Matsalen på Gavnö slott med påskpynt från Royal Copenhagen.

Matsalen på Gavnö slott med påskpynt från Royal Copenhagen.

Slottsfruarnas älskade påskpynt

AV HELÉNE ALMQVIST foto helene toresdotter
Påskpyntet från Royal Copenhagen är en favorit på slotten och herrgårdarna. Här är den färgstarka historien om det kungliga porslinet.

Apotekaren Frantz Heinrich Müller (1738–1820) var specialist i mineralogi och hade länge experimenterat med hårt fältspatsporslin, gjort av kvarts, kaolin och fältspat. Under många år lade han all sin tid, och sina pengar, på att testa olika sammansättningar vid brännugnen.

Framdukat för påsk på Gavnö slott.

Framdukat för påsk på Gavnö slott.

År 1774 var Müller redo att söka efter investerare och mötet med danska änkedrottningen Juliana Maria och hennes son Frederik blev ett lyckokast. Med drottningen som beskyddare öppnades Den Kongelige Porcelænsfabrik år 1775. Fabriken skulle komma att styras av det danska kungahuset under nära ett sekel. Då fabrikens ekonomi sviktade de första åren tog Kung Fredrik V över ansvaret, i en förhoppning att etablera Danmark som ett av Europas ledande kulturcentrum.

Från att ha varit en kunglig angelägenhet på 1700-talet med drottning Juliana Maria som beskyddare finns nu Royal Copenhagen i hela världen.

Från att ha varit en kunglig angelägenhet på 1700-talet med drottning Juliana Maria som beskyddare finns nu Royal Copenhagen i hela världen.

Porslinsfabriken var till en början belägen på St Kjøbmagergade 50 i Köpenhamn. Enligt drottningens önskemål blev dess varumärke tre vågor, som symbol för Danmarks inre farvatten Öresund, Stora Bält och Lilla Bält.

När kronprins Frederik av  Danmark gifte sig med sin Mary hade det danska folket samlat in pengar till en Flora Danica-servis.

När kronprins Frederik av Danmark gifte sig med sin Mary hade det danska folket samlat in pengar till en Flora Danica-servis.

Det berömda musselmalet, vars mönster sägs vara inspirerat av orientaliska förlagor samt ett Meissenporslin, var det första som kom från fabriken. Det fick identifikationsnummer 1 målat under varje del. Därefter kom magnifika Flora Danica, som anses vara en av de mest inspirerande skapelserna av finporslin, ”det vita guldet”, från den tiden. Det sägs att den första servisen skapades för att kung Kristian VII skulle skänka den till kejsarinnan Katarina den stora av Ryssland. Kejsarinnan hann dock gå bort innan jätteservisen blev klar och porslinet blev kvar inom det danska kungahuset.

Skiss över porslinet  Musselmalet, i förnyad design av arkitekten  och den konstnärlige ledaren Arnold Krog.

Skiss över porslinet Musselmalet, i förnyad design av arkitekten och den konstnärlige ledaren Arnold Krog.

Servisen, omsorgsfullt dekorerad med blommor och växter kopierade från det botaniska verket Flora Danica, bestod av 1 802 porslinsdelar. Merparten målades av mästaren Johann Christoph Bayer, en uppgift som tog honom tolv år!

År 1868 övergick porslinsfabriken i privat ägo och chefen Philip Schou anställde den unge arkitekten Arnold Krog som konstnärlig ledare. Det visade sig vara ett genidrag. Krog utvecklade nya metoder för att måla under glasyren, underglasdekor, vilket gjorde det möjligt att måla landskap och andra dekorationer. Tekniken innebar fabrikens internationella genombrott och år 1889 öppnades butiker i städer som Paris, London och New York – under namnet Royal Copenhagen.

Dansk dukning.

Dansk dukning.

Företaget knöt till sig flera kända konstnärer och efter kriget började framställning av individuella föremål i modern stil.

Modernt. Musselmalet Mega i design av studenten Karen Kjældgård-Larsen lanserades 2000. Middagstallrik som ingår i kollektionen Flora  av Anja Vang Kragh.

Musselmalet Mega i design av Karen Kjældgård-Larsen lanserades 2000. Middagstallrik från kollektionen Flora av Anja Vang Kragh.

Klassiska serviser och figuriner i nya utföranden finns i sortimentet och varje år lanseras nya jul- och påskdekorationer. Företaget samarbetar med flera unga designer. I serien Musselmalet Mega Svart lanserades nyligen fat, såsskålar och värmeljuslyktor. Och till den blå Megaserien har det tillkommit en smörask, stora muggar och fat. Änkedrottning Juliana Maria och apotekare Müller kunde inte vara mer nöjda med sitt verk.

Bildextra. Se vackra Gavnö Slott!

Kommentarer

Kommentera

Carl Jan Granqvist och Niklas Bergqvist guidar oss till Rhônes viner på vinkällaren Grappe. Foto Anne Nybblaeus

Fåtal platser kvar – upptäck Rhôneviner med Gods & Gårdar på Grappe!

Visst vill du också utveckla din vinkunskap? Den 18 oktober bjuder Gods & Gårdar in till vinprovning på vinkällaren Grappe i Stockholm. Ett fåtal platser finns kvar till vinprovningen med Carl Jan Granqvist i sällskap med Niklas Bergqvist, ett unikt erbjudande till Gods & Gårdars läsare! Tillsammans utmanar Carl Jan Bergqvist och Niklas Bergqvist våra sinnen i […]

Grand Antiques i Skeppsholmens sköna Eric Ericssonhall Foto Elisabeth Toll

Upplev Grand Antiques 2017 med oss på Gods & Gårdar!

Ett unikt erbjudande – nu bjuder vi in till en inspirerande dag med Gods & Gårdar på Grand Antiques! Lyssna till Sveriges främsta antikexperter, njut av en god lunch och se den exklusiva antikmässan i sällskap med Pontus Silfverstolpe. Den 9 november bjuder vi in till en dag full av kunskap, skönhetsupplevelser och inspiration. Boka […]

kniv kockkniv husgeråd kök tävling

Vinn exklusiv kniv för framgång i köket

Med rätt utrustning blir kökslivet lättare! Nu kan du som läser Gods & Gårdar vinna en lyxig proffskniv. För att ha chans att vinna måste du svara rätt på frågan och dessutom ange en motivering till varför just du ska ta hem priset! Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss […]

Exklusiv häcksax för fröjdefullt trädgårdsarbete

Var med och tävla! Smart häcksax kan bli din

Rusta dig för trädgårdshösten! I vår tävling kan du vinna en avancerad häcksax som hjälper dig på traven.Läser in…         Om tävlingsvillkor, PUL och cookies Följ oss på Facebook så missar du inga viktiga uppdateringar om tävlingen! Kommentarer Kommentera

Kärleken till den skimrande pärlan spelar en dominerande roll i smyckeshistorien. Foto: Kungl. Hovstaterna

Lär mer om smyckehistoria på Kungliga slottet

På lördag den 1 april berättar fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid. Platsen är Kungliga slottet.