Skafferiet på Hellekis är alltid fullt av flaskor och burkar med läckert innehåll. Marie Klingspor vet hur man behåller sommarens alla smaker. Här är hennes goda saft och marmelad.

Skafferiet på Hellekis är alltid fullt av flaskor och burkar med läckert innehåll. Marie Klingspor vet hur man behåller sommarens alla smaker. Här är hennes goda saft och marmelad.

HERRGÅRDENS BÄRSAFT
6 liter valfria bär
1,5–2 dl vatten beroende på vilka bär du väljer. Bär med lite pektin, som jordgubbar och hallon, behöver den mindre mängden vatten, medan bär med mer pektin – t ex krusbär, vinbär och blåbär – behöver mer vatten.
6 dl socker / liter avrunnen saft 1 krm bensoat / liter avrunnen saft

Så här gör du:
1. Lägg bären i en kastrull. Häll över vattnet och koka i cirka 10 minuter. Rör då och då så att bären krossas och ger ifrån sig sin saft.
2. Häll bärmassan i en silduk och låt saften självrinna i cirka 30 minuter.
3. Mät saften med ett litermått och häll tillbaka den i den väl ursköljda grytan. Låt koka upp, rör i rätt mängd socker och koka upp igen.
4. Ta grytan från värmen och rör ut bensoat i lite av saften. Blanda sedan med resten av saften.
5. Häll upp saften i väl rengjorda och varma flaskor. Fyll ända upp och tillslut genast.

 

Vackra Hellekis.

Vackra Hellekis.

MULLBÄRSMARMELAD
2 liter mullbär
6 dl syltsocker med pektin

Så här gör du:
1. Rensa bären.
2. Varva bär och socker i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Låt stå utan värme i en timme, så att bären saftar sig.
3. Koka långsamt under lock i 10 minuter. Ta bort eventuellt skum med en hålslev.
4. Häll upp på rena varma burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.

 

Tid att njuta av det goda.

Tid att njuta av det goda.

 

NUVARANDE Så gör du herrgårdssaft
NÄSTA Vintageshopping på Hatfield House