Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Så vårdar du skurgolven!

Av Elisabeth Krogh Foto Athina Strataki Stylist Ann Åhrström
Nu när vårljuset kommer är det dags att ta hand om skurgolven – gamla trägolv som härdats och impregnerats med såpvatten. Doften av nyskurat trä är ett välkommet vårtecken!

Att såpskura gamla trägolv är ett traditionellt sätt att impregnera ytskiktet mot smuts och slitage. Fet såpa i kombination med ljummet vatten och rotborste ger ett hållbart, härdat och på längre sikt ett lättskött golv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv. Här vårdas golven med ”mycket kärlek och lite vatten” säger Birgitta Söderlund och Dina Liljedahl-Zymarikopoulou. De arbetar på Skansens Bygg- och fastighetsavdelning och har lång erfarenhet av att rengöra äldre byggnader.

– Sunt förnuft är bra att ha när man städar gamla hus, säger Birgitta. Använd torra metoder i första hand – och var sparsam med både såpa och vatten när du rengör skurgolven. Nya skurgolv behöver tvättas oftare, gärna en gång i veckan. De äldre trägolven som redan är härdade med såpa behöver bara ett par skurningar om året.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Dina tipsar om att använda kallt eller handljummet vatten. Hetare temperaturer ger gulaktiga golv. Och man ska akta sig för tensider, som finns i många industriella rengöringsmedel. Det är en katastrof för golvet, hävdar hon.

– Äkta linoljesåpa ska det vara, den har rätt fetthalt. Skansen har en egen såpa som är tillverkad just för traditionell rengöring. För att slippa knäskura kan du använda levang – en rotborste på skaft. Ha en trasa till hands för att ta bort överflödig såpa eller vatten.

Birgitta varnar för att använda för mycket vatten eller såpa.

–      Ungefär en deciliter såpa till tio liter vatten är lagom. Är golvet väldigt torrt och flisigt så ta två deciliter såpa till samma mängd vatten i stället. Men det är bättre att vara försiktig i början så att kvist i träet inte lossnar och ger onödiga skador. Och skura längs med brädorna i fibrernas riktning för att inte riva upp flis i onödan.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Så vårstädar du skurgolvet:

  1. Börja med torra metoder; dammsug eller sopa med skyffel.
  2. Mät upp 1–2 deciliter linoljesåpa till 10 liter vatten. Blanda ordentligt.
  3. Skrubba med rotborste på skaft längs med tiljorna. Eftertorka med trasa mot överflödigt vatten eller såpa.
  4. Låt golvet lufttorka. Det tar ungefär en dag.

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.