Med tinnar och torn. Franska slottet Chateau des Réaux är ett paradis för den som älskar att bo i historiska miljöer.Hela slottet omges av vallgrav och man når borggården via en vindbrygga.

Med tinnar och torn. Franska slottet Chateau des Réaux är ett paradis för den som älskar att bo i historiska miljöer.Hela slottet omges av vallgrav och man når borggården via en vindbrygga.

Sagolikt semesterslott

Under 1400-talet beboddes Château des Réaux av kungligheter. I dag är det en lantlig tillflyktsort för kulturälskande semesterfirare. Välkommen till ett av Frankrikes härligaste slottshotell!

Vill man uppleva fransk slottsromantik är Chateau des Réaux ett hett tips. Slottet ligger i Chouzé-sur-Loire, i Loiredalen. Den vackra byggnaden och den fantastiska, antikfyllda inredningen ger ett pampigt men ändå varmt och trevligt intryck. Parken som omger huset är som en stor, grön lunga. Här kan slottets gäster strosa runt och njuta av fågelsången och den stillsamma atmosfären. Många kommer hit för att åka runt på slottsvisningar i området och för att besöka dalens populära vingårdar. Men slottet är också ett privat hem.

Inbjudande salong. Golvet i mitten är av  tegel, runtom ligger åttkantiga och fyrkantiga  stenplattor i elfenbensvitt och svart. Barock- spisen från 1600-talet används fortfarande.

Inbjudande salong. Golvet i mitten är av tegel, runtom ligger åttkantiga och fyrkantiga stenplattor i elfenbensvitt och svart. Barockspisen från 1600-talet används fortfarande.

Sedan 1897 har slottet varit i samma familjs ägo. När Florence Goupil de Bouillé tog över valde hon att bo kvar, men samtidigt öppna slottet för allmänheten genom att göra det till ett lyxigt bed & breakfast. Stilmässigt bjuder slottet på en mix av sex seklers olika stilar. Florence har medvetet valt att behålla den eklektiska inriktningen samtidigt som moderna faciliteter har installerats. För den aktiva finns tennisbanor, cyklar, en båt att låna och en uppvärmd pool. För den kulturintresserade lockar arkitekturen och alla historiska föremål, men också ägarinnans moderna konstsamling.

I slottets bottenvåning ligger matsalen. På väggen hänger en samling guldkantade tallrikar med husets vapensköld. För de gäster som som bokar i förväg går det att avnjuta en hemlagad fyrarättersmiddag här.

I slottets bottenvåning ligger matsalen. På väggen hänger en samling guldkantade tallrikar med husets vapensköld. För de gäster som som bokar i förväg går det att avnjuta en hemlagad fyrarättersmiddag här.

Redan i början av 1400-talet omnämns godset. En av de första kända ägarna var Antoine de Bueil som var gift med den franske kungen Karl VII:s 1403–1461 dotter, Jeanne de Valois. Jeannes mamma var inte drottningen utan Agnès Sorel, den första mätressen i Frankrikes historia. Flera av murarna och den stora ladan som tidigare fungerade som förvaringsrum för tiondet som bönderna betalde in natura tros dock vara uppförda redan på 1300-talet. De karaktäristiska fasaderna i vitt och rött tegel som inordnats i ett sofistikerat rutmönster är från år 1500 och dörrinfattningarna, entré-hallen och vakttornen går i gotisk renässansstil. Den mittersta delen av huvudbyggnaden är främst från 1700-talet.

Som gäst kan man  sova som en prins eller prinsessa. Sovrummet ”Chambre rouge” är inrett med toile de jouy i elfenbensvitt och mörkrött. Sängen har en baldakin  i tunt muslintyg.

Som gäst kan man sova som en prins eller prinsessa. Sovrummet ”Chambre rouge” är inrett med toile de jouy i elfenbensvitt och mörkrött. Sängen har en baldakin i tunt muslintyg.

De fem gästrum som finns för uthyrning har alla sin unika framtoning. Ett går i louise seize-stil, ett annat har väggar klädda i toile de jouy-tapeter och ett helt möblemang i mahogny. Här finns ett 28 kvadrat-meter stort rum med utsikt mot parken och ett mindre vindsrum med jaktinspirerad inredning.

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.