Med tinnar och torn. Franska slottet Chateau des Réaux är ett paradis för den som älskar att bo i historiska miljöer.Hela slottet omges av vallgrav och man når borggården via en vindbrygga.

Med tinnar och torn. Franska slottet Chateau des Réaux är ett paradis för den som älskar att bo i historiska miljöer.Hela slottet omges av vallgrav och man når borggården via en vindbrygga.

Sagolikt semesterslott

Under 1400-talet beboddes Château des Réaux av kungligheter. I dag är det en lantlig tillflyktsort för kulturälskande semesterfirare. Välkommen till ett av Frankrikes härligaste slottshotell!

Vill man uppleva fransk slottsromantik är Chateau des Réaux ett hett tips. Slottet ligger i Chouzé-sur-Loire, i Loiredalen. Den vackra byggnaden och den fantastiska, antikfyllda inredningen ger ett pampigt men ändå varmt och trevligt intryck. Parken som omger huset är som en stor, grön lunga. Här kan slottets gäster strosa runt och njuta av fågelsången och den stillsamma atmosfären. Många kommer hit för att åka runt på slottsvisningar i området och för att besöka dalens populära vingårdar. Men slottet är också ett privat hem.

Inbjudande salong. Golvet i mitten är av  tegel, runtom ligger åttkantiga och fyrkantiga  stenplattor i elfenbensvitt och svart. Barock- spisen från 1600-talet används fortfarande.

Inbjudande salong. Golvet i mitten är av tegel, runtom ligger åttkantiga och fyrkantiga stenplattor i elfenbensvitt och svart. Barockspisen från 1600-talet används fortfarande.

Sedan 1897 har slottet varit i samma familjs ägo. När Florence Goupil de Bouillé tog över valde hon att bo kvar, men samtidigt öppna slottet för allmänheten genom att göra det till ett lyxigt bed & breakfast. Stilmässigt bjuder slottet på en mix av sex seklers olika stilar. Florence har medvetet valt att behålla den eklektiska inriktningen samtidigt som moderna faciliteter har installerats. För den aktiva finns tennisbanor, cyklar, en båt att låna och en uppvärmd pool. För den kulturintresserade lockar arkitekturen och alla historiska föremål, men också ägarinnans moderna konstsamling.

I slottets bottenvåning ligger matsalen. På väggen hänger en samling guldkantade tallrikar med husets vapensköld. För de gäster som som bokar i förväg går det att avnjuta en hemlagad fyrarättersmiddag här.

I slottets bottenvåning ligger matsalen. På väggen hänger en samling guldkantade tallrikar med husets vapensköld. För de gäster som som bokar i förväg går det att avnjuta en hemlagad fyrarättersmiddag här.

Redan i början av 1400-talet omnämns godset. En av de första kända ägarna var Antoine de Bueil som var gift med den franske kungen Karl VII:s 1403–1461 dotter, Jeanne de Valois. Jeannes mamma var inte drottningen utan Agnès Sorel, den första mätressen i Frankrikes historia. Flera av murarna och den stora ladan som tidigare fungerade som förvaringsrum för tiondet som bönderna betalde in natura tros dock vara uppförda redan på 1300-talet. De karaktäristiska fasaderna i vitt och rött tegel som inordnats i ett sofistikerat rutmönster är från år 1500 och dörrinfattningarna, entré-hallen och vakttornen går i gotisk renässansstil. Den mittersta delen av huvudbyggnaden är främst från 1700-talet.

Som gäst kan man  sova som en prins eller prinsessa. Sovrummet ”Chambre rouge” är inrett med toile de jouy i elfenbensvitt och mörkrött. Sängen har en baldakin  i tunt muslintyg.

Som gäst kan man sova som en prins eller prinsessa. Sovrummet ”Chambre rouge” är inrett med toile de jouy i elfenbensvitt och mörkrött. Sängen har en baldakin i tunt muslintyg.

De fem gästrum som finns för uthyrning har alla sin unika framtoning. Ett går i louise seize-stil, ett annat har väggar klädda i toile de jouy-tapeter och ett helt möblemang i mahogny. Här finns ett 28 kvadrat-meter stort rum med utsikt mot parken och ett mindre vindsrum med jaktinspirerad inredning.

Kommentarer

Kommentera

Tidö slott uppfördes av Axel Oxenstierna åren 1625 till 1641 i stram holländsk renässansstil.

Möt julen på praktfulla Tidö slott

Helgen 2–4 december är det dags för julmässa på Tidö, Sveriges kanske bäst bevarade slott sedan stormaktstiden.

Skoklosters slott bjuder in till julmarknad på innergården första helgen i advent.

Besök Skoklosters slotts julmarknad den 26–27 november

Under helgen fylls Skokloster slotts innergård med marknadsstånd med allt som hör en traditionell julmarknad till – glöggservering, mat, godis och hantverk från lokala tillverkare.

Julstämning på Taxinge Näsby slott i Sörmland.

Besök Sveriges största julmässa på Taxinge Näsby

Den 17 till 20 november pågår Sveriges största julmässa på sörmländska Taxinge slott, där över 130 hantverkare deltar.

Gustav Vasa med sin gemål Margareta, detalj av målning av Johan Gustav Sandberg. Foto: Kungl. Hovstaterna

Spännande föredrag om drottningen vid Gustav Vasas sida

Lördagen den 12 november gästas Gripsholms slott av författaren Karin Tegenborg Falkdalen som håller föredrag om Vasadrottningen Margareta Leijonhufvuds liv.

”Helfvete”, en kuliss från 1780-talet på Drottningholms slottsteater.

Spöken och gastar på Drottningholms slottsteater under höstlovet

Drottningholms slottsteater bjuder på aktiviteter för hela familjen den 31 oktober till den 5 november.