Ållonö slott

Ållonö slott

Rosa drömslott till salu!

Av Petra Lindell

 Det rosa slottet har beskrivits som ett av Sveriges bäst bevarade barockslott. Nu är det till salu – för 40 miljoner kronor.

 ASLOTT2

Likt en bakelse i rosa, vitt och grönt finner man Ållonö Slott underskönt beläget i sin park omgärdat av vidsträckta ängar och åkrar med utsikt över Bråvikens vatten i norr, med närhet till Arkösunds vackra skärgård. Slottet har beskrivits som ett av Sveriges bäst bevarade barockslott! Slottet har lugnt, avskilt läge strax på Vikbolandet utanför Norrköping. Njut av slottsparken med sina generösa öppna gräsytor, alléer av höga träd samt vackra planteringar. Följ den belysta grusvägen ned till sjön och betrakta det vackra slottet från norrsidan. Historien är ständigt närvarande när man upplever de olika salarna och rummen i slottet genom alla vackra bevarade detaljer.

ASLOTT3

Förste ägare sägs vara Johan Molteke som sålde vidare kring 1383. På slottet har tidigare familjer som t ex Griphuvud, Oxenstierna, Banér och Hamilton m fl. bott. Slottet har anor från 1500-talet men uppfördes ca 1670-75 av riksrådet friherre Gustaf Kurck efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Källarvåningen tros vara från 1584. Slottet brann 1719, byggdes senare upp igen 1740, och renoverades till nuvarande utseende runt 1905 av Carl Gustaf Flach och hans hustru Pauline Bancroft efter skisser från 1690-talet. Slottet hade då stått obebott under slutet av 1800-talet och var riktigt nedgånget. Pauline bodde på slottet ända fram till 1966. Slottet har idag två våningar samt hel inredd källare. Ållonö var länge ett storgods och skogsmarkerna sträckte sig ett tag t.o.m. över till andra sidan Bråviken till Kolmården. På 80-talet skiljdes slottet från säteriet som idag äger och driver gården med åkermark intilliggande till slottsparken.

 ASLOTT4


Säljaren är i konkurs och försäljningen företräds av konkursförvaltaren som genomför försäljningen med bistånd av fastighetsmäklaren Lisa Svanlund Barkestam Skeppsholmen Sotheby´s. Vi vill poängtera att samtliga uppgifter uppgivna i objektsbeskrivningen skall tas med viss försiktighet då de härrör från tidigare boende. Slottet visas efter överenskommelse.

ASLOTT5

Byggnaden är fylld av historiska detaljer med originaltapeter, golv och innerdörrar mm, nytt stilrent kök från Clive Christian. Slottet har många bevarade kakelugnar, vissa med helt nya insatser, och vackra öppna spisar med spiselkransar i både sten och trä. Det finns vackra gamla stengolv och furugolv samt parkettgolv vilka är renoverade.

För mer info: http://www.skeppsholmen.se/sv/object/index/allono-slott-489891/

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.