MORGAN1

Rokoko möter 1900-tals design i kändisfrisörens våning

Av Anette Mörner och Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
Klassiska antiken och fransk flärd inspirerar kändisfrisören Roger Morgan när han inreder sitt hem. Möbler i rokokostil och detaljer från Svenskt Tenn blandas med 1900-talsdesign i lägenheten i Stockholm.
Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

 

Att komma hem till Roger Morgan, välkänd hårstylist och frisör, är som att kliva in i en charmig våning i Paris där inredningen har en internationell prägel och avspeglar en stark personlighet. Men vi befinner oss i Stockholm, närmare bestämt i en vindsvåning på två rum och kök och en yta som är 70 kvm. Hemmet är trivsamt inrett med antika möbler, franska kandelabrar och gips- och bronsskulpturer. På väggarna hänger måleri med karaktär och flera inramade teckningar. Roger bodde tidigare i en lägenhet på Östermalm men har valt att flytta till stadsdelen Vasastan. Inför flytten passade han på att sälja en hel del av de föremål han hade ärvt, det var saker som inte längre tilltalade honom.
I lägenheten finns flera inbjudande sittmöbler i rokokoform, en dagbädd med kuddar och sagolika tyger. Roger vill fånga en fläkt av svunna tiders prakt men här finns även inslag av modern design. Den klassiska grekiska och romerska stilen återkommer överallt. En del statyetter och skulpturer är kopior av kända Grand Tour-föremål men här finns även inslag av barock-, rokoko- och empirstil.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

 

– Jag har alltid gillat det klassiskt vackra, såväl i hårmode som i mitt hem. Det var så mycket saker i mitt förra hem så jag bestämde mig för att bara inreda med sådant som jag älskar.
Våningen ligger högt upp i en fastighet och ljuset faller vackert in i vardagsrummet som är inrett med textilier i puderrosa nyanser och ljusa toner. Hallens väggar och tak är däremot guldfärgade. I hallen står en blåmålad rokokobyrå som effektfullt bryter av mot de gyllene ytorna.

MORGAN5

I lägenheten finns också en del möbler från Svenskt Tenn, de passar med antik inredning tycker Roger som aldrig impulshandlar utan funderar länge och väl innan han tar beslutet att köpa något.
– En vän hjälpte mig att sälja av alla gamla möbler som jag inte kunde använda, säger han. Efter en framgångsrik försäljning kunde jag investera i stolar och konsthantverk från Svenskt Tenn och exklusiv elektronik. Det är jag väldigt nöjd med.
I dag arbetar Roger på Salong Vita på Nybrogatan i Stockholm, där han tar emot en exklusiv skara kunder.

 

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.