Marie Klingspor på Hellekis tycker om att safta och sylta.

Marie Klingspor på Hellekis tycker om att safta och sylta.

Så gör du herrgårdssaft

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Skafferiet på Hellekis är alltid fullt av flaskor och burkar med läckert innehåll. Marie Klingspor vet hur man behåller sommarens alla smaker. Här är hennes goda saft och marmelad.

HERRGÅRDENS BÄRSAFT
6 liter valfria bär
1,5–2 dl vatten beroende på vilka bär du väljer. Bär med lite pektin, som jordgubbar och hallon, behöver den mindre mängden vatten, medan bär med mer pektin – t ex krusbär, vinbär och blåbär – behöver mer vatten.
6 dl socker / liter avrunnen saft 1 krm bensoat / liter avrunnen saft

Så här gör du:
1. Lägg bären i en kastrull. Häll över vattnet och koka i cirka 10 minuter. Rör då och då så att bären krossas och ger ifrån sig sin saft.
2. Häll bärmassan i en silduk och låt saften självrinna i cirka 30 minuter.
3. Mät saften med ett litermått och häll tillbaka den i den väl ursköljda grytan. Låt koka upp, rör i rätt mängd socker och koka upp igen.
4. Ta grytan från värmen och rör ut bensoat i lite av saften. Blanda sedan med resten av saften.
5. Häll upp saften i väl rengjorda och varma flaskor. Fyll ända upp och tillslut genast.

 

Vackra Hellekis.

Vackra Hellekis.

MULLBÄRSMARMELAD
2 liter mullbär
6 dl syltsocker med pektin

Så här gör du:
1. Rensa bären.
2. Varva bär och socker i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Låt stå utan värme i en timme, så att bären saftar sig.
3. Koka långsamt under lock i 10 minuter. Ta bort eventuellt skum med en hålslev.
4. Häll upp på rena varma burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.

 

Tid att njuta av det goda.

Tid att njuta av det goda.

 

Kommentarer

Kommentera

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.