Ållonö slott

Ållonö slott

Rosa drömslott till salu!

Av Petra Lindell

 Det rosa slottet har beskrivits som ett av Sveriges bäst bevarade barockslott. Nu är det till salu – för 40 miljoner kronor.

 ASLOTT2

Likt en bakelse i rosa, vitt och grönt finner man Ållonö Slott underskönt beläget i sin park omgärdat av vidsträckta ängar och åkrar med utsikt över Bråvikens vatten i norr, med närhet till Arkösunds vackra skärgård. Slottet har beskrivits som ett av Sveriges bäst bevarade barockslott! Slottet har lugnt, avskilt läge strax på Vikbolandet utanför Norrköping. Njut av slottsparken med sina generösa öppna gräsytor, alléer av höga träd samt vackra planteringar. Följ den belysta grusvägen ned till sjön och betrakta det vackra slottet från norrsidan. Historien är ständigt närvarande när man upplever de olika salarna och rummen i slottet genom alla vackra bevarade detaljer.

ASLOTT3

Förste ägare sägs vara Johan Molteke som sålde vidare kring 1383. På slottet har tidigare familjer som t ex Griphuvud, Oxenstierna, Banér och Hamilton m fl. bott. Slottet har anor från 1500-talet men uppfördes ca 1670-75 av riksrådet friherre Gustaf Kurck efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Källarvåningen tros vara från 1584. Slottet brann 1719, byggdes senare upp igen 1740, och renoverades till nuvarande utseende runt 1905 av Carl Gustaf Flach och hans hustru Pauline Bancroft efter skisser från 1690-talet. Slottet hade då stått obebott under slutet av 1800-talet och var riktigt nedgånget. Pauline bodde på slottet ända fram till 1966. Slottet har idag två våningar samt hel inredd källare. Ållonö var länge ett storgods och skogsmarkerna sträckte sig ett tag t.o.m. över till andra sidan Bråviken till Kolmården. På 80-talet skiljdes slottet från säteriet som idag äger och driver gården med åkermark intilliggande till slottsparken.

 ASLOTT4


Säljaren är i konkurs och försäljningen företräds av konkursförvaltaren som genomför försäljningen med bistånd av fastighetsmäklaren Lisa Svanlund Barkestam Skeppsholmen Sotheby´s. Vi vill poängtera att samtliga uppgifter uppgivna i objektsbeskrivningen skall tas med viss försiktighet då de härrör från tidigare boende. Slottet visas efter överenskommelse.

ASLOTT5

Byggnaden är fylld av historiska detaljer med originaltapeter, golv och innerdörrar mm, nytt stilrent kök från Clive Christian. Slottet har många bevarade kakelugnar, vissa med helt nya insatser, och vackra öppna spisar med spiselkransar i både sten och trä. Det finns vackra gamla stengolv och furugolv samt parkettgolv vilka är renoverade.

För mer info: http://www.skeppsholmen.se/sv/object/index/allono-slott-489891/

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.