogatan i Stockholm, där han tar emot en exklusiv skara kunder.

 

Kommentarer

Kommentera

Tidö slott uppfördes av Axel Oxenstierna åren 1625 till 1641 i stram holländsk renässansstil.

Möt julen på praktfulla Tidö slott

Helgen 2–4 december är det dags för julmässa på Tidö, Sveriges kanske bäst bevarade slott sedan stormaktstiden.

Skoklosters slott bjuder in till julmarknad på innergården första helgen i advent.

Besök Skoklosters slotts julmarknad den 26–27 november

Under helgen fylls Skokloster slotts innergård med marknadsstånd med allt som hör en traditionell julmarknad till – glöggservering, mat, godis och hantverk från lokala tillverkare.

Julstämning på Taxinge Näsby slott i Sörmland.

Besök Sveriges största julmässa på Taxinge Näsby

Den 17 till 20 november pågår Sveriges största julmässa på sörmländska Taxinge slott, där över 130 hantverkare deltar.

Gustav Vasa med sin gemål Margareta, detalj av målning av Johan Gustav Sandberg. Foto: Kungl. Hovstaterna

Spännande föredrag om drottningen vid Gustav Vasas sida

Lördagen den 12 november gästas Gripsholms slott av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som håller föredrag om Vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv.

”Helfvete”, en kuliss från 1780-talet på Drottningholms slottsteater.

Spöken och gastar på Drottningholms slottsteater under höstlovet

Drottningholms slottsteater bjuder på aktiviteter för hela familjen den 31 oktober till den 5 november.