Marie Klingspor på Hellekis tycker om att safta och sylta.

Marie Klingspor på Hellekis tycker om att safta och sylta.

Så gör du herrgårdssaft

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Skafferiet på Hellekis är alltid fullt av flaskor och burkar med läckert innehåll. Marie Klingspor vet hur man behåller sommarens alla smaker. Här är hennes goda saft och marmelad.

HERRGÅRDENS BÄRSAFT
6 liter valfria bär
1,5–2 dl vatten beroende på vilka bär du väljer. Bär med lite pektin, som jordgubbar och hallon, behöver den mindre mängden vatten, medan bär med mer pektin – t ex krusbär, vinbär och blåbär – behöver mer vatten.
6 dl socker / liter avrunnen saft 1 krm bensoat / liter avrunnen saft

Så här gör du:
1. Lägg bären i en kastrull. Häll över vattnet och koka i cirka 10 minuter. Rör då och då så att bären krossas och ger ifrån sig sin saft.
2. Häll bärmassan i en silduk och låt saften självrinna i cirka 30 minuter.
3. Mät saften med ett litermått och häll tillbaka den i den väl ursköljda grytan. Låt koka upp, rör i rätt mängd socker och koka upp igen.
4. Ta grytan från värmen och rör ut bensoat i lite av saften. Blanda sedan med resten av saften.
5. Häll upp saften i väl rengjorda och varma flaskor. Fyll ända upp och tillslut genast.

 

Vackra Hellekis.

Vackra Hellekis.

MULLBÄRSMARMELAD
2 liter mullbär
6 dl syltsocker med pektin

Så här gör du:
1. Rensa bären.
2. Varva bär och socker i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Låt stå utan värme i en timme, så att bären saftar sig.
3. Koka långsamt under lock i 10 minuter. Ta bort eventuellt skum med en hålslev.
4. Häll upp på rena varma burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.

 

Tid att njuta av det goda.

Tid att njuta av det goda.

 

Kommentarer

Kommentera

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Prinsessan Eugenies akvarell av Karl XV och Lovisas bröllop vid Kungliga slottet. Foto: Kungl. Hovstaterna

Föredrag på Slottet om kungliga bröllop förr och nu

Kungliga slottets föredragsserie gästas på lördag den 21 januari av författaren Magdalena Ribbing. Hon berättar om kungliga bröllop från flera sekler – om vad som skiljer dem åt och vad som fortfarande förenar dem.

Nominerade till Årets förnyare: C/O Stockholm, magasinet Scandinavian Retro och Modernisten.com.

De kan vinna The Collector’s Award!

Nu är nomineringarna till årets antikpriser klara! Här är de nio samlare, antikhandlare och nydanare som har chansen att ta emot ett pris vid galakvällen på Antikmässan den 16 februari.

Saltkar i silver ur "Tomteservisen". Foto: Kungl. Hovstaterna

I mellandagarna startar tomtejakten på Kungliga slottet

Välkommen till Kungliga slottet under jullovet. Ta med barn och barnbarn på juljakt i slottets gyllene salar.