Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv.

Så vårdar du skurgolven!

Av Elisabeth Krogh Foto Athina Strataki Stylist Ann Åhrström
Nu när vårljuset kommer är det dags att ta hand om skurgolven – gamla trägolv som härdats och impregnerats med såpvatten. Doften av nyskurat trä är ett välkommet vårtecken!

Att såpskura gamla trägolv är ett traditionellt sätt att impregnera ytskiktet mot smuts och slitage. Fet såpa i kombination med ljummet vatten och rotborste ger ett hållbart, härdat och på längre sikt ett lättskött golv.

Skogaholms herrgård på Skansen har några av Sveriges bäst bevarade skurgolv. Här vårdas golven med ”mycket kärlek och lite vatten” säger Birgitta Söderlund och Dina Liljedahl-Zymarikopoulou. De arbetar på Skansens Bygg- och fastighetsavdelning och har lång erfarenhet av att rengöra äldre byggnader.

– Sunt förnuft är bra att ha när man städar gamla hus, säger Birgitta. Använd torra metoder i första hand – och var sparsam med både såpa och vatten när du rengör skurgolven. Nya skurgolv behöver tvättas oftare, gärna en gång i veckan. De äldre trägolven som redan är härdade med såpa behöver bara ett par skurningar om året.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Borsta i träfibrernas riktning så att golvet inte flisas.

Dina tipsar om att använda kallt eller handljummet vatten. Hetare temperaturer ger gulaktiga golv. Och man ska akta sig för tensider, som finns i många industriella rengöringsmedel. Det är en katastrof för golvet, hävdar hon.

– Äkta linoljesåpa ska det vara, den har rätt fetthalt. Skansen har en egen såpa som är tillverkad just för traditionell rengöring. För att slippa knäskura kan du använda levang – en rotborste på skaft. Ha en trasa till hands för att ta bort överflödig såpa eller vatten.

Birgitta varnar för att använda för mycket vatten eller såpa.

–      Ungefär en deciliter såpa till tio liter vatten är lagom. Är golvet väldigt torrt och flisigt så ta två deciliter såpa till samma mängd vatten i stället. Men det är bättre att vara försiktig i början så att kvist i träet inte lossnar och ger onödiga skador. Och skura längs med brädorna i fibrernas riktning för att inte riva upp flis i onödan.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Förr strödde man gärna enris på golvet för doftens skull.

Så vårstädar du skurgolvet:

  1. Börja med torra metoder; dammsug eller sopa med skyffel.
  2. Mät upp 1–2 deciliter linoljesåpa till 10 liter vatten. Blanda ordentligt.
  3. Skrubba med rotborste på skaft längs med tiljorna. Eftertorka med trasa mot överflödigt vatten eller såpa.
  4. Låt golvet lufttorka. Det tar ungefär en dag.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.