Bordsur med utsmyckning som ska symbolisera vaksamheten, tillverkat i brännförgylld brons. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Bordsur med utsmyckning som ska symbolisera vaksamheten, tillverkat i brännförgylld brons. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Se kungliga klockor på Slottet

Kjell Andersson Lagergren
Utställningen ”I tiden – kungliga klockor under 400 år” invigs av kungen den 22 januari 2016 på Kungliga slottet. Här visas över 50 kungliga ur – flera av dem för första gången – från 1500-talet fram till våra dagar. Utställningen arrangeras som upptakt till kungens 70-årsdag den 30 april 2016 och visas fram till och med den 8 maj.

Urmakeri är ett precisionshantverk och klockor sågs länge som något väldigt exklusivt – vilket gjorde att klockorna utformades med stor konstnärlighet. Klockan som konstföremål ges stor plats i utställningen. När den moderna epoken randades började uren också bli nyttoredskap som samordnade arbetet på slottet, bland annat visas det ur som reglerade slottsvakternas rutiner under 1800-talet.

Klockorna är än i dag en del av det levande slottet. Flertalet klockor i samlingarna fungerar fortfarande och fyller flera hundra år senare alltjämt sin funktion som tidmätare i flera av de kungliga slotten.

Utställningsbiljett kan förköpas, och då ingår även besök till slottets övriga paradvåningar och museer. Utställningen visas 23 januari till och med 8 maj 2016.

www.kungahuset.se

 

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Bordsur från 1930-talet i stål och trä. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Kommentarer

Kommentera

Alf Wallanders vas eller blomkruka i flintgods med slingrande tistelmotiv är från 1895. Foto: A. Brandeker

Nu visar Thielska galleriet art nouveau från Rörstrand

I dagarna har vårens utställning öppnat på Thielska galleriet i Stockholm. Den heter ”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand 1895–1920” och pågår till den 4 juni.

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

På mässan finns som vanligt massor av spännande montrar. Foto Per Myrehed

Snart börjar Antikmässan i Älvsjö

Den 16–19 februari är det dags för årets antikmässa i Älvsjö, nu för 40:e gången. På Nordens största antikmässa hittar du antikviteter, modern design, konst och mycket annat.

Utställningen på Åmells pågår till och med den 24 februari.

Ny utställning om svensk skulptur från fem sekler

Den 4 februari öppnar utställningen Tredimensionellt på Åmells konsthandel i Stockholm. Det blir en spännande presentation av svensk skulptur i olika material och från skilda epoker, allt från klassiska vita marmorskulpturer till modernistiska reliefer.

Kronprinsparet Oskars och Josefinas vigselakt i Storkyrkan 1823. Detalj av Per Krafft d.y:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

En brud för kung och fosterland – föredrag på Kungliga slottet

På lördag den 28 januari fortsätter bröllopstemat i årets föredragsserie på Kungliga slottet.