Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Så vårdar du skurgolven!

Av Elisabeth Krogh Foto Athina Strataki Stylist Ann Åhrström
Nu när vårljuset kommer är det dags att ta hand om skurgolven – gamla trägolv som härdats och impregnerats med såpvatten. Doften av nyskurat trä är ett välkommet vårtecken!

Att såpskura gamla trägolv är ett traditionellt sätt att impregnera ytskiktet mot smuts och slitage. Fet såpa i kombination med ljummet vatten och rotborste ger ett hållbart, härdat och på längre sikt ett lättskött golv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv. Här vårdas golven med ”mycket kärlek och lite vatten” säger Birgitta Söderlund och Dina Liljedahl-Zymarikopoulou. De arbetar på Skansens Bygg- och fastighetsavdelning och har lång erfarenhet av att rengöra äldre byggnader.

– Sunt förnuft är bra att ha när man städar gamla hus, säger Birgitta. Använd torra metoder i första hand – och var sparsam med både såpa och vatten när du rengör skurgolven. Nya skurgolv behöver tvättas oftare, gärna en gång i veckan. De äldre trägolven som redan är härdade med såpa behöver bara ett par skurningar om året.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Dina tipsar om att använda kallt eller handljummet vatten. Hetare temperaturer ger gulaktiga golv. Och man ska akta sig för tensider, som finns i många industriella rengöringsmedel. Det är en katastrof för golvet, hävdar hon.

– Äkta linoljesåpa ska det vara, den har rätt fetthalt. Skansen har en egen såpa som är tillverkad just för traditionell rengöring. För att slippa knäskura kan du använda levang – en rotborste på skaft. Ha en trasa till hands för att ta bort överflödig såpa eller vatten.

Birgitta varnar för att använda för mycket vatten eller såpa.

–      Ungefär en deciliter såpa till tio liter vatten är lagom. Är golvet väldigt torrt och flisigt så ta två deciliter såpa till samma mängd vatten i stället. Men det är bättre att vara försiktig i början så att kvist i träet inte lossnar och ger onödiga skador. Och skura längs med brädorna i fibrernas riktning för att inte riva upp flis i onödan.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Så vårstädar du skurgolvet:

  1. Börja med torra metoder; dammsug eller sopa med skyffel.
  2. Mät upp 1–2 deciliter linoljesåpa till 10 liter vatten. Blanda ordentligt.
  3. Skrubba med rotborste på skaft längs med tiljorna. Eftertorka med trasa mot överflödigt vatten eller såpa.
  4. Låt golvet lufttorka. Det tar ungefär en dag.

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.