MORGAN1

Rokoko möter 1900-tals design i kändisfrisörens våning

Av Anette Mörner och Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
Klassiska antiken och fransk flärd inspirerar kändisfrisören Roger Morgan när han inreder sitt hem. Möbler i rokokostil och detaljer från Svenskt Tenn blandas med 1900-talsdesign i lägenheten i Stockholm.
Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

Kuddar med leopardmotiv från H&M Home. Bord från Nordiska Galleriet. Skulpturer föreställande den romerska guden Merkurius och den grekiska guden Ikaros.

 

Att komma hem till Roger Morgan, välkänd hårstylist och frisör, är som att kliva in i en charmig våning i Paris där inredningen har en internationell prägel och avspeglar en stark personlighet. Men vi befinner oss i Stockholm, närmare bestämt i en vindsvåning på två rum och kök och en yta som är 70 kvm. Hemmet är trivsamt inrett med antika möbler, franska kandelabrar och gips- och bronsskulpturer. På väggarna hänger måleri med karaktär och flera inramade teckningar. Roger bodde tidigare i en lägenhet på Östermalm men har valt att flytta till stadsdelen Vasastan. Inför flytten passade han på att sälja en hel del av de föremål han hade ärvt, det var saker som inte längre tilltalade honom.
I lägenheten finns flera inbjudande sittmöbler i rokokoform, en dagbädd med kuddar och sagolika tyger. Roger vill fånga en fläkt av svunna tiders prakt men här finns även inslag av modern design. Den klassiska grekiska och romerska stilen återkommer överallt. En del statyetter och skulpturer är kopior av kända Grand Tour-föremål men här finns även inslag av barock-, rokoko- och empirstil.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

Färgstarka målningar pryder köksväggen. Stolar från Svenskt Tenn.

 

– Jag har alltid gillat det klassiskt vackra, såväl i hårmode som i mitt hem. Det var så mycket saker i mitt förra hem så jag bestämde mig för att bara inreda med sådant som jag älskar.
Våningen ligger högt upp i en fastighet och ljuset faller vackert in i vardagsrummet som är inrett med textilier i puderrosa nyanser och ljusa toner. Hallens väggar och tak är däremot guldfärgade. I hallen står en blåmålad rokokobyrå som effektfullt bryter av mot de gyllene ytorna.

MORGAN5

I lägenheten finns också en del möbler från Svenskt Tenn, de passar med antik inredning tycker Roger som aldrig impulshandlar utan funderar länge och väl innan han tar beslutet att köpa något.
– En vän hjälpte mig att sälja av alla gamla möbler som jag inte kunde använda, säger han. Efter en framgångsrik försäljning kunde jag investera i stolar och konsthantverk från Svenskt Tenn och exklusiv elektronik. Det är jag väldigt nöjd med.
I dag arbetar Roger på Salong Vita på Nybrogatan i Stockholm, där han tar emot en exklusiv skara kunder.

 

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.