Utställningen "I tiden – Kungliga klockor under 400 år" invigs av kungen den 22 januari 2016 på Kungliga slottet. Här visas över 50 kungliga ur, flera av dem för första gången, från 1500-talet fram till våra dagar.

Utställningen ”I tiden – kungliga klockor under 400 år” invigs av kungen den 22 januari 2016 på Kungliga slottet. Här visas över 50 kungliga ur – flera av dem för första gången – från 1500-talet fram till våra dagar. Utställningen arrangeras som upptakt till kungens 70-årsdag den 30 april 2016 och visas fram till och med den 8 maj.

Urmakeri är ett precisionshantverk och klockor sågs länge som något väldigt exklusivt – vilket gjorde att klockorna utformades med stor konstnärlighet. Klockan som konstföremål ges stor plats i utställningen. När den moderna epoken randades började uren också bli nyttoredskap som samordnade arbetet på slottet, bland annat visas det ur som reglerade slottsvakternas rutiner under 1800-talet.

Klockorna är än i dag en del av det levande slottet. Flertalet klockor i samlingarna fungerar fortfarande och fyller flera hundra år senare alltjämt sin funktion som tidmätare i flera av de kungliga slotten.

Utställningsbiljett kan förköpas, och då ingår även besök till slottets övriga paradvåningar och museer. Utställningen visas 23 januari till och med 8 maj 2016.

www.kungahuset.se

 

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

NUVARANDE Se kungliga klockor på Slottet
NÄSTA Internationella kunder förstår att kvalitet kostar