Bordsur med utsmyckning som ska symbolisera vaksamheten, tillverkat i brännförgylld brons. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Bordsur med utsmyckning som ska symbolisera vaksamheten, tillverkat i brännförgylld brons. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Se kungliga klockor på Slottet

Kjell Andersson Lagergren
Utställningen ”I tiden – kungliga klockor under 400 år” invigs av kungen den 22 januari 2016 på Kungliga slottet. Här visas över 50 kungliga ur – flera av dem för första gången – från 1500-talet fram till våra dagar. Utställningen arrangeras som upptakt till kungens 70-årsdag den 30 april 2016 och visas fram till och med den 8 maj.

Urmakeri är ett precisionshantverk och klockor sågs länge som något väldigt exklusivt – vilket gjorde att klockorna utformades med stor konstnärlighet. Klockan som konstföremål ges stor plats i utställningen. När den moderna epoken randades började uren också bli nyttoredskap som samordnade arbetet på slottet, bland annat visas det ur som reglerade slottsvakternas rutiner under 1800-talet.

Klockorna är än i dag en del av det levande slottet. Flertalet klockor i samlingarna fungerar fortfarande och fyller flera hundra år senare alltjämt sin funktion som tidmätare i flera av de kungliga slotten.

Utställningsbiljett kan förköpas, och då ingår även besök till slottets övriga paradvåningar och museer. Utställningen visas 23 januari till och med 8 maj 2016.

www.kungahuset.se

 

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Kommentarer

Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.

På Antikmässan i Brösarp finns massor av spännande föremål i ursprungligt skick.

Snart dags för Antikmässan i Brösarp

Helgen den 31 mars till 2 april är det dags för Antikmässan i Brösarp. Återigen kommer den lilla byn på Österlen att invaderas att tusentals antikintresserade som vandrar runt och besöker de olika mässlokalerna.

”Birger jarl är det närmaste vi kommer en landsfader”. På bilden tolkad av Erik Dahlberg ur Suecia Antiqua et Hodierna.

Hör föredrag om Birger jarl på Gripsholms slott

Gripsholms slott gästas på lördag den 18 mars av författaren och historieprofessorn Dick Harrison. Han berättar om Birger jarl och det svenska rikets uppkomst: ”Om vi vill förstå Sverige kommer vi inte runt Birger jarl!”.

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Kursen anordnas på Tjolöholms slott, byggt i renässansstil i början av 1900-talet. Foto: Tjolöholms slott

Kurs i housekeeping på Tjolöholms slott

På Tjolöholms slott anordnas den 27 mars en endagskurs i housekeeping – att städa och vårda på rätt sätt i historiska hus. Den leds av Lisa Nilsen som också medverkar i Gods & Gårdar nr 3/2017.